Доступність посилання

ТОП новини

На Донбасі крики бойовиків «Путін нас зливає» лунають гучніше – експерт


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Інформаційний спротив»: серед бойовиків на Донбасі – деморалізація, найманців перекидають до Сирії

Панічні настрої «Путін нас зливає» все гучніше лунають від бойовиків на окупованих територіях, заявляють експерти українського «Інформаційного спротиву». Цьому, за їхніми словами, сприяє і перекидання Кремлем частини досвідчених найманців та їхніх командирів із Донбасу на Сирію. На тлі цього Росія продовжує спростовувати присутність своїх військ на боці режиму сирійського президента Башар аль-Асада.

ЗАВАНТАЖИТИ

Крихке перемир’я на Донбасі тримається: за минулу добу внаслідок бойових дій жодного українського вояка не вбили й не поранили. Такі оптимістичні новини з фронту повідомив у вівторок речник Адміністрації президента України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник. Утім, бойовики продовжують періодичні обстріли, провокуючи українську армію стріляти у відповідь, додає він.

«Бойовики відкривали вогонь поблизу Золотого Луганської області, а також у передмістях Горлівки – Майорську та Кіровому. Важке озброєння противник не застосовував», – зазначив Мотузяник.

Бойовий дух, як завжди, на висоті, тому що він підтримується постійними навчаннями тактичної та вогневої підготовки
Олександр Дейнега

Боєць батальйону «Донбас» Олександр Дейнега відмовляється називати чинний стан справ на передовій перемир’ям. За його словами, через локальні перестрілки щодня ранять чи й навіть вбивають кілька вояків. Дейнега додає, що в разі команди він та товариші по батальйону готові йти в наступ.

«Бойовий дух, як завжди, на висоті, тому що він підтримується постійними навчаннями тактичної та вогневої підготовки», – говорить він.

Сепаратистські сайти угруповання «ДНР», натомість, зазначають, що за минулу добу українські військові п’ять разів порушили режим тиші. Зокрема, нібито стріляли по Спартаку, що неподалік від Донецька. А з боку угруповання «ЛНР» лунають закиди про порушення перемир’я 16 разів, зокрема, в бік населених пунктів Луганське та Мар’їнка.

Деморалізація бойовиків

На тлі відносно спокійної обстановки на фронті у бойовиків активно проходять ротації. Найдосвідченіших «перекидають» в Росію, аби потім відправити в Сирію. Про це розповів Радіо Свобода Юрій Карін, експерт групи «Інформаційний спротив». Це деморалізує бойовиків: панічні настрої, що «Росія зливає», а «Путін зрадив» лунають із дня оголошення перемир’я, й тепер лише посилюються, каже він.

За словами експерта, на Сирію виводять не лише російських військових, але й найманців, які себе найкраще проявили в боях на Донбасі. На їхнє місце прийдуть інші, тож не можна говорити про згортання позицій бойовиків, каже Карін.

Одна з таких ротацій, про яку напередодні передавав «Інформаційний спротив» – переміщення 190 військових із батальйону «Дон» до Росії, звідки їх нібито мають переправити до Сирії.

«Дон» – це незаконне військове формування у статусі батальйону, це російські війська, які підпорядковуються безпосередньо Путіну
Юрій Карін

«Дон» – це незаконне військове формування у статусі батальйону, яке йому надали при формуванні єдиної армійської двокорпусної системи російських окупаційних військ. Тобто, це російські війська, які підпорядковуються безпосередньо Путіну», – каже експерт.

На територію Росії переправляють людей зі спецпідрозділу Головного розвідувального управління Генштабу Російської Федерації. На це тепер накладається ротація досвідчених на «необстріляних» – це дестабілізує бойовиків, каже експерт. Окрім того, виводять чи замінюють авторитетних військових радників, які по суті, були командирами бандформувань – здобуті навички вони проявлятимуть уже в Сирії, додає експерт «Інформспротиву».

«І там, я знаю, є труднощі побутового і матеріального характеру. Зокрема, кілька днів тому зловили терориста, який втік, адже не виплачували заробітну платню. Такі факти не поодинокі», – розповідає Карін.

Росія дружить із Сирією проти Заходу?

Росія послідовно відкидає звинувачення у тому, що її військові воюють у Сирії. А Дмитро Пєсков, прес-секретар президента Володимира Путіна, навіть закликав звертатись із усіма питаннями до Міністерства оборони Росії, якщо хтось і далі має сумніви щодо співпраці Кремля та Сирії.

Саму співпрацю двох країн у Кремлі не спростовують. Зокрема, Росія постачає Сирії зброю, і, за даними Пентагону, – це найсучасніше військове обладнання. Це непокоїть Ізраїль, що прагне уникнути зіткнення з російською армією. Після зустрічі прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу з президентом Росії, Володимир Путін заявив, що дії Кремля на Близькому Сході завжди будуть, як він висловився, «відповідальними».

Захід занепокоєний нарощуванням військової присутності Росії у Сирії, підозрюючи, що Росія планує підтримати владу президента Сирії Башара аль-Асада. Москва заявляє, що її метою є допомога Сирії, давньому союзнику, у боротьбі проти екстремістського угруповання «Ісламська держава».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG