Доступність посилання

ТОП новини

Більшість міністрів ЄС підтримала розподіл 120 тисяч біженців


Біженці біля угорсько-сербського кордону. 14 вересня 2015 року
Біженці біля угорсько-сербського кордону. 14 вересня 2015 року

Однак, Угорщина, Чехія, Румунія та Словаччина проголосували проти

Брюссель – У вівторок, 22 вересня, рішення щодо плану розподілу по країнах Шенгенської зони 120 тисяч мігрантів було ухвалене європейськими міністрами внутрішніх справ (або імміграції). До них приєдналися їхні колеги з інших шенгенських країн, зокрема, Швейцарія. Тим часом, як повідомили представники Люксембургу, який наразі головує в Раді ЄС, хоча консенсусу досягти не вдалося, переважна більшість держав підтримала цю ініціативу.

План розподілу 120 тисяч біженців два тижні тому представила Європейська комісія, а декілька днів тому його підтримав і Європарламент.

Угорщина, Чехія, Словаччина та Румунія голосували проти, Польща і Фінляндія утрималися.

Детальнішої інформації про розподіл 120 тисяч біженців наразі не повідомляють.

Жан Ассельборн
Жан Ассельборн

«Рішення базоване на солідарності між державами ЄС та фундаментальних цінностях, зокрема надання міжнародного захисту тим, що його потребують» – заявив по закінченні екстреної наради міністрів ЄС представник Люксембургу Жан Ассельборн.

Несподівано, Швейцарія, яка є державою Шенгенського простору, також виявила бажання брати участь у розподілі у себе мігрантів, однак, за умови: мати можливість брати участь в ухваленні рішень.

Франс Тіммерманс
Франс Тіммерманс

Віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс зауважив, що нинішнє рішення щодо добровільної релокалізації 120 тисяч мігрантів є «частиною відбудови довіри» між країнами Євросоюзу, втраченої останнім часом через неузгоджені дії у вирішенні проблеми небувалої навали мігрантів.

У середу мігрантську тему продовжать європейські лідери

У середу в Брюсселі на надзвичайний саміт з питання міграції зберуться глави держав і урядів. Вони також розглянуть способи посилення управління мігрантськими потоками на національних рівнях, зокрема, обов’язкового зняття відбитків пальців кожного прибульця та посилення захисту кордонів.

Представники Єврокомісії та Європейської ради з огляду на нинішнє рішення міністрів висловили помірковану надію, що на саміті у середу вдасться просунутися далі у шляхах вирішення мігрантської кризи.

Нинішньому засіданню Ради міністрів ЄС передувала інтенсивна дипломатична діяльність, яка майже не припинялася після зустрічі на тему міграції, що відбулася у понеділок минулого тижня і яка закінчилася невдачею.

Розбіжності кожного разу були пов’язані з кількома східними державами: це опозиція чотирьох країн Вишеградської групи (Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччина) пропозиції обов’язкового механізму «переселення» шукачів притулку, – проект, який підтримали всі інші країни.

Міжнародні правозахисники критикують міграційну політику ЄС

Угорщина, країна, яка з початку року зафіксувала транзит 225 тисяч мігрантів, з понеділка надала своїй поліції та армії нові повноваження, з огляду на «стан кризи через масову міграцію».

Ці заходи зокрема надають можливість військовим використовувати гумові кулі щодо мігрантів, які намагаються перетнути державний кордон нелегально.

Біженці у Белграді, Сербія. Вересень 2015 року
Біженці у Белграді, Сербія. Вересень 2015 року

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International напередодні екстреного саміту ЄС з проблеми біженців закликала країни ЄС надати захист і безперешкодний перетин кордонів для біженців.

«Замість того, щоб закривати кордони і направляти підрозділи поліції особливого призначення, прикордонні країни Європейського союзу повинні забезпечити безпечний прохід для людей, які потребують міжнародного захисту», – заявила правозахисна організація, також зазначивши, що «провал завтрашнього саміту – це не варіант», а лідери ЄС мають досягти згоди щодо організованої і гуманної відповіді щодо прибулих біженців та осіб, які шукають притулку в Європі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG