Доступність посилання

ТОП новини

Екстрений антикризовий саміт ЄС: кордони, гроші й без солідарності


Голова Європарламенту Мартін Шульц (ліворуч) та голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час екстреного антикризового саміту ЄС. Брюссель, 23 вересня 2015 року
Голова Європарламенту Мартін Шульц (ліворуч) та голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час екстреного антикризового саміту ЄС. Брюссель, 23 вересня 2015 року

Лідери ЄС далі в розбіжностях: «стара Європа» хоче розподілу біженців, нові країни – проти примусових квот

Брюссель – Лідери країн-членів Євросоюзу у Брюсселі намагаються, так би мовити, «розірвати зачароване коло», в яке потрапила співдружність через небувалу навалу мігрантів із країн Близького Сходу та Північної Африки. Непорозуміння між європейцями породжене небажанням низки держав Східної та Центральної Європи прийняти у себе частину біженців. Деякі з них навіть погрожують позовом до Європейського суду.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Прибувши на саміт ЄС, голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що «на кону наразі майбутнє Шенгенського простору, порядок в об’єднаній Європі та єдиний європейський дух». Він пропонує лідерам ЄС домовленість щодо короткострокових заходів для владнання хаосу та суперечок всередині ЄС, викликаних мігрантами.

Дональд Туск
Дональд Туск

Насамперед йдеться про додаткову допомогу біженцям Середземномор’я, а саме Туреччині, Йорданії та іншим країнам регіону. По-друге, йдеться про велику грошову допомогу країнам, що перебувають на передовій лінії ЄС, таким, як Італія, Греція, Угорщина чи Хорватія.

Туск каже, що настав час зосередитися не на ілюзіях чи емоціях, а на фактах.

Він закликав готуватися до затяжної кризи, бо конфлікти на Близькому Сході, зокрема в Сирії та Іраку, каже він, вочевидь завершаться ще не швидко. Тож, на його думку, нині мова вже йде не про тисячі, а про мільйони біженців, які намагатимуться дістатися до ЄС.

«Що тут роблять ті, хто проти європейських принципів?»

На переконання голови Європейської ради, у створенні єдиної європейської міграційної політики повинні брати участь всі держави ЄС без винятку.

«Нагальне питання, на яке ми маємо знайти відповідь, – це, як відновити контроль на наших зовнішніх кордонах. Але це не завершить кризу. Сьогодні ми повинні підготувати конкретний план, який має нарешті з’явитися на місці аргументів і хаосу, що ми спостерігаємо останніми тижнями. І цей план повинен бути нашим спільним планом», – заявив Дональд Туск.

«Ніхто не буде на узбіччі», – додав він, натякаючи на те, що такі країни, як Угорщина, Чехія чи Словаччина, напередодні відмовилися брати участь у добровільному розподілі 120 тисяч мігрантів, здебільшого із Греції та Італії.

До відповідальних дій закликав лідерів ЄС, що зібралися у середу в Брюсселі на цей екстрений саміт, і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

Представники країн «старої Європи» мають намір далі відстоювати принцип солідарності та непорушності прав на політичний притулок і європейських цінностей. Німецький канцлер Анґела Меркель, зокрема, заявила, що в ЄС «повинні з’ясувати, як організуватися ефективніше та вирішувати корінь проблеми». «Ми повинні обговорити з Туреччиною, як зробити ефективною прикордонну безпеку», – каже вона і додаж, що для знаходження рішення «ЄС має стати більш активним у плані закордонної політики».

Франсуа Олланд
Франсуа Олланд

Про безпеку кордонів також говорив і президент Франції Франсуа Олланд. «Рішення розселити 120 тисяч мігрантів має супроводжуватися посиленням зовнішніх кордонів та організацією пунктів реєстрації мігрантів, для реєстрації та визначення: хто відповідає параметрам шукача притулку, а хто ні», – заявив він.

Лідер Франції також зауважив, що ЄС – це набір принципів та цінностей, а ті, хто цього не поважає, «мають себе спитати, що вони тут, у Євросоюзі, роблять».

Угорщина пропонує Греції віддати свої кордони під охорону інших

Віктор Орбан
Віктор Орбан

Натомість представник Угорщини Віктор Орбан прибув до Брюсселя з конкретним планом із 6 пунктів. Серед них пропозиція для Греції: передати контроль своїх кордонів іншим європейським країнам, адже саме вона безпорадно стикається протягом тривалого часу із масовим прибуттям мігрантів. Крім цього, він пропонує створити європейський фонд із трьома мільярдами євро для підтримки сусідніх із Сирією країн.

Роберт Фіцо
Роберт Фіцо

Віктор Орбан також пропонує чітко розрізняти економічних мігрантів та осіб, які шукають притулку, і це має здійснюватися ще до їхнього прибуття до «шенгену».

Ще різкіше реагує Словаччина: її прем’єр Роберт Фіцо у середу пригрозив, що країна намір подати позов на ЄС до Європейського суду в Люксембурзі за примусовий розподіл біженців на базі квот.

Даля Ґрібаускайте
Даля Ґрібаускайте

Тим часом литовський президент Даля Ґрібаускайте, прибувши до Європейської ради, зазначила, що шкодує і вважає нелогічними розбіжності між державами ЄС. «Коли мова йде про мільйон біженців, мати такі зіткнення між європейцями навколо 120 тисяч – це, звичайно, дуже шкода», – заявила Ґрібаускайте.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG