Доступність посилання

ТОП новини

Україна і запланована зустріч Обами з Путіним (світова преса)


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Українська криза позначила найгірші стосунки між президентами Росії та США від часу завершення Холодної війни» – El Pais

Іспанське видання El Pais пише про підготовку зустрічі президентів США та Росії, і різні погляди на її порядок денний у Вашинґтоні та Москві. Британський часопис The Guardian розповідає про конференцію сепаратистів і маргіналів у Москві на тлі придушення сепаратизму у самій Росії. А хорватська газета Jutarnji List розмірковує над новою військовою доктриною України.

Іспанський часопис El Pais опублікував статтю з назвою «Обама і Путін обговорять кризу в Україні і Сирії». У підзаголовку зазначено: «Зустріч на наступному тижні стане першою від початку української кризи 2014 року». Як пише автор статті Жоан Фаус, обидва президенти мають зустрітися у Нью-Йорку або у понеділок, або у вівторок під час засідання Генеральної асамблеї ООН. Головною метою зустрічі буде обговорення ситуації в Україні та Сирії. Жоан Фаус зазначає, що підтвердження зустрічі було зроблено у четвер на тлі інтенсивних дебатів у Білому домі щодо того, чи взагалі варто зустрічатися з Путіним. Втім, зовнішньополітична стратегія Обами, як додає часопис, полягає у тому, аби зустрічатися з опонентами на зразок Куби чи Ірану, бо ж існує ризик, що іґнорування ворога може лише його зміцнити.

Далі іспанське видання посилається на речника Білого дому Джоша Ернеста, який сказав, що, попри занепокоєння американської адміністрації російськими діями в Україні та Сирії, має сенс провести двосторонню зустріч із російським керівником, аби дещо прояснити наміри Росії щодо України та Сирії. Ернест додав, що ця зустріч у жодному разі не розглядається, як якесь зближення з Путіним.

El Pais пише, що обопільні підозри супроводжують атмосферу підготовки до зустрічі Обами з Путіним. Видання також додає, що Білий дім наголосив, що зустріч обох президентів здійснюється на прохання Росії, а центральним питанням розмови президента Обами з його російським колегою стане необхідність виконання російською стороною пунктів Мінських угод щодо припинення підтримки Москвою проросійських сепаратистів на сході України. Натомість Кремль наполягає на тому, що зустріч зорганізовано за «обопільним бажанням», і головним її питанням буде обговорення кризи у Сирії, а українське питання лише розглядатиметься за умов наявності на це часу.

Іспанський часопис зазначає, що Обама і Путін ніколи не мали якихось ефективних стосунків. 2013 року американський президент скасував зустріч з Путіним із причини надання Москвою притулку Едвардові Сноудену. І стосунки президентів погіршились після російського військового вторгнення до Криму у березні 2014 року і подальшої підтримки Росією бойовиків на сході України. Загалом, як зазначає El Pais, українська криза позначила найгірші стосунки між президентами Росії та США від часу завершення Холодної війни.


Британське періодичне видання The Guardian надрукувало матеріал «Росія фінансує московську конференцію для американських, європейських та українських сепаратистів». У статті йдеться про те, що Кремль запросив на конференцію представників одіозних рухів зі США та Євросоюзу на тлі придушення потягів до сепаратизму у власній країні. На цей захід, як пише часопис, були запрошені ірландські республіканці з партії Шинн Фейн, політичного крила Ірландської республіканської армії, Каталонська партія незалежників, радикальна чорношкіра організація Uhuru зі США, сепаратистські рухи з Гаваїв і Пуерто-Ріко, та решта подібних маргіналів.

Британська газета пише, що російський уряд допоміг профінансувати проведення конференції у Москві з тим, аби зібрати разом сепаратистів усіх ґатунків, притому, що сепаратизм у власній країні жорстоко придушується. Захід, що відбувся у Президент-готелі у центрі Москви, постав виявом опозиції до США та Євросоюзу і звався «Діалог націй: право на самовизначення і побудову багатополярного світу».

The Guardian додає, що на конференції також виступало декілька представників угруповань «ДНР» та «ЛНР», де конфлікт між проросійськими бойовиками-сепаратистами та українським урядовим військом забрав життя понад 6,5 тисяч осіб із квітня 2014 року. Промовці на цьому заході, як пише видання, активно звинувачували Вашингтон у цілій низці проблем, включно з війною на сході України, а також покладали на американську адміністрацію провину за кризу біженців у Європі, водночас навіть не згадуючи жодним словом про роль Кремля у всіх цих подіях.

Видання також зазначає, що на тлі всіх цих гнівних промов із трибуни московської конференції сепаратистів, лише минулого тижня російська влада кинула до в’язниці татарського активіста Рафіса Кашапова за звинуваченнями у сепаратизмі, а у південноросійському місті Краснодарі відбувся суд над місцевою активісткою Дарією Полюдовою, яку було затримано після проведення «Маршу за федералізацію Кубані», яку також було засуджено за звинуваченнями у сепаратизмі.


Хорватський часопис Jutarnji List опублікував матеріал «Нова українська військова доктрина розглядає Росію головним агресором».

У статті повідомляється, що президент України Петро Порошенко підписав у четвер нову військову доктрину, згідно з якою Росію визначають основною військовою загрозою для України.

Часопис додає, що Україна і НАТО звинувачують Росію у наданні зброї і живої сили проросійським сепаратистам, які ведуть бойові дії на сході України, внаслідок яких, як пише хорватське видання, вже загинуло майже 8 тисяч осіб. Доктрина визначає сценарії, які можуть поставити під загрозу військову безпеку України.

Jutarnji List зазначає, що Росія наполегливо заперечує свою причетність до конфлікту на сході України, а також маскує бажання Кремля дестабілізувати Україну. Військова доктрина України була підписана президентом одразу після візиту до Києва генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга на початку цього тижня. Часопис зауважує, що цей візит мав потужне символічне значення для Києва, який прагне інтеграції з Європою, чому перешкоджає проросійський сепаратизм на сході країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG