Доступність посилання

ТОП новини

ЄС надасть Україні кредит 500 мільйонів доларів для закупівлі газу


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

До кінця цього року Євросоюз надасть Україні кредит 500 мільйонів доларів для закупівлі газу у зимовий період. Про це повідомляється у прес-релізі Єврокомісії за підсумками тристоронніх газових переговорів.

«Угода про умови нового «зимового пакету» є важливим кроком у напрямку забезпечення того, що Україна має достатні запаси газу в майбутній зимовий період, що немає жодної загрози для подальшого надійного транзиту газу з Росії до ЄС», – зазначив єврокомісар з енергетики Марош Шефчович.

Сьогодні Європейська комісія, Росія і Україна домовилися про умови поставок газу в Україну на майбутній зимовий період з 1 жовтня до кінця березня 2016 року.

Згідно з домовленостями, українська сторона зобов’язується забезпечити транзит природного газу через свою територію в країни ЄС, в тому числі за рахунок закачування 2 мільярдів кубометрів природного газу в підземні сховища ще в жовтні 2015 року.

Уряд Росії зобов’язується знизити ціни на газ для України, шляхом зменшення експортного мита, в четвертому кварталі 2015 року та в 1 кварталі 2016 року.

25 вересня у Брюсселі відбувалися переговори представників Києва, Москви та Євросоюзу щодо так званого «зимового пакету» про умови, ціноутворення, терміни постачань в Україну російського газу.

Перед тристоронніми газовими переговорами міністр енергетики України Володимир Дерчишин заявив, що ціна у межах 227 доларів за тисячу кубометрів російського газу виглядає найбільш справедливою.

Новак перед початком переговорів зауважив, що очікує підписання «зимового протоколу», де «має бути врахована знижка в 20 доларів».

Від 1 липня Україна припинила закуповувати газ у Росії до узгодження умов постачання. Після завершення 31 березня чинності так званого «зимового» пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії ведуть переговори про умови продовження постачання газу.

XS
SM
MD
LG