Доступність посилання

ТОП новини

«Зимовий пакет» на газопостачання парафували


Комерційні умови нової газової угоди з Росією для нашої економіки прийнятні – міністр Демчишин

Брюссель Чергові газові переговори між Києвом та Москвою, за посередництва Європейської комісії, у п’ятницю пізно увечері завершилися парафуванням документів «зимового газового пакету». Хоча остаточна процедура набрання чинності угоди ще має бути підтверджена підписами додатково, принципово щодо цін та умов постачання Україні російського газу протягом опалювального сезону сторони домовилися. Тривалість угоди до кінця опалювального сезону. Також вирішені й приблизні обсяги газу: найближчим часом Україна перерахує «Газпрому» півмільйона доларів та закупить 2 мільярди кубометрів газу для своїх сховищ.

Із липня Україна припинила купувати блакитне паливо в Росії, після того, як протягом зимового періоду газ подавався Україні і з Росії, і з реверсних постачань. Але подальші умови для цього не були узгоджені.

Нині за посередництва Єврокомісії, Київ та Москва домовитися про відновлення закупівель газу.

Марош Шефчович, віце-президент Єврокомісії, який є посередником у переговорах між міністрами енергетики Росії та України, зазначив: всі технічні деталі обумовлені і рамкова угода укладена.

Комісар Шефчович пояснив, що «згідно з парафованим протоколом, українська сторона зобов’язується забезпечити транзит природного газу через свою територію до країни ЄС, в тому числі, закачавши 2 мільярдів кубометрів природного газу до своїх підземних сховища ще в жовтні 2015 року».

Тим часом, уряд Росії, додає єврокомісар, зобов’язується знизити ціни на газ для України шляхом зменшення експортного мита до конкурентного рівня, що наближений до рівня сусідніх країн ЄС. Це стосується і четвертого кварталу 2015 року і першого кварталу 2016 року.

В центрі уваги при складанні нинішнього «зимового пакету», як і минулого року, були, по-перше, період його дії, по-друге, формула ціноутворення на газ, і нарешті, самі обсяги газу.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин заявив, що Україна має купувати російський газ за справедливішою ціною. І хоча точної контрактної ціни жоден із учасників переговорів не брався називати, зрозуміло, що вона коливатиметься в межах 230 доларів за тисячу кубометрів блакитного палива.

Росія газ, Україна транзит, ЄС фінансування

Представник українського уряду тим часом підтвердив, що «зимовий пакет», ухвалений нині у Брюсселі, охоплюватиме весь опалювальний період – до 31 березня 2016 року.

Зокрема, російський міністр енергетики Олександр Новак підтвердив, що ціна на газ для України на останній квартал цього року та перший квартал наступного буде відповідати рівню цін на газ для країн Європейського союзу, суміжних з Україною, таких, як Польща.

Представник Росії нагадав, що знижка на газ для України в четвертому кварталі складе приблизно 20 доларів за 1 тисячу кубометрів газу.

При цьому, додав він, кожна зі сторін має виконати свою частину зобов’язань. Україна – надійний транзит до ЄС. Росія – безперебійне та надійне постачання. Тим часом, європейська сторона «забезпечує організацію та залучення фінансування з боку європейських фінансових інститутів. І вже найближчим часом буде надано 500 мільйонів доларів. Ці кошти будуть розміщені на спецрахунку для закупівлі газу в російського «Газпрому». До останнього пункту український міністр Демчишин вніс поправку, зазначивши, що ці півмільйона вже перебувають на рахунку «Нафтогазу».

Саме ж газопостачання до України має бути відновлене, на думку Володимира Демчишина, як тільки парафовану угоду підпишуть. «Це має відбутися якнайшвидше. Мова йде про тиждень», – уточнив він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG