Доступність посилання

ТОП новини

Крим: блокада вдалася


​​​​«Спецслужби Російської Федерації позакривали роти людям, які намагалися підтримувати Україну. І вони мовчки за всім спостерігають і чекають якогось тиску»

Дмитро Леонтіюк

Блокада Криму вдалася, але не припинилася. Президент України Петро Порошенко вніс до парламенту законопроект про скасування вільної економічної зони на півострові. Чим виконав одну з політичних вимог Меджлісу кримськотатарського народу, який ініціював продуктову блокаду Криму.

На всіх трьох пунктах пропуску до Криму з української сторони – ні великовантажних автомобілів, ні черг з легковиків і мікроавтобусів. Очевидно, і підприємці, що торгували з Кримом, і перевізники змирилися з блокадою.

У перші дні блокади до Криму продовольство все-таки потрапляло. Ящики з великовантажних машин перекидали у легковики і човниковим методом товар перевозили на півострів. Зараз мітингувальники не пропускають і легкові автомобілі з продовольством. На встановлених в два ешелони блокпостах чергують разом з міліцією і Державтоінспекцією представники кримських татар, «Правого сектора», «Автомайдану» і добровольчих батальйонів.

Крим: блокадне смирення (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

«Наша структура тут тільки допоміжна. Цими речами займається міліція і Нацгвардія, у них є на це повноваження. Наше завдання, якщо, не дай Боже, буде прорив транспорту, спробувати його зупинити, щоб він не перетнув тимчасовий кордон України і Криму», – розповідає Роман Коваль, керівник «Правого сектора» Рівненської області.

Кримська татарка Гайде прямо на кордоні варить плов. У четвер всіх учасників блокади Криму чекав святковий обід. Кримські татари по обидва боки кордону святкували Курбан-байрам.

«Зателефонувала мамі привітати зі святом. Мама розплакалася, дитина розплакалася. Я знаю, що тисячі кримських татар хотіли б з нами бути, але, на жаль, не мають такої можливості. Важко», – говорить Гайде.

«Звичайно, хотілося б святкувати вдома, але так вийшло, що святкуємо далеко від дому. Можна сказати, стоїмо на порозі свого будинку, а зайти не можемо», – говорить Чингіз, комендант блокпоста «Каланчак».

З українського боку кордону черг практично немає. До продуктової блокади люди, які їдуть як до Криму, так і на «велику землю», ставляться по-різному. Хто з розумінням готовий потерпіти, а хто і справді вірить у те, що блокада нагадає жителям півострова, що Крим – все-таки Україна.

Спецслужби Російської Федерації позакривали роти людям, які намагалися підтримувати Україну. І вони мовчки за всім спостерігають і чекають якогось тиску
Сергій Зейналов

«Усі, хто підтримав Україну і чекає повернення назад, повністю підтримують цю блокаду. Про це ми говорили ще в серпні. Люди очікують якихось дій від України, української влади. З того боку видно, що на цьому заробляють політики, заробляють на різниці цін. При цьому спецслужби Російської Федерації позакривали роти людям, які намагалися підтримувати Україну. І вони мовчки за всім спостерігають і чекають якогось тиску», – вважає кримчанин Сергій Зейналов.

Тим часом у Сімферополі запевняють: дефіцит продовольства перекриють постачанням через Керченську поромну переправу, а блокада активістами сухопутного сполучення триватиме недовго, і її прорвуть самі підприємці з «великої землі». На офіційному рівні кордон з півостровом ніхто не перекривав.

Оригінал матеріалу – на сайті спеціального проекту Радіо Свобода «Настоящее время».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG