Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада допомагає бізнесу «народного мера» Чалого?


У списку засновників «Таврида Електрик Україна» – його близькі друзі і соратники

Київ – У міжнародній виставці «Енергетика в промисловості» в Києві взяла участь компанія «Таврида Електрик Україна», яку пов'язують з колишнім «народним мером» Севастополя Олексієм Чалим. Сам лідер «кримської весни» більше не є серед власників компанії, яка пройшла перереєстрацію в столиці України в 2014 році. Водночас у списку засновників «Таврида Електрик Україна» – його близькі друзі та соратники.

Над входом в Міжнародний виставковий центр в Києві красується величезна вивіска з написом «XIII міжнародна спеціалізована виставка «Енергетика в промисловості». Перше, що бачать відвідувачі, – подіум у жовто-блакитних тонах, з логотипом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України – співорганізатора виставки. Над подіумом – транспарант із гаслом «Енергетичні реформи, енергетична незалежність – сильна Україна».

«Організатори виставки запрошують її учасників. Міненерговугілля складає ділову програму форуму, що включає всі без винятку галузі паливно-енергетичного комплексу», – розповіла представниця Міжнародного виставкового комплексу, яка зустрічає відвідувачів виставки.

Серед підприємств, які демонструють тут свою продукцію, – «Таврида Електрик Україна». Компанія з аналогічною назвою в 1991 році була створена бізнесменом Олексієм Чалим, який у 2014-му став «народним мером» Севастополя, одним із лідерів так званої «кримської весни» і тією «людиною в светрі», яка разом з Володимиром Путіним, Володимиром Константиновим і Сергієм Аксьоновим підписала «договір про приєднання Криму до Росії». Зараз Чалий очолює «Законодавчі збори Севастополя».

Москва, 19 березня 2014 року
Москва, 19 березня 2014 року

Співробітник компанії, який презентує продукцію «Таврида Електрик Україна» на виставці, відмовився назватися і дати коментар для «Крим.Реалії». Пояснює це тим, що відповідає за технічну частину, а до політичних питань стосунку не має.

«Ви зараз почнете запитувати про Чалого. Я його знаю тільки з новин, я з ним не знайомий. Я працюю в Україні, де прожив усе життя», – виправдовується представник підприємства.

У нього за спиною виставлені прилади, які виробляє «Таврида Електрик Україна»: розподільні пристрої, реклоузери і вакуумні вимикачі – все те, з продажу чого в далекому 90-му почав будівництво своєї бізнес-імперії Олексій Чалий.

Компанія Чалого взяла участь у виставці Міненерго України? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

«Севастопольський Стів Джобс»

За інформацією Forbes, прилад, який дозволив севастопольському бізнесменові заробити свій перший мільйон, був винайдений його батьком – Михайлом Чалим, який працював інженером лабораторії комутаційних апаратів при Севастопольському приладобудівному інституті. Він розробив вакуумний вимикач – пристрій для вимкнення електромереж на випадок аварії. До появи ноу-хау Чалого-старшого, аналогічні прилади працювали на основі олії, а не вакууму, тому вони були більш громіздкими і дорогими.

Вакуумний вимикач був винайдений у 80-х, але впроваджений у виробництво тільки в 1990 році. Це сталося після того, як Олексій Чалий зібрав зразок пристрою та об'їздив з ним промислові підприємства Москви з пропозицією придбати його. Вимикачі Чалого виявилися більш ефективними і компактними, ніж аналоги того часу, і за кілька років в Україні та Росії у севастопольського бізнесмена з'явилася маса іменитих замовників, включаючи «Газпром» і «Мосводоканал».

У 90-х «Таврида Електрик» відкрила власні виробничі цехи і головний офіс у Москві, а в 2000-х вийшла на світовий ринок, ставши лідером в окремих сегментах виробництва електротехнічного обладнання. Зараз компанія має представництва в 22 країнах.

Після подій так званої «кримської весни» Олексій Чалий опинився в списках персональних санкцій Євросоюзу і США. Однак на роботі «Таврида Електрик» це не позначилося, оскільки від 2014 року формально він не є власником компанії.

«Я ж розумний хлопчик, я розумів, що буде слідом за революцією. Я продав компанію, щоб бізнес не угрохали», – пояснив він у коментарі російському виданню «Деньги», не повідомивши, хто є новим власником«Таврида Електрик». За інформацією «СПАРК-Інтерфакс», компанія тепер належить АТ «Науково-виробниче об'єднання «Таврида Електрик». А ним, у свою чергу, володіє швейцарський холдинг Tavrida Electric Holding AG, власники якого невідомі.

За інформацією The Wall Street Journal, компанія Чалого продовжує безперешкодно працювати в Євросоюзі, США, ПАР, Китаї, Індії та інших країнах. «Таврида Електрик Україна», як і раніше, реалізує свою продукцію на українському ринку і навіть відповідає за безпеку електромережі в будівлі Національного банку.

Севастопольське коріння української фірми

На сайті української компанії вказано, що її історія налічує вже 25 років, а в травні 2014 року підприємство завершило процедуру перереєстрації в Києві. У дирекції «Таврида Електрик Україна» відмовляються від офіційних коментарів на тему того, чи належить до них Чалий. У телефонній розмові представник підприємства запропонував кореспонденту «Крим.Реалії» звернутися до них пізніше, сказавши під час бесіди, що його фірма не зацікавлена коментувати цю тему, а Чалому їхня компанія давно не належить.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб зазначено, що кінцевим бенефіціарним власником «Таврида Електрик Україна» є Сергій Парфененко, зареєстрований у Москві, а також севастопольці Павло Петров та Олег Червінський.

У Forbes від 26 лютого 2014 року вказано, що саме з Червінським Чалий намагався продати вакуумні вимикачі в Москві в 1990 році. А Парфененко в цьому матеріалі фігурує як директор одного з підрозділу холдингу Олексія Чалого. Третій формальний власник «Таврида Електрик Україна» – Павло Петров – також опосередковано пов'язаний з ідеологом «кримської весни». Його прізвище значиться в списку людей, які надавали допомогу при створенні меморіального комплексу «35 батарея» у Севастополі, який зводився під патронатом Чалого. До речі, саме на рахунок благодійної організації «35 батарея» надходили внески від прихильників «приєднання Севастополя до Росії» в лютому 2014 року.

У списку людей, які допомагали зводити «35 батарею», значиться також якийсь Валерій Юшков, який, згідно з ЄДР, є керівником «Таврида Електрик Україна».

Сам Олексій Чалий заперечує, що він є реальним власником української компанії. За його словами, «Таврида Електрик Україна» була створена років 15 тому трьома колишніми засновниками «Тавриди», серед яких спікера закзборів не було. Як стверджує Чалий, не було серед засновників і холдингових структур промислової групи «Таврида Електрик».

«Ні я, ні промислова група «Таврида Електрик» до ТОВ «Таврида Електрик Україна» ніякого стосунку ніколи (з погляду володіння) не мали. У цьому зв'язку нинішнє керівництво промислової групи «Таврида Електрик» не може контролювати дії сторонньої для них структури. Я тим більше не можу, адже навіть до промислової групи «Таврида Електрик» на цей момент не маю відношення», – процитувала Чалого прес-служба закзборів Севастополя.

Санкційний список без автора

Міністерство палива та енергетики України не бачить жодної проблеми в тому, що «Таврида Електрик Україна» брала участь у їхній виставці. За словами прес-секретаря Міненерго Анни Дудки, це підприємство не є в списку санкцій, і тому немає ніяких підстав для заборони йому брати участь у будь-яких заходах.

«Це підприємство не належить до сфери управління Міненерговугілля. Тим більше, вийшов указ президента. У списку підприємств, які потрапили під санкції, це підприємство не перебуває», – сказала Дудка у коментарі для «Крим.Реалії».

Вона додала, що Міненерго України надалі не має наміру з'ясовувати, чи має «Таврида Енерго України» відношення до Олексія Чалого, оскільки це не належить до їхньої компетенції. Дудка порадила з цим питанням звернутися до відомств, які відповідають за складання санкційних списків.

Міністерство закордонних справ України утрималося від коментарів з приводу «Таврида Електрик». Спікер українського МЗС Мар'яна Беца сказала кореспонденту «Крим.Реалії», що їхнє відомство не відповідає за складання списків юридичних і фізичних осіб, на яких поширюються економічні санкції в Україні.

«Цим списком займається РНБО. Чесно кажучи, це не питання зовнішньої політики, для нас Крим – це Україна. І до всіх, хто дійсно порушує законодавство, СБУ та РНБО має застосувати заходи», – сказала Беца.

Рада національної безпеки та оборони України також не дає пояснень з приводу того, чому «Таврида Електрик Україна» не потрапила під санкції. У прес-службі відомства кореспонденту «Крим.Реалії» повідомили, що список санкцій вже в готовому вигляді потрапляє до них з Кабінету міністрів, а вони лише оформляють його у вигляді указу президента. Відповідно, поки залишається загадкою, який саме орган влади мусить з'ясувати, чи є «Таврида Електрик Україна» компанією, що має відношення до агресії проти України та порушення її територіальної цілісності, і чи повинне це підприємство потрапити під економічні санкції.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG