Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина готова співпрацювати з Росією щодо Сирії?


Президент Сирії Башар аль-Асад. Серпень 2015 року
Президент Сирії Башар аль-Асад. Серпень 2015 року

Нова стратегія Німеччини щодо Сирії: за стіл переговорів із Башаром Асадом

Берлін – Хвиля сирійських утікачів від бомбардувань і розрухи продовжує накривати Європу та Німеччину зокрема. Приборкати її було б найкраще, припинивши громадянську війну у Сирії, вважає канцлер Анґела Меркель. Вона заявила про можливість переговорів щодо цього із сирійським диктатором Башаром Асадом. А експерти вбачають новий поворот у політиці Німеччини щодо Сирії, адже досі здебільшого йшлося про повалення його режиму.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Деякі німецькі політики вбачають вирішення конфлікту у співпраці з Росією і скасування проти неї санкцій ЄС. Так, голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр в інтерв’ю Першому каналові німецького телебачення висловив сподівання, що участь Росії у вирішенні сирійської кризи також допоможе не лише створити перехідний уряд у Сирії, а й досягти прогресу і в ситуації з Україною.

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

«Я сподіваюся, що співпраця з російською стороною у питаннях Сирії допоможе нам також і в питаннях України, щоб досягти там прогресу розвитку подій. Давайте не змішувати речі, але, приміром, нам вдалося з допомогою посередництва Єврокомісії підписати газову угоду між Україною і Росією. Досі це не було можливо», – стверджує міністр закордонних справ ФРН.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

Про можливість вести переговори з Башаром Асадом досі годі було й думати. Але задля подолання конфлікту у Сирії це потрібно зробити, заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель під час саміту Європейського союзу в Брюсселі, де обговорювали проблеми біженців. Адже поки триватиме громадянська війна у Сирії, доти люди звідти намагатимуться утекти до Європи.

Численні спостерігачі та експерти вважають, що оскільки режим Асада не вдалося змінити, то такі зміни нині на часі, й говорять про поворот у політиці ФРН. На думку експерта з питань Близького Сходу Міхаеля Людерса, слід розробити іншу стратегію, ніж та, за якою Захід діяв досі.

«Західна політика, спрямована на зміну режиму Асада будь-якою ціною, зазнала поразки. Нині немає жодної ознаки, що цей режим розвалиться. Але якби це навіть сталося, то це не означає, що негайно настане свобода і демократія. І найімовірніше, що в Дамаск зайдуть борці за «Ісламську державу», – переконаний німецький експерт.

Тільки мирним шляхом

Ідеться не про повалення Заходом режиму Асада, а про можливість припинення війни мирним шляхом. Крістін Гельбаґ, журналістка, котра упродовж тривалого часу працювала в Дамаску, не бачить можливості переговорів з Асадом щодо боротьби з прихильниками екстремістського угруповання «Ісламська держава».

«Стратегії Заходу щодо повалення режиму Асада не було і тут ніколи не було наміру змінити режим у Сирії, і це добре. Адже країна не потребує змін ззовні. Це мало б фатальні наслідки для політики країни, як це було в Афганістані та Іраку. Тому щодо Сирії не йдеться про такі зміни. Ідеться про захист мирного населення», – підсумовує Гельбаґ.

Тим часом канцлер Анґела Меркель наголошує, що уряд Німеччини має намір особливо активно шукати методів саме дипломатичного розв’язання конфлікту, ведучи політичні переговори за участю Асада. Бодай для того, аби зупинити його, адже за його режиму здійснюються бомбардування мирного населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG