Доступність посилання

ТОП новини

«Не знаю, якою мерзотою треба бути, щоб писати таке» – представник Міноборони про фейк


Карикатура Андрія Дубчака
Карикатура Андрія Дубчака

ЗМІ поширили вигадку про буцімто спалення українського бійця у парку Донецька

У соціальних мережах і українських ЗМІ поширили дезінформацію про буцімто «спалення» полоненого українського бійця бойовиками угруповання «ДНР», яке в Україні визнане терористичним. Однак, в українському Міністерстві оборони цю інформацію заперечують. А фото, яким у ЗМІ проілюстрували це повідомлення, доступне у мережі ще з 2011 року.

ЗМІ передрукували це повідомлення із посиланням на фейсбучну сторінку Nestryga Vitaliy.


«Згідно з наданою активістом, який проживає в Донецьку, інформацією, солдат, про якого йде мова – Руслан Дубовик. Він народився 27 вересня 1980-го. Навесні під час ведення бойових дій потрапив у полон до терористів, проте офіційно значився зниклим безвісти. За оперативною формацією Нестріги, Руслану 26 вересня вдалося втекти з полону, але він був дуже знесилений, адже під час полону сидів у ямі без нормальної їжі і без ліків, які були йому необхідні. Тому терористам вдалося зловити його в одному з парків Донецька», – пише інтернет-видання uapress.info.

Дуже шкода, що багато ЗМІ не перевірили цю інформацію і поширили цей фейк
Василь Будик

Про те, що інформація не відповідає дійсності, повідомив у себе на сторінці у Facebook радник заступника міністра оборони України Василь Будик.

«Обережно, фейк!!! Сьогодні цілий день перевіряли інфу про «спалення бійця». Я не знаю, якою мерзотою треба бути, щоб писати таке. На жаль, такий боєць був, але він загинув як герой – зі зброєю у руках. Дуже шкода, що багато ЗМІ не перевірили цю інформацію і поширили цей фейк», – зазначив Будик.


У коментарі для Радіо Свобода Василь Будик додав: «Цей хлопець ще з «Іловайську», він загинув, і є свідки. Це фейк, абсолютний – 100%. По-перше, по Донецьку ми перевірили, через свої канали, що такої події не було, це однозначно. Потім знайшли джерело. До людини просто потрапили дані бійця, про якого опубліковано, і дуже некрасива історія вийшла».

Світлина, якою проілюстрували таку «новину», доступна у мережі ще з 2011 року. На різних інтернет ресурсах вказано, що це фото тренування тайського спецназу.

Скріншот з сайту uapress.info
Скріншот з сайту uapress.info

Фото з сайту fishki.net
Фото з сайту fishki.net


На тему дезінформації:

25.09.2015
У ЗМІ Росії поширили банальну вигадку про Порошенка

Зміст фейку: п’яного Порошенка, який вимагав «терміново летіти до Путіна», зняли з рейсу Київ-Москва далі
23.09.2015
Цинічний фейк у соцмережах: ще один хлопчик – тепер на руїнах

Масово поширене фото «хлопчика з Донецька на руїнах» виявилась кадром із відеокліпу. На це звернув увагу сам автор відео далі
21.09.2015
ЗМІ Росії розповіли про парад немовлят в Україні «у формі ЗСУ»

А також повідомили про, нібито, посла США на мітингу опозиції в Мар’їно у Москві далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG