Доступність посилання

ТОП новини

Рідка вода на Марсі з’являється влітку – вчені NASA


Nasa оприлюднила докази води на Марсі
Nasa оприлюднила докази води на Марсі

«Це означає, що людина може тривалий час перебувати на Марсі, бо є одна з основних умов для життя – вода»

Вчені NASA виявили докази наявності рідкої води на Марсі, йдеться у повідомленні на сайті Національної аерокосмічної адміністрації США. За інформацією дослідників, вода з’являється на планеті влітку і залишає сліди на поверхні планети. Учені використовували нову техніку аналізу хімічного складу поверхні Марса. Їм вдалося знайти сліди гідратів, які містять молекули води, хлорат і перхлорат магнію, а також перхлорат натрію. Яким чином вона туди потрапила, а також яким точно є її хімічний склад, наразі невідомо.

Раніше у NASA думали, що Марс – суха, безводна планета, каже керівник програм NASA з вивчення планет Джим Ґрін. За його словами, ці відкриття дуже важливі, але вони є лише частиною гідрологічного циклу на Марсі, який науковці тільки зараз починають розуміти.

Натомість здогадки про те, що на Марсі існує вода, були давно – розповідає завідувач відділом фізики планетних систем головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України Анатолій Відьмаченко.

«Те, що сказали, що зараз знайшли – не зовсім правда, бо десь у 2004 році цьому вже було підтвердження – одні й ті ж знімки однієї території у 1998 і 2003 роках показали, що потоки води були. В цих умовах можна було припустити, що то була вода. А при температурі – 5 чи – 20 за Цельсієм, ця вода має бути солона», – говорить Анатолій Відьмаченко.

Поки вчені не знають, звідки вода береться на поверхні Марсу та що формує темні смуги, які зафільмувала NASA. Одна з гіпотез – існування загального джерела води на великій глибині, походження якого поки що незрозуміле.

Та за словами експерта з фізики планетних систем, воду раніше знаходили різними методами, але переважно це була крига. Анатолій Відьмаченко розповідає, що лід знаходили у полярних шапках, які існують на Марсі. А з 2001 року там почали працювати різні бурильні установки, які показали, що у замерзлому стані ця вода існує на глибині понад10-15 сантиметрів. І там до 50% сухого льоду.

Цю тезу підтверджує й старший науковий співробітник лабораторії астрофізики і космології Інституту теориточної фізики імені Боголюбова Дмитро Якубовський. Та на його думку, відкриття NASA відрізняється від раніше відомої інформації.

«Раніше воду у рідкому стані на Марсі не бачили. Вважали, що вона є лише в твердому вигляді, у льодовиках. На Марсі є полярні шапки і вони складаються зі звичайного і сухого льоду. Наявність твердої води була відома вже давно, а саме рідкої води на Марсі не бачили», – зазначив Дмитро Якубовський.

За його словами, не зважаючи на те, що вода солона і в ній містяться перхлорати – вони є отруйними для земної органіки. Але не можна виключати, що існує захищений тип органіки, який зможе пристосуватись до такої води.

«Крім того, наявність солі важлива тому, що вона не дає цій воді закипіти», – зазначив Дмитро Якубовський.

Відкриття NASA важливе, бо це означає, що людина зможе тривалий час перебувати на Марсі, бо є одна з основних умов – вода, яка необхідна для життя, стверджує Анатолій Відьмаченко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG