Доступність посилання

ТОП новини

США знову попередили Росію не бити по сирійській опозиції


Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, відеокадр 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає
Після російського повітряного удару по місту Тель-Біса у провінції Хомс, відеокадр 30 вересня 2015 року. Це місто контролює світська «Вільна сирійська армія», ісламістів у ньому немає

Сполучені Штати Америки знову попередили Росію про небезпеки, що виникнуть унаслідок здійснення російських повітряних ударів у Сирії по об’єктах не угруповання «Ісламська держава», як заявляє Москва, а світської й поміркованої опозиції.

«Здійснення нерозбірливих воєнних операцій проти сирійської опозиції небезпечно для Росії. Причина в тому, що це тільки продовжить розкол і конфлікт усередині Сирії, якщо не зробить його вічним. Крім того, Росія ризикує втягнутися ще глибше в цей конфлікт», – заявив речник Державного департаменту США Джош Ернест.

За його словами, фактом є те, що Росія відповідає на становище на Близькому Сході з позиції слабкості, і її вплив у цьому регіоні світу слабне.

Натомість він закликав Росію, якщо вона дійсно хоче боротися з угрупованням «Ісламська держава», зробити «конструктивний внесок» у коаліцію з 65 держав проти цього угруповання під проводом США, а не діяти в Сирії самостійно й наодинці.

Речник також повідомив про приблизно годинну телефонну розмову між представниками Міністерств оборони США і Росії, що відбулася раніше в четвер.

За його словами, в перебігу розмови виконувач обов’язків помічника міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Еліса Слоткін наголосила, що російські воєнні операції в Сирії, які відбулися досі, викликають занепокоєння, бо Росія вдаряє по територіях, де діє мало чи взагалі немає бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Крім того, сторони обговорили те, як уникати конфліктів у небі Сирії між бойовою авіацією Росії, а також міжнародної коаліції під проводом США, яка веде в Сирії й Іраку боротьбу проти «Ісламської держави».

У Міністерстві оборони Росії, зі свого боку, підтвердили цю останню тему розмови і так само, як і у США, назвали її конструктивною.

Росія продовжує стверджувати, що її бойові літаки завдають у Сирії ударів тільки по позиціях екстремістського угруповання «Ісламська держава» і чітко уникають ударів по населених місцевостях. Тим часом із Сирії надходить дедалі більше інформації, що ці удари спрямовані не проти «Ісламської держави», а проти інших супротивників режиму президента Сирії Башара аль-Асада, які, зокрема, мають підтримку США, а також по підконтрольних їм містах, де гине цивільне населення, зокрема, жінки й діти.

Це викликає також занепокоєння, що удари по Росії по союзниках США в Сирії можуть змусити Вашингтон виконати свої союзницькі зобов’язання на їхній захист.

Росія заперечує інформацію про загибель цивільних унаслідок її ударів. Москва заявляє, що метою її вторгнення в Сирії є боротьба з «Ісламською державою», та при цьому не приховує, що діє саме на порятунок режиму президента Сирії Башара аль-Асада – який називає «терористами» всіх своїх супротивників: і радикальних ісламістів, і сили поміркованої політичної опозиції, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG