Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати в мери Дніпропетровська: бізнесмени, депутати, безробітні й «клони»


Серед претендентів відомий й невідомий Вілкули

Дніпропетровськ – У п’ятницю в Дніпропетровську, під стінами міської та обласної виборчих комісій мітингуватимуть представники партії «Відродження», кандидата якої й саму партію не зареєстрували на виборах. За даними міської виборчої комісії, у Дніпропетровську зареєстрували 23 кандидатів на посаду міського голови. Серед них є як політики загальноукраїнського масштабу, так і невідомі широкому загалу люди – студент, безробітні, посадовці невисокого рангу. Кампанія з виборів міського голови відбувається на тлі взаємних звинувачень кандидатів і конфліктів з виборчою комісією. Між тим експерти зазначають, що нового міського голову дніпропетровці зможуть обрати не з першої спроби, а лише в другому турі виборів.

Із понад двох десятків кандидатів на посаду міського голови Дніпропетровська лише п’ятеро жінок ( усі п’ятеро) – самовисуванки, з вищою освітою, безпартійні.

Решта кандидатів чоловіки: колишні й теперішні чиновники, депутати, бізнесмени та тимчасово безробітні. Є серед них відомі в місті й країні особистості: чинний народний депутат, лідер партії «УКРОП» Борис Філатов, народний депутат з «Опозиційного блоку», екс-віце-прем’єр уряду Миколи Азарова Олександр Вілкул.

Є серед претендентів на крісло очільника міста й ті, чиї імена нічого не говорять широкому загалу: приміром, 20-річний студент-самовисуванець Владислав Швець, чиновник одного з підрозділів міськради Юрій Чекотило, 21-річний безробітний Євген Вілкул. Останній, до речі, зареєструвався одним із перших. За офіційними даними, мешкає у Харкові, має вищу освіту, але офіційно ніде не працює. Його більш відомий однофамілець з «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул називає кандидата своїм «клоном» і вбачає у його поході на вибори «руку конкурентів».

Суть цієї старої технології проста: збити людей з пантелику при голосуванні
Олександр Вілкул

«Суть цієї старої технології проста: збити людей з пантелику при голосуванні в бюлетені. Ну і головне – під час самої кампанії від цих повних клонів озвучувати абсолютно абсурдні, провокаційні ідеї. А народ потім буде плутатися, від якого Вілкула ця інформація йде», – написав Олександр Вілкул на своїй сторінці у Facebook.

Засилля «клонів» і фінансові порушення?

У реєстрації «клонів» міську виборчу комісію звинувачує й інший претендент на посаду мера, один із лідерів партії «Відродження» Анатолій Крупський. Конфлікт між посадовцем-партійцем та виборчкомом виник після відмови йому та його політичній силі в участі у виборах. Дивно, заявляє Анатолій Крупський, що у той самий час комісія зареєструвала кандидатом на вибори іншого Крупського, уродженця Харківщини, якого в Дніпропетровську не знають. Реєстрацію не пройшла і його партія «Відродження», однак була зареєстрована інша партія зі схожою назвою: «Відродження України».

Ми бачимо застосування адміністративного ресурсу, тиск на членів ТВК внаслідок якого маємо двійників серед кандидатів в мери і навіть партію-двійника
Анатолій Крупський

«Ми бачимо застосування адміністративного ресурсу, тиск на членів ТВК внаслідок якого маємо двійників серед кандидатів у мери, лідерів нашої партії і навіть партію-двійника. Це говорить про те, що використовуються брудні технології. Склад нашої команди, ймовірно, викликає невдоволення чинної влади, вони бачать в нас конкурентів»,– заявив Анатолій Крупський. Також він зазначив, що партія оскаржить рішення виборчої комісії в суді.

У міській виборчій комісії всі звинувачення відкинули. Як пояснив Радіо Свобода її керівник Юрій Подлєсний, відмова в реєстрації «Відродженню» та Анатолієві Крупському була пов’язана з тим, що, попри вимоги законодавства, грошову заставу і за партію, і за кандидата – а це по понад 37 тисяч гривень – внесла стороння особа.

Заставу внесла не партія, як має бути згідно із Законом України «Про місцеві вибори», а фізична особа
Юрій Подлєсний

«Заставу внесла не партія, як має бути згідно із Законом України «Про місцеві вибори», не якийсь керівний орган, а фізична особа з прізвищем типу «Куніцин». Це порушення закону. Звісно, вони можуть звертатись до судів», – сказав у коментарі Радіо Свобода голова комісії. Він також повідомив про те, що одразу після рішення комісії він отримав телефоном «погрози фізичної розправи» й уже звернувся до правоохоронців.

Звідки гроші на агітацію?

Кампанія з виборів міського голови Дніпропетровська відбувається з порушеннями, заявляють у громадянській мережі «Опора». Ще перед офіційним стартом, всередині літа, місто було заліплене білбордами з фотографіями основних претендентів на посади і їхніми передвиборчими гаслами. За які кошти – встановити складно. Кандидати зволікали з реєстрацією як могли, адже після неї мали оплачувати всю агітацію лише з передвиборчих фондів.

Ми ще не мали зареєстрованих кандидатів, а вся зовнішня реклама була завішана обличчями, прізвищами і назвами партій. Це формально не порушує закону «Про місцеві вибори»
Денис Давидов

«Напевно, 95% зовнішньої реклами у Дніпропетровську була присвячена політичним подіям. Ми ще не мали зареєстрованих кандидатів, а вся зовнішня реклама була завішана обличчями, прізвищами і назвами партій. Це формально не порушує закону «Про місцеві вибори», він виписаний так, що поки всі не зареєстровані, немає до кого вживати санкцій. І цим користувались суб’єкти виборів для «сірої» агітації – поза межами виборчих фондів. Нелегальні кошти. На жаль, немає ніякої можливості притягнути порушників до відповідальності. Порушується принцип рівності виборчого права», – заявляє довготерміновий спостерігач «Опори» Денис Давидов.

«Дуель» Вілкула з Філатовим у другому турі?

Попри те, що охочих сісти в крісло мера Дніпропетровська чимало, виборцеві треба буде визначатись з-поміж кількох сильних лідерів, вважає дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов. Він зазначає: основне протистояння розгорнулось між двома «китами» з конкуруючих фінансово-політичних груп, припускає. На його думку, такими є представник «команди Коломойського» Борис Філатов та представник «команди Ахметова» Олександр Вілкул. «Третьою колоною» йде бізнесмен Задгід Краснов. Експерт не виключає: хто з них сильніший, визначити вдасться тільки в другому турі виборів.

Швидше за все, доля виборів буде вирішуватись у другому турі
Андрій Золотарьов

«Шанси мають Олександр Вілкул, Борис Філатов та Загід Краснов, приблизно рівні позиції. Швидше за все, доля виборів буде вирішуватись у другому турі. Як на мене, швидше за все, це буде пара Вілкул – Філатов», – сказав у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Місцеві вибори в Україні мають відбутись 25 жовтня. До цього Дніпропетровськ очолюватиме представниця ВО «Батьківщина» Галина Булавка. Посаду виконувача обов’язків міського голови вона обійняла півроку тому, коли багаторічний керівник міста Іван Куліченко став парламентарем.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

XS
SM
MD
LG