Доступність посилання

ТОП новини

НАТО закликає Росію припинити бомбардування сирійської опозиції


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Нарощування російської військової присутності в Сирії, й особливо, атаки з боку військово-повітряних сил Росії по сирійських містах Хам, Хомс та Ідліб, які призвели до жертв серед цивільного населення і не мали на меті знищення позицій угруповання «Ісламська держава», викликають глибоке занепокоєння НАТО.

Таку заяву зробили в НАТО після позачергового засідання Північноатлантичної ради, скликаної головою НАТО Єнсом Столтенберґом.

Країни Альянсу закликали Москву «негайно припинити свої напади на сирійську опозицію та цивільних, зосередити свої зусилля на боротьбі з «Ісламською державою» й сприяти вирішенню конфлікту шляхом політичного переходу влади».

«Російські військові дії досягли найбільш небезпечного рівня з моменту недавніх порушень повітряного простору Туреччини 3 і 4 жовтня літаками Су-30 і Су-24 ВПС Росії в регіоні Хатай. Ці літаки втрутилися в повітряний простір Туреччини, незважаючи на чіткі, своєчасні і неодноразові попередження з боку турецької влади. Відповідно до практики НАТО, турецькі винищувачі відреагували на ці вторгнення, наблизившись для ідентифікації порушників, після чого російські літаки покинули повітряний простір Туреччини», – йдеться в заяві.

Країни-союзниці висловили рішучий протест і засудили ці порушення суверенного повітряного простору Туреччини, так само, як порушення повітряного простору НАТО.

Країни Альянсу також відзначити небезпеку такої безвідповідальної поведінки, закликали Росію утримуватися від неї надалі й якомога швидше дати пояснення цих порушень.

Також країни Північноатлантичного альянсу закликають російську сторону вжити всіх необхідних заходів для забезпечення неповторення подібних порушень в майбутньому.

«Безпека Північноатлантичного альянсу є неподільною, тож держави-союзниці солідарні з Туреччиною», – йдеться у заяві країн НАТО, додаючи, що вони продовжать дуже ретельно стежити за розвитком подій на південно-східних кордонах НАТО.

За твердженням МЗС Туреччини, російський військовий літак порушив повітряний простір країни 3 жовтня в районі сирійсько-турецького кордону. На перехоплення літака підняли два винищувачі F-16 ВПС Туреччини.

Туреччина закликала Росію уникати повторення таких дій, інакше Москва «буде відповідальною за будь-які небажані інциденти».

Росія продовжує стверджувати, що її бойові літаки завдають у Сирії ударів тільки по позиціях екстремістського угруповання «Ісламська держава».

XS
SM
MD
LG