Доступність посилання

ТОП новини

Рада легалізувала службу в ЗСУ іноземців та осіб без громадянства


Архівне фото
Архівне фото

Депутати Верховної Ради ухвалили у другому читанні закон, що легалізує службу іноземців та осіб без громадянства у складі Збройних сил України. За таке рішення проголосували 229 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

У пояснювальній записці до закону йдеться, що після отримання іноземцями та особами без громадянства легальної можливості служити у Збройних Силах Україна отримає кілька боєздатних, досвідчених та вмотивованих підрозділів загальною кількістю до тисячі осіб.

Крім того, за рахунок іноземців, які увійдуть до лав ЗСУ, зменшиться потреба у мобілізації громадян України та витрати на різні форми виплат учасникам бойових дій, інвалідам, сім’ям загиблих тощо.

Видатки на проходження іноземними громадянами військової служби за контрактом у Збройних Силах України здійснюватимуться за бюджетні кошти.

Перед цим депутати ухвалили за основу законопроект, що спрощує надання громадянства іноземцям та особам без громадянства, що служать в ЗСУ за контрактом. Документ передбачає, що таким особам не потрібно дозволу на імміграцію, а термін безперервного проживання на території України зменшено з 5 до 3 років (термін рахується з дати початку контракту). Є також окрема норма про те, що якщо така особа має державну нагороду, то українське громадянство вона може отримати ще за більш спрощеною процедурою.

XS
SM
MD
LG