Доступність посилання

ТОП новини

Ми хочемо впливати на те, що відбувається в Україні – переселенка з Донбасу


Переселенка з дитиною у волонтерському центрі у Слов'янську. Травень 2015 року. Ілюстраційне фото
Переселенка з дитиною у волонтерському центрі у Слов'янську. Травень 2015 року. Ілюстраційне фото

Держава досі не створила необхідні умови для адаптації переселенців

За останній рік зросла кількість українців, які негативно ставляться до переселенців, констатують соціологи, і заявляють, що саме це часто стає причиною приховування внутрішньо переміщеними особами (ВПО) свого статусу. Окрім того, влада досі не створила належні умови для них, зокрема переселенці досі не мають права голосувати на місцевих виборах, зауважують представники громадських організацій у справах переселенців і наполягають на негайному вирішенні цієї проблеми.

Протягом року показник місцевих жителів, які вважають, що переселенці ускладнюють їхнє життя, піднявся до 10 відсотків, здати житло для ВПО в оренду в Києві зголосилися лише 1,8 відсотка громадян. Такі дані опитування, проведеного громадською ініціативою «Відродження Донбасу» спільно з соціологічною кампанією TNS Ukraine.

За півтора роки більше половини опитаних переселенців не змогли адаптуватися на новому місці проживання, третині з них не вистачає необхідної інформації, 15 відсотків приховують свій статус.

За даними Мінсоцполітики, кількість переселенців наразі перевищує 1,5 мільйони осіб, але насправді їх набагато більше, говорить директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Елла Лібанова, адже не всі хочуть реєструватися. Згідно з законом про захист прав та свобод внутрішньо переміщених осіб, в Мінсоцполітики мали б створити єдиний реєстр ВПО. Поки такий реєстр не створений, але його створення навряд чи матиме суттєвий ефект, вважає Лібанова.

Не впевнена в тому, що якщо ми підемо на створення єдиного державного реєстру, то це принципово змінить ситуацію. Не можна змусити людей зареєструватися
Елла Лібанова

«Певно, справа в системі, і я не впевнена в тому, що якщо ми підемо на створення єдиного державного реєстру, то це принципово змінить ситуацію. Не можна змусити людей зареєструватися. Це можна зробити тільки в тому випадку, якщо реєструватимуться усі в країні. Наприклад, якщо картка соціального страхування працюватиме тільки в тому випадку, якщо внески платяться за місцем реєстрації, тоді це може стати стимулом для того, щоб людина зареєструвалась», – говорить Лібанова.

«Я можу стати мером чи депутатом, але голосувати не можу»

Більшість переселенців не знаходять себе на новому місці через соціально-побутові причини – важко знайти роботу, житло, отримати медичні послуги, розповідає переселенка з Донбасу, голова Всеукраїнської організації у справах вимушених переселенців Оксана Єрмішина. Та, певно, одним із найболючіших питань залишається неможливість для переселенців голосувати, говорить вона.

Я покинула все і приїхала сюди не тому, що там стріляли, а тому, що відчувала себе частиною України, а тепер мені не дають голосувати
Оксана Єрмішина

«Зараз проходять вибори і ми хочемо впливати на те, що відбувається на території тієї громади, де наразі проживаємо. Я покинула все і приїхала сюди не тому, що там стріляли, а тому, що відчувала себе частиною України, а тепер мені не дають голосувати. Я можу стати мером чи депутатом, але голосувати я не можу», – зазначає Єрмішина.

Проблеми виникають не лише у переселенців, наразі українці часто стикаються з порушенням своїх прав, вважає директор інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв. Просто переселенці це все дуже добре відобразили своєю долею і становищем, коли можна балотуватися, але не можна голосувати, зауважує Єрмолаєв.

«Проблема взагалі полягає в тому, що влада поставила величезну кількість громадян, серед яких переселенці, просто як лакмусовий папірець, поза конституційним полем. Я чекаю, коли громадські організації у справах переселенців подадуть позов до Конституційного суду на владу і президента. Це предмет навіть для імпічменту», – говорить Єрмолаєв.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Для вирішення проблем переселенців експерти рекомендують створити спеціальну державну програму та державний орган для роботи з переселенцями, адже наразі ВПО знаходяться у сфері діяльності багатьох міністерств одночасно. Крім того, вони наполягають і на наданні можливості переселенцям голосувати. У цьому зв’язку 5 жовтня голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що має намір дати доручення комітетам парламенту щодо підготовки питання про порядок голосування на місцевих виборах 25 жовтня вимушених переселенців.

14 липня 2015 року депутати Верховної Ради України ухвалили новий закон про місцеві вибори, в якому так і не передбачили право переселенців вибирати місцеву владу за місцем проживання. Незважаючи на те, що експерти, депутати та громадські активісти після аналізу законопроекту запропонували до нього понад півтори тисячі поправок, в тому числі і щодо переселенців, закон був ухвалений без врахування інтересів внутрішньо переміщених осіб.

Опитування проводилося серед переселенців з Донецької та Луганської областей, які досягли 18 років, а також жителів 7 регіонів: місто Київ, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Львівська, Луганська і Миколаївська області. У містах із населенням понад 50 тисяч осіб. Опитування проводилося в період із 29 липня по 11 серпня 2015 року. Опитано 1000 ВПО та 1000 місцевих жителів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG