Доступність посилання

ТОП новини

Яресько закликала США та ЄС подвоїти допомогу (світова преса)


Уряд у Києві здобув позитивні оцінки МВФ та закордонних донорів за помітний поступ у запровадженні економічних реформ

Британське видання ділових кіл Financial Times розповідає про заклик міністра фінансів України до закордонних донорів посилити допомогу Києву наступного року. А німецький часопис Sueddeutsche Zeitung заторкує питання залаштункової боротьби за владу у Києві. Тим часом польське видання Rzeczpospolita переповідає слова Юлії Тимошенко про, на її думку, можливість нової революції в Україні.

Впливовий британський часопис ділових кіл Financial Times надрукував статтю з назвою «Міністр фінансів України закликає донорів подвоїти їхню налаштованість». У матеріалі повідомляється, що український міністр фінансів Наталія Яресько закликала США, Євросоюз та інших донорів подвоїти їхню фінансову налаштованість на допомогу, як подає видання, розірваній війною країні, наступного року. Український урядовець водночас висловила попередження, що пакет міжнародного порятунку для України розміром у 40 мільярдів доларів може бути недостатнім для того, аби ґарантувати довготермінову економічну стабільність.

У своєму інтерв’ю Financial Times Наталія Яресько також попередила, що Київ не готовий запропонувати Росії жодного особливого вирішення виплати тримільярдного бонду, який має сягнути крайнього терміну у грудні. Міністр фінансів наголосила, що все це має бути частиною реструктуризації українського боргу, яку було погоджено з кредиторами влітку цього року.

Видання пише, що уряд у Києві здобув позитивні оцінки МВФ та закордонних донорів за помітний поступ у запровадженні економічних реформ, хоча фахівці і надалі очікують зменшення української економіки на 11% цього року. Яресько заявила, що український уряд потребує подальшої допомоги від міжнародної спільноти з тим, аби допомогти з фінансуванням інфраструктури та іншими інвестиціями, у такий спосіб продемонструвавши поступ для власних громадян. І саме з цією метою Київ потребує більшої допомоги від донорів на зразок США, які надали Україні 7,5 мільярдів доларів цього року. За словами міністра фінансів України, цю суму має бути подвоєно з тим, щоб привабити подальші інвестиції в Україну.

«Україна зробила багато чого, аби довести своїм міжнародним партнерам, що ми можемо наполегливо працювати і впевнено йти потрібним шляхом», – заявила Наталія Яресько.


Німецьке видання Sueddeutsche Zeitung опублікувало матеріал із назвою «Боротьба за владу у Києві». У статті повідомляється, що оголошення проросійських сепаратистів у Донецьку та Луганську щодо відкладення у часі запланованих на осінь місцевих виборів жваво обговорюється в українському парламенті. Часопис додає, що все це сприймається на Заході як успіх паризької зустрічі, тоді як у Києві цей момент розглядається з невеликим ентузіазмом, водночас визначається як позитивний знак. Далі часопис наводить заголовок українського видання «День», який промовляє: «Саркофаг» для Донбасу».

Як пише Sueddeutsche Zeitung, інші українські мас-медіа не могли визначити, чи тут ідеться про перемогу, а чи ж про поразку України.

Видання пише, що 25 жовтня в Україні мають відбутися місцеві вибори, заторкуючи далі питання поправок до української Конституції. Німецький часопис нагадує, що перше читання тих поправок викликало бурхливі і масові протести в Україні, а відтак, з посиланням на думку оглядачів, висловлює припущення, що запровадження тих поправок, які б передбачали особливі права для сепаратистських регіонів, не має практично ніяких шансів.

Далі Sueddeutsche Zeitung пише, що український міністр закордонних справ Павло Клімкін також відкинув будь яку можливість амністії для сепаратистів. У той сам час видання пише, що на додаток до цілого хитросплетіння різних думок в Україні, складним моментом постає боротьба за владу за лаштунками у Києві. Можливі кроки у напрямку легітимізації сепаратистів за посередництвом поправок до Конституції вже викликали хвилю звинувачень з боку опонентів президента Порошенка у тому, що той прогинається під тиском Москви.


Польський часопис Rzeczpospolita публікує статтю з назвою «Тимошенко: буде чергова революція». Підзаголовок промовляє: «Помаранчева принцеса стверджує, що діяльність уряду у Києві призводить до занепаду української держави». Польське видання нагадує, що в інтерв’ю британській газеті The Independent колишня прем’єр України Юлія Тимошенко розкритикувала соціально-економічну програму уряду, визнаючи її як привід для революції.

«Вони, себто урядовці Яценюка, збільшують напруженість у суспільстві, створюючи умови для російської агресії, які наближають Путіна до серця Києва. Цього разу буде не лише революція, буде неконтрольоване повстання, внаслідок якого Україна може бути знищена, як держава», – припускає Юлія Тимошенко.

Rzeczpospolita зазначає, що найцікавішим є те, що Арсеній Яценюк перед революцією на Майдані був одним із найближчих соратників Юлії Тимошенко. Після звільнення Тимошенко з ув’язнення їхні шляхи розійшлися. Яценюк заснував власну партію «Народний фронт», яка з «Блоком Петра Порошенка» виграла вибори до парламенту. До урядової коаліції, як пише польська газета, увійшла також і партія «Батьківщина» Юлії Тимошенко, яка здобула трохи більше ніж 5% голосів виборців. Тоді казали, що Тимошенко втратила довіру українців. Нині, як пише польське видання, ситуація змінилась.

Часопис наводить дані Київського міжнародного інституту соціології, згідно з якими нині за партію Тимошенко проголосували б 11% українців, за Блок Петра Порошенка віддали б свої голоси 13,7 % українських виборців, тоді як за «Народний Фронт» Яценюка проголосували б менше 1% відсотка українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG