Доступність посилання

ТОП новини

«Сліди ведуть у Грозний» – адвокат про вбивство Нємцова


Плакат під час маршу пам'яті Нємцова у Москві. 1 березня 2015 року
Плакат під час маршу пам'яті Нємцова у Москві. 1 березня 2015 року

Пам’яті Бориса Нємцова у день його народження

9 жовтня російському політикові Борису Нємцову, вбитому 27 лютого цього року в центрі Москви, виповнилося б 56 років. У швейцарському Базелі відбудеться концерт пам'яті Бориса Нємцова, організований його донькою Жанною і друзями. Раніше, на 40 днів з дня смерті політика, ні один з московських музичних клубів не наважився провести концерт пам’яті, побоюючись тиску влади. Сьогодні ж на могилі Нємцова на Троєкурівському кладовищі в Москві відбулася церемонія відкриття пам'ятника, виготовленого петербурзьким скульптором В'ячеславом Бухаєвим.

Церемонія відкриття пам'ятника, виготовленого петербурзьким скульптором В'ячеславом Бухаєвим. Москва, 9 жовтня 2015 року
Церемонія відкриття пам'ятника, виготовленого петербурзьким скульптором В'ячеславом Бухаєвим. Москва, 9 жовтня 2015 року

У розслідуванні вбивства політика поки що немає помітних зсувів. Напередодні дня народження Бориса Нємцова адвокат Вадим Прохоров, який представляє інтереси його дочки Жанни, просив слідчих, які ведуть справу про вбивство Нємцова, допитати командирів чеченського батальйону «Північ» Руслана Геремеєва і Руслана Мухудинова, а також главу Чечні Рамзана Кадирова, які, на його думку, мають інформацію про злочин.

У Москві відкрили пам’ятник Борису Нємцову
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

У підсумку Слідчий комітет Росії погодився допитати лише майора Геремеєва. За даними ЗМІ, відразу після вбивства Нємцова він виїхав до Об’єднаних Арабських Еміратів, проте вже 1 жовтня повинен був повернутися в розташування чеченського батальйону «Північ». Раніше один із затриманих у справі про вбивство Нємцова Заур Дадаєв згадував у свідченнях про так званого «Русліка». ЗМІ також з'ясували, що чеченським слідчим так і не вдалося вручити повістки на допит ні Геремеєву і Мухудинову, ні їхнім рідним. Вадим Прохоров каже, що буде домагатися висунення заочного звинувачення Геремеєву і Мухудинову, а також оголошення їх у розшук.

Вадим Прохоров
Вадим Прохоров
З великою ймовірністю виконавці цього найгучнішого, найзухвалішого злочину за останні кілька десятиліть в Росії, мабуть, затримані. Але вони – не замовники, не організатори, а безпосередні виконавці
Вадим Прохоров

– З великою ймовірністю виконавці цього найгучнішого, найзухвалішого злочину за останні кілька десятиліть в Росії, мабуть, затримані. Їхня провина, звичайно, повинна бути встановлена судом. Але з якоюсь часткою впевненості можна стверджувати, що це саме ті люди. Але точно так само можна з іще більшою часткою ймовірності стверджувати, що вони – не замовники, не організатори, а безпосередні виконавці. А ось хто є організаторами і, тим більше, замовниками – це окреме питання. На Руслана Геремеєва і Руслана Мухудинова слідство вийшло і без нас, без представників потерпілих. Ми ці прізвища та імена дізналися від слідства. І, наскільки я розумію, ще з часів керівника слідчої групи генерала Ігоря Краснова (зараз її очолює генерал Микола Тутевич) ці особи розглядаються як потенційні обвинувачувані як організатори цього злочину.

Але, на превеликий жаль, їхнє місцезнаходження невідоме, і досі їм не висунуті звинувачення, у тому числі заочно, що, звичайно, сумно. Вважаю, що це теж не кінцева ланка в ланцюжку, за ними стоять замовники. А ось, хто може бути замовником – це окрема велика розмова. Хочу лише зазначити, що Руслан Геремеєв – це людина, яка входить до найближчого кола Рамзана Кадирова, тобто це близький родич вищих посадових осіб Чеченської Республіки, двоюрідний брат депутата Держдуми Адама Делімханова і, по суті, правої руки Кадирова, це рідний племінник Сулеймана Геремеєва, сенатора, члена Ради федерації, тобто це людина, яка входить до найближчого кола Рамзана Кадирова. І його місцезнаходження на сьогодні невідоме.

– Як вважаєте, чи вдасться найближчим часом допитати Геремеєва, Мухудинова, Кадирова, про що Ви теж просили слідство?

Важливо розкрити це вбивство повністю і встановити всіх винних. Сліди ведуть в Грозний, слідство, можливо, і раде було б просунутися в цьому напрямку, але зустрічає протидію з боку керівництва Чеченської Республіки і, очевидно, президент Росії теж не дуже цьому сприяє
Вадим Прохоров

– Питання не тільки в тому, щоб їх допитати, важливо розкрити це вбивство повністю і встановити всіх винних. Я сподіваюся, що відносно Руслана Геремеєва і Руслана Мухудинова, у будь-якому разі, як організаторів, я б сказав, цей шанс зберігається. Я, як і раніше, сподіваюся, що заочне обвинувачення буде висунуте, принаймні, у цьому напрямку буде діяти захист потерпілої Жанни Нємцової – ми як її представники і адвокати – Вадим Прохоров і Ольга Михайлова. Що стосується замовників, тих, хто стоїть за цими людьми, безумовно, сліди ведуть в Грозний, але, щоб був встановлений увесь ланцюжок, потрібно мати, звичайно, і встановлених організаторів, розслідувати їхні стосунки, і потім вже безпосередньо розбиратися із замовниками. Але зараз застій – вже на рівні організаторів. Я бачу, що слідство, можливо, і раде було б просунутися в цьому напрямку, але зустрічає протидію з боку керівництва Чеченської Республіки. 22 квітня лідер Чечні виступив із заявою про те, що федерали-силовики можуть працювати в Чечні тільки з його дозволу. Ну, і, очевидно, президент Росії теж не дуже цьому сприяє. Я думаю, якби він частіше цікавився, що там з організаторами та замовниками, то ситуація зі слідством була б зовсім іншою.

Борис Нємцов був убитий 27 лютого на Великому Москворецькому мосту в Москві. Розслідуванням займається Головне слідче управління Слідчого комітету Росії. У справі проходять п'ять підозрюваних: Заур Дадаєв, якого вважають безпосереднім виконавцем вбивства, брати Анзор і Шадід Губашеви, Тамерлан Ескерханов і Хамзат Бахаєв.

Під час слідства троє фігурантів – Дадаєв і брати Губашеви – визнали свою провину, але потім відмовилися від свідчень.

9 жовтня у Москві відбулася церемонія відкриття надгробного пам'ятника Борису Нємцову, встановленого на його могилі. Автор – відомий російський архітектор, скульптор В'ячеслав Бухаєв створив безліч пам'ятників, які мають найбільш прямий стосунок не тільки до політичних діячів, а й до політичних подій російської історії. Наприклад, у Петербурзі на Васильєвському острові стоїть його пам'ятник Анатолію Собчаку, а на березі Неви, напроти тюрми «Хрести» – пам'ятник жертвам політичних репресій, створений Бухаєвим спільно з Михайлом Шемякіним.

В'ячеслав Бухаєв
В'ячеслав Бухаєв

В'ячеслав Бухаєв розповів Радіо Свобода про те, як створювався пам'ятник Борису Нємцову:

– Це була ініціатива його друзів. Мені зателефонував Альфред Кох, і ми з ним обговорили ідею пам'ятника. І якось відразу стало зрозуміло, що її треба пов'язати з мостом, на якому був убитий Борис Нємцов. Я того вечора був у Москві, коли почув про його смерть, образ моста відразу виник в моїй свідомості. Цей пам'ятник – гранітна брила, з якої барельєфом виходить парапет мосту. І на цьому мосту, на парапеті, як тавро, як клеймо – «Нємцов». Я запропонував зробити сліди від п'яти куль прямо на прізвищі, але Альфред Кох не погодився і запропонував зробити так, щоб стало зрозуміло, що кулі в нього не потрапили. Як символ того, що кулі від Бориса завжди відскакували. Так і зробили. Потім показали проект друзям і родичам, доньці Жанні, і вони погодилися. Я був знайомий з Борисом Нємцовим. Він був дуже симпатичною, природною, легкою і хорошою людиною. Його загибель – це біда, і її важко усвідомити.

– Є думка, що Великий Москворецький міст, на якому все це відбулося, потрібно перейменувати в міст Нємцова.

– Мені здається, що цього робити не варто. Це якось виглядає несерйозно. Ні. Мені здається, немає підстав для того, щоб змінювати цю стару московську назву мосту.

– Убивство Бориса Нємцова, події останніх місяців не переконують Вас у тому, що режим в країні з кожним днем наближається до режиму, що існував у сталінській Росії?

– Важко сказати. Я вже якось звик до того, що тут завжди щось відбувається. З острахом стежу за подіями. Хоча, якщо згадати 1991 рік, коли був путч ГКЧП, таке було єднання народу проти нього! Двірцева площа була заповнена. Я не міг туди потрапити. Тоді було таке єднання, а зараз це все минуло, на жаль. Якась чистота була.

Повний текст матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG