Доступність посилання

ТОП новини

Україна має терміново вакцинувати дітей від поліомієліту (світова преса)


Українська лобістська група виступає за знищення 3,7 мільйона вакцин, які було надано ООН – The Guardian

Нідерландське видання ділових кіл NRC Handelsblatt пише про відновлення російських газопостачань до України. Британський часопис The Guardian порушує питання загрози поширення поліомієліту в Україні за умови відмови української влади вакцинувати дітей препаратом, наданим Україні ООН. А іспанське спортивне видання Marca пише про значимість останнього футбольного матчу відбіркового циклу до Євро-2016 між збірними України та Іспанії, який пройде в Києві.

Одне з найвпливовіших видань у Нідерландах – часопис ділових кіл NRC Handelsblatt – опублікувало статтю із назвою «Відновлено російські постачання газу в Україну». У матеріалі повідомляється, що російський «Газпром» знову відновив газопостачання до України після того, як обидві країни досягли угоди минулого місяця, згідно з якою було ґарантовано безперешкодне надходження російського газу в Україну до березня 2016 року.

Нідерландський часопис нагадує, що російські газопостачання в Україну було зупинене з 1 липня поточного року, після провалу українсько-російських переговорів щодо нового контракту. Представники Європейської комісії також були присутні на цих переговорах. Проте цього разу російський «Газпром» і український «Нафтогаз» таки досягли потрібної угоди.

«Газпром» отримав платежі від України у розмірі 234 мільйонів доларів за жовтень 2015 року», – заявив керівник «Газпрому» Олексій Міллер.

Видання додає, що Україна звертається до керівництва «Газпрому» з проханням надавати Україні щодня 114 мільйонів кубічних метрів газу, а за цілий жовтень Україна сподівається отримати 2 мільярди кубічних метрів газу від Росії. Часопис нагадує, що загалом газові резерви України складають 15,8 мільярда кубічних метрів.

NRC Handelsblatt підсумовує, що Росія є найбільшим газопостачальником у Європі і надає третину газу для потреб країн Європейського союзу. Половина з усього газу, що його купує в Росії Євросоюз, проходить газопроводами через терени України.


Британське періодичне видання The Guardian вмістило матеріал «Україна може знищити 3,7 мільйона вакцин проти поліомієліту попри загрозу серйозного спалаху захворювання». У статті повідомляється, що українська лобістська група у царині охорони здоров’я виступає за знищення 3,7 мільйона вакцин проти поліомієліту, які було надано ООН, попри ризик нового спалаху цієї хвороби, яка може поширитись Україною, і навіть перекинутись до Євросоюзу.

Часопис пояснює, що громадська організація Всеукраїнська рада захисту прав і безпеки пацієнтів висловила припущення, що оонівська вакцина нібито є небезпечною, тому що заморожена вакцина дещо розтанула при авіаперевезенні в Україну з Франції, де її було вироблено компанією Sanofi Pasteur. Видання додає, що хоча Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що транспортування і замороження вакцини було здійснене згідно з найкращими міжнародними стандартами, українська сторона вважає, що цей процес суперечив українським правилам.

«Ми мусимо знищити весь вантаж вакцини або передати його біднішим країнам. Ми мусимо здійснювати вакцинацію безпечно, згідно з прийнятими нормами», – заявив голова ради Віктор Сердюк.

The Guardian повідомляє, що вакцина в Україні зберігається під замком на урядових складах по тому, як Міністерство внутрішніх справ розпочало розслідування щодо правильності зберігання препаратів. Часопис додає, що українські міністри зустрічаються цього тижня, аби вирішити, що саме робити з вакциною.

Тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я і надалі наполягає на тому, що вакцина є цілковито безпечною.

«Те, як зберігалась вакцина, є звичайною практикою. У такий спосіб це робиться у цілому світі. Ця вакцина є найкращим з усього, що може бути. Чого ще ви хочете? Проте українська сторона наполягає, що має бути дотримано певних правил. Вони на цьому наполягають, водночас забуваючи про дітей», – каже Доріт Нітцан, голова представництва Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Британське видання зазначає, що за цієї ситуації понад 3 мільйони невакцинованих дітей в Україні постають перед ризиком захворіти на поліомієліт. Часопис пише, що вже двоє українських дітей віком 10 місяців і 4 роки захворіли на поліомієліт, що стало найпершими випадками цього захворювання у Європі, починаючи з 2010 року. Як вважається, ще сотні українських дітей можуть нести у собі цей вірус, що може спричинитися до його блискавичного поширення цілою Україною.


Іспанський часопис Marca опублікував статтю, що зветься «Час святкувати у Києві». У цьому матеріалі йдеться про останній матч відбіркової кампанії до чемпіонату Європи з футболу 2016 року. Збірна Іспанії прибула до Києва, аби зіграти свій останній відбірковий акорд проти збірної України у кваліфікації до європейського футбольного форуму, який пройде на полях Франції влітку наступного року.

Часопис пише, що Олімпійський стадіон у Києві 3 роки тому став ареною третього великого досягнення іспанської збірної, коли furia roja, як звуть в Іспанії іхню національну дружину з футболу, здобула переконливу перемогу у фіналі Євро-2012 над збірною Італії. Marca вважає, що саме у Києві 2012 року збірна Іспанії продемонструвала свій найкращий футбол за цілу її історію, отож нинішня іспанська дружина намагатиметься показати у матчі проти України, на щасливій для себе арені Олімпійського в Києві, що славетні звитяги збірної Іспанії тривають і надалі.

Водночас іспанське видання додає, що склад команди, яку виведе на поле головної спортивної арени України тренер збірної Іспанії Вісенте Дель Боске, матиме мало спільного з тим складом, що тріумфував у фіналі Євро-2012 у Києві. Чітко забезпечивши собі місце у фінальній частині Євро-2016 у Франції, тренер Дель Боске може дещо розслабитись і особливо не переживати за результат гри проти України, випустити проти українців молодих гравців, які лише набирають собі досвіду виступів на такому рівні.

Часопис при цьому зазначає, що мотивація України у цьому матчі у Києві кардинально різниться від настрою іспанців. Іспанська газета пише, що господарі поля українці намагатимуться здобути у цій грі перемогу, посівши друге місце у групі, і в такий спосіб також забезпечивши собі вихід на Євро-2016. У разі успіху синьо-жовтих, як додає Marca, не лише українці висловлюватимуть свою безмежну радість. У разі такої ситуації обидві збірні святкуватимуть вихід до фінальної частини європейського футбольного форуму після фінального свистка на галявині Олімпійського в Києві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG