Доступність посилання

ТОП новини

Ківалов зняв свою кандидатуру з виборів мера Одеси, але ім’я у бюлетені залишиться – КВУ


Сергій Ківалов. Архівне фото
Сергій Ківалов. Архівне фото

Саакашвілі запевняє, що Ківалов відмовився від участі у виборах через кримінальні справи, які вже підготувала прокуратура області

За два тижні до місцевих виборів в Одесі один із політичних «важковаговиків», екс-регіонал Сергій Ківалов відмовився від участі у перегонах за посаду міського голови через, як він заявив, побоювання за життя та здоров’я – своє і своїх близьких. На думку політологів, таке рішення політика може частково вплинути на результати голосування одеситів 25 жовтня.

ЗАВАНТАЖИТИ

Про рішення зняти свою кандидатуру на виборах мера Одеси Сергій Ківалов заявив після того, як біля його будинку вибухнула граната. У МВС цей інцидент кваліфікували як хуліганство. На думку політика, це була чергова спроба його залякати. Згодом Сергій Ківалов повідомив, що йому погрожували.

«Можу сказати одне: мені дали зрозуміти, якщо я не зійду з дороги – в Одесі повториться 2 травня… Це розбирання «до першої крові». Я розумію, що деякі діячі заморозилися в 90-х, коли вони вирішували всі питання силою, зброєю і грошима. Їхні методи не змінились і сьогодні. Але я не дозволю себе в це втягнути. І не допущу крові. Нехай навіть ціною втрати посади мера. А в моїй перемозі у мене не було сумнівів», – написав він напередодні.​


Проте члени Одеської обласної організації Комітету виборців України стверджують, що заяви Сергія Ківалова про відмову балотуватися на посаду мера Одеси на даному етапі вже не можуть мати жодних юридичних наслідків. За словами голови осередку КВУ Анатолія Бойка, Сергій Ківалов буде присутній у виборчому бюлетені і юридично продовжує залишатися кандидатом на посаду мера.

«Адже законом встановлені терміни, у які виборча комісія, яка зареєструвала кандидата, може скасувати його реєстрацію на підставі або заяви кандидата про відмову, або партії (не пізніше ніж за 18 днів до дня голосування), ст. 47 ЗУ «Про місцеві вибори»). У нашому випадку – це 7 жовтня», – йдеться у заяві КВУ.

Загалом політологи вважають, що Ківалов дійсно міг злякатися за своє життя та життя своїх близьких. Також, на думку експертів, є така вірогідність, що цією ситуацією може скористатися чинний мер Одеси – Геннадій Труханов.

«Ківалов крав у народу землю, будівлі, гроші та голоси на виборах» – Саакашвілі

Нинішнє зняття Ківалова з виборчих перегонів – це заздалегідь спланована технологія. Такої думки дотримується радник голови МВС Зорян Шкіряк. Він не виключає, що провокацію з вибухом міг організувати сам кандидат і використати це як один із елементів своєї виборчої кампанії в Одесі.

Нинішнє зняття Ківалова з виборчих перегонів – це заздалегідь спланована технологія Ківалова
Зорян Шкіряк

«Нинішнє зняття Ківалова з виборчих перегонів – це заздалегідь спланована технологія Ківалова. Йому потрібна була переконлива мотивація. Чому він так вирішив? Все просто. Тому що після початку перегонів Ківалов чітко усвідомив, що рівень його підтримки в одеситів – нуль, і його колишній політичний авторитет фактично знищений», – заявив Шкіряк.​


Також вибух у подвір’ї Ківалова та зняття його кандидатури з виборів прокоментував Міхеїл Саакашвілі. За словами голови Одеської ОДА, Ківалов відмовився від виборів через кримінальні справи, які проти його групи підготувала прокуратура області.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

«Він бреше, як завжди. Ми знаємо, який він мир хоче зберегти! Насправді прокуратура почала займатися та розслідувати те, чим займався Ківалов весь цей час: фальсифікаціями, брехнею, він крав у народу землю, будівлі, гроші та голоси на виборах», – наголосив Саакашвілі.

Саша Боровик
Саша Боровик

Напередодні заяви про зняття з виборів Сергія Ківалова власне «кандидат Саакашвілі» Саша Боровик поспілкувався з екс-регіоналом на зустрічі із студентами Юридичної академії. Почесний президент навчального закладу Ківалов запевнив, що у всіх є право обирати будь-якого кандидата чи партії, і жодного тиску на молодь тут не чинять.

Представники громадськості були здивовані цією спільною зустріччю. Згодом Боровик на закиди щодо інциденту відповів: «Боксери тиснуть руки тільки перед першим раундом і перед останнім раундом. Навіть найбільш непримиренні опоненти зобов’язані віддати данину цій традиції. Можна сказати, що перший раунд вже почався. Це не «муве-тон», це «ком-іль-фо». Противники повинні це зробити».

Серед поширених порушень технічні кандидати і використання адмінресурсу – КВУ

За даними моніторингу одеського осередку Комітету виборців України, найбільш поширеними порушеннями у перебігу передвиборчої кампанії в Одесі та області є використання адміністративного ресурсу, непрямий підкуп виборців тощо.

Базуючись на відсутності активності з боку більшості кандидатів-самовисуванців на посаду міського голови, а також кандидатів від низки політичних партій, у КВУ є підстави припускати, що в цьому випадку можна говорити про «технічних кандидатів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG