Доступність посилання

ТОП новини

Кремль припинив фінансувати сепаратистів і найманців (огляд преси)


Дисципліна у бойовиків падає, і вони стають непідконтрольними Кремлю – «День»

У сепаратистів із угруповань «ДНР» і «ЛНР» почалися серйозні фінансові проблеми, констатує газета «День». За інформацією української розвідки, фінансування з боку Кремля повністю припинилося, і бойовикам просто ні на що жити. Тому і у донбаських сепаратистів, і у так званих «добровольців» із Росії ситуація зовсім невесела. Адже серед перших дуже небагато хто може розраховувати на амністію за реінтеграції регіону до України. Російські ж найманці не завжди мають змогу повернутися на свою батьківщину. За інформацією газети, їх поступово починають знищувати навіть на кордоні. Причому перетнути російський рубіж не дають навіть тим, хто залишився без зброї. Тому, як стверджує видання, дисципліна у бойовиків падає, і вони стають непідконтрольними Кремлю. За останні дні було зафіксовано кілька зіткнень бандформувань, які ніяк не можуть поділити сфери впливу. Докладніше про це газета розповідає в статті «Добровольці прихильної уваги».

Слідом за продуктовою блокадою анексованого Росією Криму, яка діє з 20 вересня, активісти оголосили про початок енергетичної блокади півострова. Вимоги в активістів залишаються колишніми: звільнити політичних в'язнів, припинити тиск на кримських татар. Утім, експерти газети «Сегодня» сумніваються, що ця ініціатива принесе очікуваний ефект. Про те, чому, видання розповідає в публікації «Крим хочуть залишити без електрики з України».

У цьому ж числі «Сегодня», посилаючись на власні джерела інформації, пише, що формування «ДНР», замість старої військової техніки, відведеної від лінії зіткнення, пригнали нову. Поки що вона не задіяна, однак там погрожують, що бойові дії очікуються після виборів. Яких саме виборів, газетярам не уточнили.

Утім, як переконує газета «Україна молода», українські військові готові блискавично повернути танки і гармати на попередні позиції в разі порушення перемир’я. Видання також інформує, що ватажки угруповань «ДНР» і «ЛНР» продовжують трактувати Мінські угоди на свій манер. Так, лідер луганських сепаратистів Ігор Плотницький висловив упевненість, що ці угоди дозволять бойовикам захопити весь Донбас. Замість скасувати свої фейкові «вибори», як це передбачали домовленості лідерів «нормандської четвірки» у Парижі, «ЛНР» днями перенесла їх на 2016 рік. Докладніше з намірами сепаратистів газета знайомить у матеріалі «Вітчизняна війна триває».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG