Доступність посилання

ТОП новини

Україна не має визнавати вини Савченко заради її визволення – Василенко


Надія Савченко, 4 березня 2015 року
Надія Савченко, 4 березня 2015 року

«Звинувачування, які формулює російська сторона, не ґрунтуються на належній доказовій базі – це фальсифіковані факти»

Україна не може і не повинна визнавати вину своїх бранців, які перебувають в Росії, і йти на умови, які їй висуває Москва для повернення політичних в’язнів, вважає юрист-міжнародник, дипломат, колишній представник України в Раді ООН з прав людини і колишній суддя Міжнародного кримінального трибуналу щодо колишньої Югославії Володимир Василенко. На його думку, Україні ще від початку конфлікту треба було вести активну наступальну політику, видворяти чи обмінювати російських шпигунів та попереджати про небезпеку своїх громадян.

Володимир Василенко
Володимир Василенко

– Завершується процес над українським пілотом Надією Савченко, раніше кілька інших українців, включно з кримським кінематографістом Олегом Сенцовим отримали високі терміни ув’язнення за звинуваченнями, які українська сторона називає вигаданими. На черзі – ще кілька суворих вироків проти українців. Якою Ви зараз бачите перспективу визволення українських бранців?

Україна могла б вжити більш рішучих заходів щодо визволення своїх бранців шляхом застосування режиму репресалій
Володимир Василенко

– Путінський режим надає цим переслідуванням українців символічного значення, мовляв, будь-який опір, який чинять українці, буде жорстоко придушений. Це робиться для того, щоб залякати українських громадян, щоб не чинили опір російській агресії. Звичайно, Україна могла б вжити більш рішучих заходів щодо визволення своїх бранців шляхом застосування режиму репресалій, тобто заходів у відповідь на неправомірні заходи російської сторони.

Багато повідомлень було про те, що були взяті в полон російські офіцери із спецназу і Головного розвідувального управління штабу Росії, військовослужбовці. Тобто треба було не міняти просто так цих військовослужбовців, а поставити чітку умову, що вони можуть бути звільнені лише в тому випадку, якщо буде звільнена Надія Савченко, Олег Сєнцов.

– Виглядає так, що Україна готова обміняти тих російських полонених на своїх в’язнів у російських тюрмах, але російська сторона висуває вимогу, що Україна має визнати їхню вину, і що вони мають відсиджувати свій строк в Україні. Чи може піти Україна на такі умови?

Україна не може їх визнати і не повинна визнавати вину своїх громадян, оскільки звинувачування, які формулює російська сторона, не ґрунтуються на належній доказовій базі – це все фальсифіковані дані
Володимир Василенко

– Україна не може їх визнати і не повинна визнавати вину своїх громадян, оскільки звинувачування, які формулює російська сторона, не ґрунтуються на належній доказовій базі – це все фальсифіковані факти, данні, які не мають стосунку до реальної дійсності. І це довели і адвокати Сєнцова і Надії Савченко, і інших українських в’язнів.

Але обговорюючи цю проблему, ці питання, ми виходимо з того, що Росія – це нормальна, цивілізована держава, а це не так. Росія – це держава, яка ігнорує принцип верховенства права і національного, і міжнародного. Вони демонструють своїм громадянам те що, Росія може робити все, що завгодно безкарно.

– Повертаючись до стратегії України у цій справі, критики цієї стратегії говорять про те, що у випадку співробітника естонських спецслужб Естона Кохвера, якого було викрадено на території Естонії, і засуджено на території Росії, Естонія пішла іншим шляхом. Вона не робила з нього великого героя, але працювала за лаштунками тихо, не користуючись послугами відомих російських адвокатів, наприклад, як Полозов та Фейгін, які мають неоднозначну репутацію. Наприклад, Фейгін колись брав участь у війні у колишній Югославії на боці боснійських Сербів, під командуванням Радка Младича, тобто тут є дуже багато запитань і стосовно цієї справи. Наскільки ця стратегія перетворення цих людей на політичні символи була на користь цій справі?

Треба було заарештувати тут агентуру російську. От, на них треба було і міняти
Володимир Василенко

– Я це неодноразово казав, казав уже давно. Треба було вжити аналогічних заходів у відповідь. Тобто взяти, заарештувати тут агентуру російську, їх тут – хоч гать гати. Бог знає, хто такі. От, на них треба було і міняти. Теж ставити їх в такі самі умови, в які були поставленні Савченко, Сенцов і інші українці.

На цю ж тему:

13.10.2015
Викрадені в’язні Кремля: естонець Кохвер і українка Савченко

«Політики можуть говорити, піднімати питання, а ось деталі, переговори про обмін – це абсолютно закритий процес, яким займаються спецслужби» далі

13.10.2015
Україна має позиватися до Росії за викрадення людей – правозахисник

«Повинні добре попрацювати українські прокурори, криміналісти, слідчі міліції: вони мають зібрати «залізні» докази невинуватості українців» далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG