Доступність посилання

ТОП новини

Темники угруповання «ЛНР» із новинами «на завтра»


Проросійські активісти відображаються на екрані телевізора біля будівлі ОДА в Луганську. Квітень 2014 року. Ілюстраційне фото
Проросійські активісти відображаються на екрані телевізора біля будівлі ОДА в Луганську. Квітень 2014 року. Ілюстраційне фото

«Навіщо це робиться? Таким чином «лнр-івці» імітують громадську думку, нібито вона існує на цій території»

В угрупованні «ЛНР», що визнане в Україні терористичним, з’явилися так звані «експерти». Щотижня вони тлумачать мешканцям «республіки» ідеологічну лінію свого керівництва з тих чи інших питань. Цю тему дослідив журналіст проекту Радіо Свобода «Донбас. Реалії» Андрій Діхтяренко і опублікував результати свого дослідження на сайті «Реальної газети», спричинивши широку дискусію. У програмі «Свобода сьогодні» він розповів детальніше про темники «ЛНР» і про те, з якою метою їх розсилають.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Темники «ЛНР» – це інструкції, які розсилаються сепаратистами по усіх контрольованих медіа, а також до так званих «експертів»

– Темники «ЛНР» – це інструкції, які розсилаються сепаратистами по усіх контрольованих медіа, а також до так званих «експертів». «Експерти» – це десь півтора десятка людей, які виконують певні соціальні ролі в медіа, вони розповідають саме про ті тези, які прописані в цих медіа. Зокрема, дуже популярна теза про те, що в Україні «економічний колапс», скоро «Україна рухне», і ці тези коментують люди, які виступають під ролями «писатель» (це Глєб Бобров), або «журналіст», або «вчителька», або «громадський діяч», або «волонтер», або «бізнесмен», і все таке інше. Ці люди постійно кочують з одного медіа в інше медіа і розповідають саме те, про що я Вам казав, тобто тими ж словами.

Скріншот частини темника
Скріншот частини темника

Навіщо це робиться? Таким чином «лнрівці» імітують громадську думку, нібито вона існує на цій території. Однак саме факт цих темників свідчить про те, що все це лише імітація, і навпаки, сепаратисти дуже побоюються навіть, щоб експерти або громадські діячі, якби вони існували насправді, казали якусь іншу інформацію, казали насправді свою думку і вона б відрізнялася від так званої «лінії партії».

– Чому Ви впевнені, що це не фейк?

Ми перевірили ці темники дуже просто: ми опублікували в понеділок 12 жовтня ввечері ці інструкції і вже у вівторок 13 жовтня по цих інструкціях сайти «ЛНР» почали видавати саме ті тези, саме від тих людей, які були там прописані

– Ми перевірили ці темники дуже просто: ми опублікували в понеділок 12 жовтня ввечері ці інструкції і вже у вівторок 13 жовтня по цих інструкціях сайти «ЛНР» почали видавати саме ті тези, саме від тих людей, які були там прописані. Майже наступного дня з’явилися ось ці новини про те, що українська армія «насправді не буде відступати», що «Київ не хоче дотримуватися мінських домовленостей» і все таке інше.

Андрій Діхтяренко
Андрій Діхтяренко

Взагалі, що цікаво: те, що реакції на цю скандальну новину, яку ми надрукували, там майже не було. Вони написали: «А що тут такого? Ми автоматизували цей процес, працюємо так, як нам подобається, і нічого ми змінювати не будемо». Однак все, що вони намагалися створити, це «досити» (від абревіатури DDOS – це дії проти сервера з метою вивести його зі штатного стану до відмови в обслуговуванні – ред.) сайт «Реальної газети», де ця інформація була оприлюднена.

Вони чітко дуже працюють, «обробляють» лише мешканців окупованої території, і їм взагалі нецікаво, що про це говорять, так би мовити, у «зовнішньому світі»

Взагалі дуже мало зараз, на мій погляд, спроб якось дискутувати з українськими журналістами, які знаходяться на вільній території. Вони (журналісти на території, підконтрольній «ЛНР») чітко дуже працюють, вони «обробляють» лише мешканців окупованої території, і їм взагалі нецікаво, що про це говорять, так би мовити, у «зовнішньому світі».

– Як у так званій «ЛНР» ставляться до Дня захисника України?

– Про День захисника України в Луганську зараз взагалі нічого не говорять, продовжують казати, що в Україні все погано, а «республіка» піднімається з колін. Там це звичайний робочий день, і тільки кажуть про те, що Київ дуже так «негативно» ставиться до цих сепаратистів.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG