Доступність посилання

ТОП новини

У Росії жінці загрожує 4 роки в'язниці за підтримку України в соцмережах


Росіянку судять за «лайки» в соцмережах на адресу України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

У Єкатеринбурзі судять Катерину Вологженінову за «екстремістські» «лайки» і «шери»

Катерина Пономарьова

У Єкатеринбурзі починається безпрецедентний судовий процес. На лаві підсудних – мати-одиначка, яку звинувачують у «пособництві терористам». Катерина Вологженінова розміщувала на своїй сторінці в соціальній мережі матеріали, пов'язані з подіями в Україні. Федеральна служба безпеки Росії вважає їх екстремістськими. Кореспондентка «Настоящего времени» зустрілася з обвинуваченою і дізналася, якою нині є ціна свободи інтернет-слова в Росії.

Нас радісно зустрічає «пособниця терористів і екстремістів». Вузький коридор панельної трикімнатної квартири в спальному районі Єкатеринбурга. Знайомтеся: Катерина Вологженінова, 46 років. Продавець у магазині, мати-одиначка 12-річної школярки. Вологженінову звинувачують у «розпалюванні міжнаціональної ворожнечі» за надто неофіційний погляд на українське питання на сторінці в соціальній мережі.

Темою української кризи жінка зацікавилася минулого літа. Шукала альтернативу офіційній телеверсії подій, читала, «репостила». Але за її он-лайн життям стежили не лише 52 друга, але й інтернет-експерти спецслужб. Під приводом ремонту якогось кабелю, до неї в будинок увірвалися з обшуком. Вилучили комп'ютер, планшет, телефон. Навіть диски з дитячими святами. Нещодавно надіслали папір, де пояснили, в чому провина жінки перед країною.

«У розпалюванні ненависті до соціальних груп, «ополченців» –добровольців з Росії, тих, хто воює на боці «ополчення», до представників влади в сучасній Росії», – зачитує обвинувачення Вологженінова.

Ці звинувачення Катерина не може зрозуміти досі. У неї, каже, з «кримінального» вдома – лише безлад у дитячій та немитий посуд. Вона до останнього сподівалася, що абсурдні звинувачення на її адресу знімуть. Але напередодні суду їй ще й заблокували всі рахунки та картки.

«Щоб я не надсилала грошову допомогу всяким «терористичним організаціям», не знаю, що там малося на увазі: чи ІГІЛ, чи «Правий сектор», можливо», – каже Катерина. Хоча цією карткою, за її словами, вона фінансувала тільки дочку, пенсіонерку-маму і двох котів.

Але хіба доведеш? Тепер її прізвище у списку «пособників терористів». Список цей висить на головній сторінці сайту Федеральної служби фінансо-бюджетного нагляду Росії. Тут є і «мертві душі»: Басаєв з Радуловим, наприклад. За що Катерині така «честь», її адвокат не зрозумів. І подав зустрічний позов.

«Наплювати нашим законодавцям на презумпцію невинуватості, згідно з якою людина вважається невинною до набуття чинності рішення суду. Вона була внесена до цього переліку ще під час досудового слідства. Така практика нас не влаштовує, ми вважаємо це процесуальним тиском на суд», – упевнений адвокат Катерини Роман Качанов.

Адвокат упевнений, що справа сфабрикована. «Органи» тим часом не поспішають публічно відповідати за свої слова і дії. Попередні слухання у справі Вологженінової відбулися за зачиненими дверима.

Коментувати звинувачення наважилася лише прокуратура. Якщо коротко, автори деяких матеріалів, яких «лайкала» і «репостила» Катерина, – «визнані екстремісти». І за інтернет-солідарність з їхньою думкою, забороненою в Росії, можуть позбавити волі на 4 роки.

«Саме їхнє копіювання, розміщення посилань на ці матеріали – вже є злочином, відповідно за скоєння цього злочину жінка і притягнута до кримінальної відповідальності», – заявила старший помічник прокурора Свердловської області Марина Канатова.

На попередньому слуханні захист просив повернути справу назад до прокуратури. Суд відмовив. Тож її розглядають далі. Катерина тим часом застерігає всіх: політика і соціальні мережі в сучасній Росії несумісні. Хто ж знає увесь список матеріалів, заборонених для «репосту»? У себе на сторінці вона зараз постить тільки котиків. До них поки претензій ні в кого не виникало.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG