Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Канаді: підтримка України не зміниться?


Аби зменшити тиск Росії на Україну, ми хочемо стати альтернативним постачальником енергії в Україну – представник Консервативної партії Канади

Економічна криза в Україні та російська агресія на Донбасі стали однією із ключових зовнішньополітичних тем під час цьогорічної виборчої кампанії у Канаді. Три найвпливовіші канадські партії – Консервативна, Ліберальна та Нова демократична партії – усі висловлюють підтримку України та наміри не тільки продовжити, але й посилити її. Втім, як стверджують представники Консервативної партії на чолі з нинішнім прем’єр-міністром Стівеном Гарпером, саме їхня партія стала ініціаторам виключення Росії з «Групи восьми» та формування на міжнародній арені чіткої позиції проти Путіна та російської агресії в Україні.

На думку представників Консервативної партії, на зовнішньополітичній арені Канада повинна чітко висловлювати свою антипутінську позицію, а не виступати у ролі «країни-брокера», займаючи нейтральну позицію, коли є очевидним порушення норм міжнародного права та прав людини.

Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер під час зустрічі в Оттаві. Вересень 2014 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер під час зустрічі в Оттаві. Вересень 2014 року
Ми відразу сказали, що Путіна потрібно вигнати із «Групи семи». Ми ініціювали санкції проти російських політиків і бізнесменів
Пол Каландра

«У нас «агресивна» позиція стосовно Путіна та його дій в Україні. Ми відразу сказали, що містера Путіна потрібно вигнати із «Групи семи», і його вигнали. Ми ініціювали санкції проти російських політиків і бізнесменів. До речі, у порівнянні з іншими країнами, Канада має найдовший список санкцій, навіть довший, ніж у Німеччини та США. Ми маємо найбільшу кількість людей, які підпали під економічні санкції, незважаючи на те, що дві інші опозиційні партії вважали, що прихильність до України є занадтою, оскільки Канада повинна виступати більше як «брокер» на міжнародній арені», – сказав Радіо Свобода Пол Каландра, кандидат від Консервативної партії та колишній секретар Стівена Гарпера.

Канада вже надала понад 600 мільйонів доларів допомоги для проведення економічних реформ, але усі парламентарі погоджуються, що допомога Україні повинна продовжуватись й надалі.

Збільшення енергетичної незалежності України від Росії є одним із найважливіших факторів майбутнього економічного зростання, вважають як представники консерваторів, так і нових демократів. Канада має величезні поклади нафти на східному узбережжі, які в майбутньому можуть стати альтернативним енергетичним ресурсом для Європи на противагу російським нафті і газу. Проте, транспортування нафти до Європи може бути здійснене лише з побудовою Східного нафтопроводу довжиною в 4600 кілометрів, який транспортуватиме близько 1,1 мільйона барелів нафти на день із нафтопереробних заводів у західних провінціях – Альберті та Саскачевані – до східного узбережжя Атлантичного океану. Ліберальна та Нова демократична партія виступають проти цього трубопроводу, у той час як консерватори вважають, що цей проект є ключовим для забезпечення енергетичної незалежності від Росії.

Ми хочемо стати альтернативними постачальниками нафти та газу в Україну. Енергетична незалежність України завдасть ще більшої шкоди російській економіці
Пол Каландра

«Енергетичні ресурси є постійним інструментом тиску Росії на Україну. Ми, як канадський уряд, хочемо стати альтернативними постачальниками нафти та газу в Україну, аби українці перестали хвилюватись кожного року щодо того, чи Росія відключить взимку постачання газу чи ні. Енергетична незалежність України завдасть ще більшої шкоди російській економіці. Зараз канадська нафта та газ дорогі, але з побудовою трубопроводу до східного узбережжя цю проблему можна буде вирішити», – сказав Пол Каландра.

Питання України в Канаді завжди стоятиме на порядку денному

Незважаючи на розбіжності у питаннях позиціюванні Канади на міжнародній арені стосовно дій Росії та особисто Володимира Путіна, а також у питанні побудови східного трубопроводу для постачання нафти до Європи, представники Ліберальної та Нової демократичної партії наголошують на тому, що Канада повинна й надалі допомагати Україні розбудовувати економіку, демократію та інфраструктуру. Так, у своїй офіційній заяві члени Ліберальної партії закликають до зняття усіх торговельних бар’єрів для українських підприємств та надання допомоги український владі у розбудові демократичних інститутів.

Ми хочемо ще більше посилити санкції проти Росії
Пеггі Неш

«Ми хочемо ще більше посилити санкції проти Росії. До прикладу, накласти санкції на трьох російських олігархів, які були включені до списку санкцій у США, але не у Канаді. Ми продовжуватимемо усі програми допомоги Україні, розпочаті нинішнім урядом. Ми також збираємось допомогти Україні зменшити залежність від іноземних енергоресурсів», – сказала Радіо Свобода Пеггі Неш, кандидат від Нової демократичної партії в одному з виборчих округів у Торонто.

Деякі представники української діаспори в Канаді вважають, що в інтересах України є збереження на наступний нинішнього консервативного уряду.

«Ми мусимо переобрати нинішнього прем’єра Стівена Гарпера, який займає дуже принципову позицію стосовно України. Він ініціював встановлення пам’ятника в столиці Канади для жертв комуністичного тоталітарного режиму. І нам прикро, що два члени Ліберальної партії протестують проти встановлення пам’ятника. Ми чекаємо від лідера Ліберальної партії Джастіна Трюдо, щоб він засудив цю позицію, але він мовчить. Ми вважаємо, що кожним своїм кроком Стівен Гарпер захищає ті ідеї та принципи, за які наша молодь боролась на Майдані, і за які наш народ зараз бореться на східному фронті» – сказала Радіо Свобода Леся Шимко, громадська діячка та одна з активних членів української діаспори в Торонто.

У понеділок, 19 жовтня, канадці обиратимуть 338 членів парламенту на федеральному рівні. Важко передбачити, яка з партій отримає більшість та чи отримає взагалі. Адже, за соціологічними опитуваннями, дві основні конкурентні партії – Консервативна та Ліберальна – набирають більш-менш однакову кількість голосів. Таким чином, кожен голос може стати вирішальним. Українська діаспора у Канаді нараховує близько 1,3 мільйона людей, що складає близько 4% всього населення Канади, а тому питання України в Канаді завжди стоятиме на порядку денному.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG