Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко знущається з Путіна (світова преса)


Коли президент України сідає до кабіни бомбардувальника у спорядженні пілота, він передражнює Путіна – Frankfurter Allgemeine

Німецьке видання Frankfurter Allgemeine демонструє, як президент України збиткується з намагань Володимира Путіна подати себе наймогутнішим політиком планети. Британський часопис The Guardian повідомляє, як бойовики розпалюють ностальгію за радянськими часами на підконтрольних їм територіях, вивішуючи портрети диктатора Сталіна, винного у загибелі мільйонів українців. Ще один британський часопис The Independent друкує матеріал, присвячений новому керівнику одеської митниці 26-річній Юлії Марушевській, розглядаючи плюси і мінуси цього призначення.

Німецький часопис Frankfurter Allgemeine містить матеріал з назвою «Порошенко вдає з себе Путіна». У статті пишеться, що у часи кризи український президент покладається на політику символіки, знімаючись у бомбардувальнику в ролі військового пілота. Цим, на думку німецького видання, Петро Порошенко ніби збиткується з одного зі своїх найбільших ворогів. Коли президент України сідає до кабіни бомбардувальника у повному спорядженні пілота, він передражнює свого російського колегу і нинішнього політичного ворога Володимира Путіна, пише Frankfurter Allgemeine.

Видання нагадує, що президент Росії Путін уже давно культивував подібні сцени, намагаючись подати себе як одного з наймогутніших людей на планеті. Путін також сідав до кабіни бомбардувальника, вів спортивне авто, рибалив зі своїм прем’єром Медведєвим і виходив на татамі (солом’яний мат – ред.) у кімоно дзюдоїста.

Водночас, як зазначає Frankfurter Allgemeine, цим подібність між Порошенком і Путіним обмежується.

Видання нагадує, що з квітня 2014 року українське військо веде боротьбу на сході своєї країни з проросійськими бойовиками, яких підтримує Москва, надаючи їм гроші та зброю. Однак Путін і надалі заперечує участь Росії у конфлікті на сході сусідньої країни.

Німецький часопис також нагадує, що з 1 вересня в зоні конфлікту припинився вогонь, але що президент Порошенко закликає українських вояків бути пильними, нагадуючи, що, попри відносне затишшя, існує подальший ризик відновлення кровопролиття. На додаток президент Порошенко наголошує на потребі надання Заходом озброєнь для України.

На завершення Frankfurter Allgemeine повідомляє, що країни Заходу вже надають певні військові технології Україні. Водночас, нині ще не йдеться про летальну зброю. Часопис нагадує, що Росія вже неодноразово заявляла, що сприйматиме постачання зброї Україні як загрозу власній безпеці.


Британський часопис The Guardian друкує статтю «Портрети Сталіна з’являються у серці утримуваної бойовиками території». У підзаголовку зазначається: «Радянська ностальгія з портретами колишнього диктатора панує у центрі Донецька». Видання зазначає, що керівництво бойовиків плекає всю цю строкату комуністичну суміш з метою підігріти ностальгію за радянськими часами. Портрети Сталіна з деякими його висловлюваннями розмістили на центральному майдані Донецька. Саме у такий спосіб бойовики бажають відродити порядки радянських часів і закріпити їхнє, підтримуване Москвою, правління, відбілюючи водночас звірства сталінського режиму.

The Guardian пише, що портрети Сталіна добре сприймаються місцевими, наводячи приклад 22-річної дівчини-студентки на ім’я Катерина, яка каже, що портрети Сталіна – то добра річ. Це нібито її історія, а багато людей вже й забули, хто це, власне, був. Часопис додає, що жахи сталінського правління та смерть, заподіяна 5 мільйонам українців внаслідок штучного Голодомору, влаштованого Сталіним та його поплічниками в Україні, зовсім при цьому не згадуються. Ватажок бойовиків Олександр Захарченко також висловлює жаль за розвалом Радянського Союзу.

«СРСР був великою країною, і це величезна помилка, що його зруйнували ЦРУ та інші спецслужби. Європа та інші країни дуже нас боялися», – каже Захарченко, вбраний у військовий однострій.

Видання пише, що портрети Сталіна стали популярними у кабінетах ватажків проросійських бойовиків на сході України, де внаслідок сепаратистського конфлікту загинуло до 8 тисяч осіб. Заступник «міністра оборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурин також має значок з портретом Сталіна на формі.

Британський часопис підсумовує, що подібні реверанси у бік Сталіна постають разючим контрастом до того, що робить прозахідний уряд у Києві, який ухвалив у травні цього року закон, що забороняє виставляти напоказ радянські та нацистські символи, а також передбачає перейменування вулиць, населених пунктів та підприємств, названих на честь радянських ватажків.​


Ще одне британське видання The Independent друкує сатттю з назвою «Юлія Марушевська: 26-річна красуня українського повстання очолила митницю у просякнутій злочинністю Одесі». Часопис пише, що коли колишнього президента Грузії і суворого критика Володимира Путіна Михайла Саакашвілі було призначено керівником українського міста Одеса, він заприсягся викорінити там корупцію. Саакашвілі заявив, що навіть найвпливовіші олігархи не уникнуть його планів радикальних реформ. Проте, як пише видання, його останнє призначення завдало доволі потужного удару по його антикорупційному хрестовому походу, і багато хто почав висловлювати побоювання, що це призначення може зашкодити темпам і силі його реформ.

Юлія Марушевська, яку газета називає гарною картинкою революції на Майдані, згадуючи про її палке відео «Я – українка» на Youtube, матиме справу з раковою пухлиною корупції та олігархії, яка глибоко вросла в елегантне портове міста Одеса.

The Independent пише, що підприємці нарікають на хронічне хабарництво в Одесі. А міжнародна організація Transparency International поставила Україну на 142 місце у списку корумпованих країн світу, поряд з Угандою.

Часопис додає, що Марушевська має гуманітарну освіту Київського університету, а також навчалась у Станфордському універсистеті США. Водночас, лунають побоювання, що її молодість і цілковита недосвідченість у справах морських митниць зроблять її посміховиськом у намаганнях України приборкати корупцію.

На завершення британська зазначає, що сама Марушевська на запитання про її нову посаду наголосила: її досвідчена команда компенсуватиме брак досвіду.

«Я щаслива, що мене оточують професіонали. Я спілкуватимусь, пропагуватиму і приваблюватиму міжнародних партнерів. Моя мета є суто політичною і не передбачає якогось особливого навчання чи досвіду у цій галузі», – заявила Юлія Марушевська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG