Доступність посилання

ТОП новини

Трагедія «Іволги» – результат недбалості системи – Саакашвілі


Підняття затонулого катеру «Іволга» із морського дна. Одеса, 19 жовтня 2015 року (Фото з твіттеру Геннадія Зубка)
Підняття затонулого катеру «Іволга» із морського дна. Одеса, 19 жовтня 2015 року (Фото з твіттеру Геннадія Зубка)

Затонулого катеру в Затоці могло б і не бути, якби були проведені необхідні перевірки

Затонулий катер «Іволга» підняли з морського дна. Човен, який 17 жовтня перекинувся в шторм поблизу селища Затока Одеської області, забрав життя щонайменше 14 людей. Пошукова операція триває. Точна кількість пасажирів, що перебували на борту на момент аварії, невідома, адже човен вийшов у море з порушенням правил безпеки.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Катер «Іволга» займався екскурсійними та рибацькими рейсами поблизу Затоки. У туристичному місці завжди знайдеться вдосталь охочих поплавати у відкритому морі.

На офіційному сайті човна, через який охочі могли замовити місце на катері, називають вартість квитка – 350 гривень з однієї особи. Місткість катеру, як повідомляють власники, не має перевищувати 20 осіб. За попередньою інформацією, на момент аварії на катері перебувало 33 пасажири та 3 члени екіпажу. Максимально ж дозволена кількість для човнів такої категорії становить 12 осіб.

Капітанові «Іволги» загрожує до 10 років ув’язнення

У Кабінеті міністрів для розслідування обставин трагедії створили спеціальну комісію на чолі з віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком. Проти капітана катера порушили кримінальну справу. Йому загрожує до 10 років ув’язнення.

Геннадій Зубко
Геннадій Зубко

«Капітаном було порушено багато тих інструкцій, які б мали не дозволити призвести до такої трагедії. Починаючи з того, що у нього фактично була вимкнена радіолокаційна система, він виходив зі стихійного місця, а не облаштованих п’яти причалів, де це судно могло бути перевірене на наявність рятувальних засобів. І третє – це кількість пасажирів, які повинні були б перебувати на кораблі. Їх повинно було бути не більше ніж 12», – повідомив Геннадій Зубко під час брифінгу.

Віце-прем’єр-міністр України заявив про намір посилити відповідальність за недотримання нормативів з безпеки на транспорті.

Жертв могло бути менше?

Ефективності рятувальної операції завадило і те, що капітан човна не подав сигналу порятунку. Складними були і погодні умови: через шторм човни рятувальників не брали участі в операції, а займалися прийомом пасажирів на суші. Порятунком у морі займалися прикордонники.

Під час шторму в 3 бали працювали човни прикордонників. Їхній катер також ледь не перевернувся. Чому підрозділи МНС не пускали свої катери?
Віктор Федорчак

«Під час шторму в 3 бали працювали човни прикордонників. Вони вийшли на недопустимій межі своїх можливостей. Тому що їхній катер також ледь не перевернувся. Порушують запитання, чому підрозділи МНС не пускали свої катери? Наші катери розраховані на шторм до 1 балу. Тому там працювали лише морські катери рятувальної служби, чиї катери розраховані на умови до 4 балів. А ми приймали людей на березі», – пояснив очільник обласного ДСНС Віктор Федорчак.

Загалом вдалося врятувати 22 особи, більшість із яких отримали травми кінцівок та зазнали переохолодження. Як повідомляють в МВС, посилаючись на свідчення врятованих пасажирів, на борту могло перебувати більше людей.

Проблеми, на які заплющували очі

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Трагедія в Затоці викрила проблеми інспектування річного та морського малого транспорту, на який до цього в керівних органах заплющували очі. На думку голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі, те, що сталося, не випадкова трагедія, а результат дефекту системи.

Ця трагедія – це результат повного недбальства та злочинного ставлення не лише екіпажу човна, але й тих служб, які повинні контролювати такі речі
Міхеїла Саакашвілі

«Тут є маленька бухта неподалік. І там велика кількість таких маленьких плавучих засобів. Вони застарілі і не відповідають вимогам. Але це великий бізнес, який кришується. Ось у чому проблема. Усі заплющували очі і продовжують заплющувати очі на те, що відбувається. Ця трагедія – це результат повного недбальства та злочинного ставлення не лише екіпажу човна, але й тих служб, які повинні контролювати такі речі», – говорить Саакашвілі.

За словами очільника облдержадміністрації, щодо кількох посадових осіб, до чиїх обов’язків входило запобігання цій трагедії, розпочате розслідування. Також прикордонники повідомляють про посилення контролю за виходом суден у море.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG