Доступність посилання

ТОП новини

Чи варто «розбещувати» партії держфінансуваням? (Огляд преси)


Партійна робота з виборцями починається за місяць до виборів і зводиться до «гречки»

Через місяць виповниться рік з часу підписання коаліційної угоди. Наскільки продуктивним був цей період, аналізує газета «Сегодня». Журналісти підрахували, що частково виконані 11 із 17 пунктів коаліційної угоди, є зрушення в виборчій реформі. Майже завершені реформи децентралізації та сільського господарства, а от з енергетикою депутати запізнюються. Експерти видання стверджують, що відсутність прогресу пов’язана з малою кількістю професіоналів у Верховній Раді. Депутати не дуже компетентні з проблем реформування країни, а хороші ідеї часто перебивають звичайним популізмом, зазначає газета.

Утримання політичних партій коштуватиме українцям недорого, проте чи зробить державне фінансування партії кращими? – запитує газета «Україна молода». Видання пише, що європейському досвіду держфінансування партій часто протиставляють американський. Там фізична особа може пожертвувати на виборчу кампанію не більш ніж 200 доларів, а корпоративні структури – максимум 20 тисяч. Цікаво, що під час останньої виборчої кампанії Барака Обами 60% пожертвувань становили суми в розмірі 200 доларів. Це означає, що фінансували його кампанію прості громадяни, і це є дуже добрим знаком для політика. Адже чим більш «розсіяним» є фінансування, і чим більше надходить пожертвувань фізичних осіб, тим менше підозр, що політик буде потім «відпрацьовувати» ці гроші. Однак, як зазначає видання, українські партії не квапляться йти американським шляхом. Їхня робота з виборцями починається за місяць до виборів і зводиться до «гречки». Коли виборча кампанія в Україні зміниться настільки, що не виборцю нестимуть гречку, а сам виборець, не шкодуючи, дістане з гаманця енну суму в гривнях, тоді можна вважати, що перебудову партійної системи успішно завершено. А до цього «розбещувати» партії готовим фінансуванням, можливо, і не варто, зазначає газета «Україна молода» у публікації «Копійчані партії».

За тиждень до місцевих виборів в Україні різко зросла кількість людей, охочих порушити закон заради грошей. З'явилися навіть численні інтернет-спільноти в соцмережах, де пропонують купити і продати голоси. Правоохоронці попереджають, – правопорушникам загрожують чималі штрафи і терміни ув’язнення – до семи років. Про це пише газета «Сегодня» у статті «Як народ закони порушує».

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

В Україні продовжують горіти торф’яники. Серед причин, через які не вдається упродовж кількох місяців приборкати лихо, газета «Україна молода» називає небажання відповідальних посадовців позбутися... джерела прибутку. Адже виїзд лише однієї пожежної бригади коштує, щонайменше, 1,5 тисячі гривень. І формально списати на гасіння можна мільйони. Заголовок публікації – «Вічний» вогонь».

Кабмін затвердив план реформування державної компанії «Нафтогаз України». Буде створена наглядова рада і залучені незалежні директори. Це дозволить отримати 300 мільйонів доларів від Європейського банку реконструкції та розвитку і 500 мільйонів – від Світового банку на закупівлю газу. Більше про очікувані зиски розповідає «Газета по-українськи» у статті «Нафтогаз» буде реформовано.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG