Доступність посилання

ТОП новини

Діти мають вміти постояти за себе – вихователь «Пласту»


«Звісно, ми не готуємо дітей до війни, але ми вважаємо, що наші діти мають бути готовими до всього» – керівник літніх таборів і ветеран АТО

Київ – Минулого тижня Національна скаутська організація «Пласт» підписала договір про співпрацю з Міністерством освіти і науки України. Цим українська влада визнала визначні здобутки «Пласту» у національно-патріотичному вихованні молоді. Нині організація має шість тисяч членів в Україні і десятки тисяч поза її межами – не кожна скаутська організація може похвалитись такою кількістю членів, що їх має нині український «Пласт». Організація, яка працює понад сто років по цілому світу, в нинішній складний для України час демонструє свою просвітницьку і лицарську сутність.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:16 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Заборонений в Україні за радянських часів «Пласт» відродився після проголошення незалежності, «крокуючи» із заходу на схід і південь держави. Перший станичник (керівник) київського «Пласту» Микола Сульжук у розмові з журналістами розповів про роль організації у патріотичному вихованні та просвіті громадян України різного етнічного походження і віросповідання. За його словами, відродження «Пласту» в Україні розпочалось наприкінці 1980-х, ще перед розвалом Радянського Союзу.

Митрополит Володимир (Стренюк) був пластуном – він розповів дуже багато про «Пласт», і я цим перейнявся
Микола Сульжук

«Тоді йшли реформи, і треба було займатися з молоддю в українських родинах. Коли ми поїхали до Львова і були у світлої пам’яті митрополита Володимира (Стернюка) – а він був пластуном – він розповів дуже багато про «Пласт», і мене це дуже вразило, я цим перейнявся. Тож я вирішив займатися «Пластом». Тоді ми приїхали назад до Києва, переговорили кожен зі своїми знайомими, питали, хто би хотів займатись цією організацією. Вона була для мене близька тим, що мала педагогічний напрямок. А я на той час вчився у київському індустріально-педагогічному технікумі, а «Пласт» якраз поєднує педагогіку, військову складову і методику життя у природі», – каже Сульжук.

«Пласт» сьогодні: учасники АТО і волонтери

На сьогодні, в Україні діють понад сто пластових осередків. «Пласт» співпрацює з органами державної влади та громадськими організаціями і щороку проводить понад 100 виховних таборів різної спеціалізації.

За умов воєнної агресії, яку Росія здійснила проти України, «Пласт» посилив виховну складову своєї роботи, а також сформував власну волонтерську мережу для підтримки українських бійців, їхніх родин і сімей переселенців.

«Близько півтори сотні членів організації залучені, і є близько сорока людей, які активно допомагають армії як волонтери. Ми намагаємось якомога активніше сприяти українським воякам», – розповів Радіо Свобода речник «Пласту» Олег Левяк.

Пластуни не зрадили своїй присязі й гідно зустріли ворога на Донбасі. Серед пластунів на сьогодні – четверо загиблих, серед них американець українського походження, боєць добровольчого батальйону «Донбас» Марко Паславський («Франко»). Президент Петро Порошенко посмертно нагородив його орденом Данила Галицького. Під час візиту до США Порошенко передав нагороду Марковому брату Нестору.

Про бойові звитяги Паславського повідомив засновник «Донбасу», народний депутат Семен Семенченко.

Ціною свого життя він дав можливість винести поранених
Семен Семенченко

«Франко» загинув в день мого поранення в Іловайську, прикриваючи відхід своїх побратимів. Ціною свого життя він дав можливість винести поранених. Майор армії США, рейнджер, забезпечений чоловік, з 1990 року жив в Україні, він кинув все і пішов у батальйон «Донбас» захищати Україну. Тепер у нього три нагороди. Організації «Пласт», «Донбасу» і державна», – написав Семенченко.

«Франко» став символом української бойової звитяги для юних пластунів, які влітку пройшли вишкіл у літньому таборі на Житомирщині, розповів ЗМІ один з керівників літніх таборів «Пласту», учасник бойових дій на Донбасі Олександр Чорній.

Діти мають вміти постояти за себе, особливо зараз, коли життя показує, що потрібно бути готовими до всього
Олександр Чорній

«Діти мають вміти постояти за себе, особливо зараз, коли життя показує, що потрібно бути готовими до всього. Звісно, ми не готуємо дітей до війни, але ми вважаємо, що наші діти мають бути готовими до різних ситуацій, до всього», – зазначив Чорній.

«Пласт»: просвіта й виховання патріотів

Офіційно «Пласт» – це скаутська організація, але український «Пласт» виконує значно ширші функції, серед яких – вивчення історії української державності, формування патріотичної свідомості, усвідомлення молоддю свого місця в Україні. Тобто, мова іде про виховання та освіту свідомих українців, зазначив у розмові з Радіо Свобода пластун, координатор іноземних ЗМІ в адміністрації президента України Ярема Дух.

«Правильне, добре виховання, допомога дитині у розвитку того, що в неї є сильнішого – це є те, що дуже потрібне. І дитина, яка змалечку має доступ до когорти однодумців, до можливості реалізовувати свої ідеї і, що найголовніше, бути почутою, то така дитина виростає і має особистісні переваги. Вона має впевненість у своїх силах», – додав Дух.

Перевагу «Пласту» як виховної та освітньої організації визнали на державному рівні. Так, міністерство освіти тим часом підписало з «Пластом» договір про співпрацю, підписи під документом поставили міністр Сергій Квіт і очільник національного «Пласту» Ярослав Юрчишин.

За повідомленням прес-служби українського уряду, «Пласт» співпрацюватиме з освітніми установами у напрямку патріотичного виховання. А голова «Пласту» в Україні Ярослав Юрчишин зазначив, що підписання договору засвідчило важливість пластового досвіду у патріотичному вихованні й просвіті української молоді.

«Для нас надзвичайно важливим є цей договір, оскільки «Пласт» і Міністерство освіти і науки України вже тривалий час ведуть співпрацю, й пластуни активно залучаються до організації міністерських проектів. Натомість, Міністерство освіти і науки всіляко сприяє та зацікавлене у розвитку «Пласту», – заявив Юрчишин.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG