Доступність посилання

ТОП новини

Україна не програє Януковичу у Європейському суді з прав людини – адвокат


Віктор Янукович. Архівне фото
Віктор Янукович. Архівне фото

Янукович позивається до ЄСПЛ за трьома епізодами

Український екс-президент-втікач Віктор Янукович подав до Європейського суду з прав людини позовну заяву проти України за звинуваченнями у трьох епізодах. Адвокат Януковича заявляє, що підставою для цього стало порушення органами українського судочинства Європейської конвенції про захист прав людини. Між тим, на думку декого з юристів, Україна не програє Януковичу цієї справи навіть у випадку, якщо суд визнає його скаргу прийнятною.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:42 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Колишній президент Віктор Янукович до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) подав три скарги, заявляють у Генпрокуратурі України.

Є скарги щодо порушень під час розслідування, скарги щодо застосування санкцій, крім того, є ще скарги щодо оголошення у міжнародний розшук
Сергій Горбатюк

«Є скарги щодо порушень під час розслідування, скарги щодо застосування санкцій, крім того, є ще скарги щодо оголошення у міжнародний розшук», – повідомив начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Він зауважив, що на ці скарги буде реагувати представник від України в ЄСПЛ.

Про те, що Віктор Янукович подав позов у Європейський суд з прав людини у зв’язку з «неодноразовими порушеннями Україною прав людини щодо нього, стало відомо напередодні, 19 жовтня. Таке рішення захист президента-втікача пояснює порушенням органами українського судочинства Європейської конвенції з прав людини.

Всі інстанції в Україні, які мали забезпечити захист його прав, не забажали цього робити. Яскравий приклад – це проведення процедури заочного засудження
Віталій Сердюк

«Всі інстанції в Україні, які мали забезпечити захист його прав, не забажали цього робити, – говорить Радіо Свобода український адвокат Януковича Віталій Сердюк. – Яскравий приклад – це проведення процедури заочного засудження. Згідно з українським законодавством, така процедура може бути почата лише у випадку, коли особа перебуває у міжнародному розшуку, або ж коли особа переховується від слідства. Інтерпол зупинив розшук Віктора Януковича. А щодо ухиляння від слідства, то як можна про це казати, якщо вже тривалий час Янукович вимагає від Генпрокуратури розслідувати справу Майдану та інші справи, за якими він є підозрюваним», – зазначає Сердюк.

Наразі Радіо Свобода не вдалося отримати коментар від британських адвокатів Віктора Януковича, які готували його скаргу до Європейського суду з прав людини.

Розгляд справи Януковича займе кілька років – Теличенко

Валентина Теличенко
Валентина Теличенко

Адвокат Валентина Теличенко, яка готувала від України позови до Європейського суду з прав людини, зазначає, що у нинішній заяві Віктора Януковича є три епізоди. Після її отримання суд має оцінити кожен епізод на предмет прийнятності скарги. Якщо хоч щось буде визнано прийнятним, то далі справа чекатиме свого розгляду. У такому випадку, зазначає Теличенко, це займе кілька років, оскільки нарікання, які висловив Янукович, не є першочерговими для вирішення. Ще одним варіантом, за словами адвоката, є визнання всієї заяви неприйнятною для розгляду. У такому випадку це зайняло б всього кілька місяців.

Валентина Теличенко не виключає, що у позові Віктора Януковича залишиться щось, що з формальної точки зору буде прийнятним.

Я не сумніваюся, що Україна не програє Януковичу
Валентина Теличенко

«Якщо раптом щось буде визнане прийнятним, то навіть після цього суд візьметься до розгляду і аналізу дуже нескоро. Але у кожному разі я не сумніваюся, що Україна не програє Януковичу», – зазначила Теличенко в інтерв’ю Радіо Свобода.

Валентина Теличенко вважає, що принаймні частина скарги Януковича є неприйнятною для розгляду Європейським судом з прав людини.

Янукович ще не вичерпав національні інструменти захисту
Валентина Теличенко

«Янукович скаржиться, що українська держава порушила його право, передбачене статтею 6 Європейської конвенції, про його право на справедливий суд, оскільки досудове слідство у справі про обвинувачення Януковича було проведене за його відсутності і справу було передано до суду. Але насправді Янукович у цій частині ще не вичерпав національні інструменти захисту. До Європейського суду з прав людини справу можна нести лише після закінчення касаційного провадження. У цій частині його заява навряд чи буде визнана судом прийнятною», – говорить адвокат.

Що ж до його нарікань, що він був об’єктом дискримінації через політичні погляди, то це сміховинно
Валентина Теличенко

«Що ж до його нарікань, що він був об’єктом дискримінації через політичні погляди, то це сміховинно. Формально воно, може, і буде прийнятно, але самого порушення я тут не бачу», – наголошує Валентина Теличенко.

«Що ж до третього нарікання Януковича, що Україна не розслідувала належним чином замах на його життя, то я тут теж не бачу ніякої перспективи», – підсумовує адвокат.

Росія не видасть Януковича – Марков

Між тим у Генпрокуратурі України заявляють, що Росія не реагує на запит ГПУ про екстрадицію Януковича.

Відповіді від Росії на те, що є рішення про арешт Януковича, затримайте його і екстрадуйте в Україну – немає, незважаючи на наші нагадування
Сергій Горбатюк

«Відповіді від правоохоронних органів Росії на те, що є рішення про арешт Януковича, затримайте його і екстрадуйте в Україну – вже впродовж майже року немає, незважаючи на наші нагадування», – сказав Сергій Горбатюк, наголосивши, що таким чином Росія не підтверджує, що Янукович перебуває на її території.

За словами Горбатюка, адвокати колишнього президента надали українській стороні адресу проживання Януковича, проте вона неповна, бо містить номер будинку, але без номера квартири.

Утім, захист Януковича наполягає: адреса Януковича надана українській стороні, є правильною.

«Адреса є повна, оскільки це будинок. Був наданий конкретний номер будинку, який на сьогодні, на підставі відповідного договору, є у користуванні Віктора Януковича», – наголошує адвокат Віталій Сердюк.

Сергій Марков
Сергій Марков

Що ж до позиції Москви щодо видачі Віктора Януковича українській стороні, то неофіційний радник російського президента Володимира Путіна, політолог Сергій Марков у коментарі для Радіо Свобода зауважив, що Росія не видасть його Україні.

Янукович перебуває у Росії. Його статус очевидний – політичний біженець
Сергій Марков

«Віктор Янукович перебуває у Росії, – говорить Марков. – Його статус очевидний – політичний біженець. У Росії існують правові норми, тому він тут може перебувати як в офіційному статусі політичного біженця. Також він може вважатися тимчасово переміщеною особою. Росія не може видати Віктора Януковича, оскільки в Україні «не існує законної влади».

Як повідомляли в Генпрокуратурі, проти Януковича загалом порушено п’ять кримінальних проваджень: щодо «Межигір’я», Сухолуччя, злочинів на Майдані, злочинної організації, «Укртелекому». Справою, за якою Януковича оголосили в міжнародний розшук, є справа щодо «Укртелекому».

Наприкінці липня Інтерпол зняв інформацію про міжнародний розшук Януковича зі свого сайту – як заявили його британські адвокати, після того, як вони оскаржили рішення про розшук. Українські правоохоронці наголошують, що інформація з сайту Інтерполу знята тимчасово, для додаткової перевірки, і це не означає зупинення самого розшуку Януковича.

Віктор Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Верховна Рада відтак констатувала, що він у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання конституційних повноважень і є таким, що не виконує своїх обов’язків. Відтоді він переховується на території Росії, яка не відповідає на запити України про його видачу в рамках міжурядових домовленостей.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG