Доступність посилання

ТОП новини

Депутатів звільнятимуть за прогули? (Огляд преси)


Постмайданна Україна все ще має шанс зупинити новий наступ «кланової системи»

Вибори цього року виокремлюються низкою нових тенденцій, які суттєво відрізняють їх від попередніх. Хоча, як констатує газета «День», політики, як і раніше, досі пропонують виборцям безліч популістських гасел. Головною ж особливістю нинішніх виборів є спроба перефарбувати старі «регіональні» проекти під нові бренди, які у своїй передвиборчій риториці використовують прорахунки нинішньої влади. Помітно, що деякі представники регіоналів намагаються пройти через певні патріотичні партії. Зокрема, у пропрезидентський проект «Солідарність» разом із «фронтовиками» і «ударівцями» йдуть ті, хто фактично спонсорував сепаратистів. І все ж, як наголошує газета «День», незважаючи на модернізовану «ширку», «брудні технології» і адмінресурс, постмайданна Україна все ще має шанс зупинити новий наступ «кланової системи».

Народні депутати можуть незабаром позбутися мандата, якщо тричі поспіль пропустять без поважної причини сесію Верховної Ради. З відповідною ініціативою виступив президент Петро Порошенко. Однак, як пише газета «Сегодня», парламентарії навряд чи проголосують за такий законопроект, навіть якщо він потрапить до Верховної Ради. Зважаючи, що подібно ініціативу реалізувати важко, можна було б бодай ввести штрафи за прогули. Це більш реалістично, зазначає видання.

Розроблена Мінфіном модель податкової реформи передбачає зменшення державних надходжень на 60 мільярдів гривень. Відповідно, щоб не зруйнувати економічну стабільність, приблизно на таку ж суму державі потрібно зменшити й рівень видатків. Про те, як можна зменшити видатки бюджету, розмірковують експерти газети «День». Більшість з них вважають, що необхідно негайно розпочати пенсійну реформу, почистити, наприклад, так званні мертві душі. Навести лад із поверненням ПДВ, зробити обов’язковими онлайнові державні закупівлі. А ще – втілити реформу, яка упереджує крадіжки з бюджету, а не лише карає за них.

Газета «Україна молода» стверджує, що наступний тиждень буде цікавим для українців не лише результатами місцевих виборів. За кілька днів авіакомпанії завершують так званий період літньої навігації. Отже, припиняються прямі польоти між українськими та російськими аеропортами. Станом на сьогоднішній день пряме авіаційне сполучення після 25 жовтня скасовується повністю. Але з’явився шанс, що сторонам вдасться домовитися – і літаки принаймні двох компаній курсуватимуть цими маршрутами. Москва, яка ще недавно, за твердженням видання, бундючно заявляла про цілковите закриття своїх летовищ для українців, запросила мирову. Про причини, а також про те, які компанії можуть отримати дозвіл на авіаперевезення, розповідає газета «Україна молода».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG