Доступність посилання

ТОП новини

Фіскальна реформа: для кого люстрація, для кого – імітація


Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби
Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби

Прем’єр Яценюк та недержавні експерти звинувачують керівництво ДФС у зволіканні з люстрацією

Київ – Фіскальну службу треба скоротити і оновити, а працівників – перевіряти на детекторі брехні на причетність до корупції: з цим погоджуються і прем’єр Арсеній Яценюк, і керівник фіскальної служби Роман Насіров, і громадські активісти, й експерти. Водночас, прем’єр незадоволений темпами і масштабами люстрації у відомстві, а голова ДФС – вже звітує про фінансові результати від очищення фіскальної служби. Експерти ж і колишні колеги Насірова радять починати люстрацію з нього самого і оновлювати податкову та митну систему докорінно.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Державна фіскальна служба збільшила надходження до бюджету, і це дає змогу підвищити соціальні стандарти, як це планує уряд, заявив журналістам голова ДФС Роман Насіров.

«Ми виконали завдання уряду і забезпечили державний бюджет з перевиконанням. Це дало змогу збільшити обсяг бюджету та підвищити пенсії й мінімальні зарплати», – наголосив голова ДФС.


Він пояснив, про яку саме суму йдеться.

Взятий платниками податків темп дав змогу перевиконати план на 20 мільярдів гривень
Роман Насіров

«За 9 місяців цього року платники податків сплатили 341,4 мільярда гривень до бюджету. Взятий платниками податків темп дав змогу перевиконати план на 20 мільярдів гривень, понад 15 мільярдів з яких підуть на підвищення зарплат і пенсій», – зауважив Роман Насіров. За його словами, в цих умовах виграли сумлінні платники податків: для них переплати за ПДВ та іншими податками і зборами зменшилися.

Серед заходів, які дали змогу зібрати більше податків, Насіров називає електронне адміністрування податку на додану вартість (яке, на його думку, зводить до мінімуму повернення фіктивного ПДВ), протидію оформленню фіктивних кредитів та початок очищення лав самої ДФС. Насіров говорить про понад 70 кримінальних проваджень проти фіскалів за хабарництво та ще більш ніж 190 – за зловживання посадою.


Для оптимізації роботи відомства Насіров обіцяє звільнити кожного п’ятого податківця, а нових працівників набирати тільки після незалежного тестування, воно включатиме поліграф у разі призначення на посади, на яких є корупційні ризики, обіцяє голова ДФС.

З кого починати люстрацію в ДФС?

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Втім, сам Насіров не став відповідати журналістам на запитання про свою нерухомість у Лондоні, яку він не задекларував. Хоча це, на думку частини експертів, є порушенням українського законодавства про очищення влади.

Натомість прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що лише в центральному апараті ДФС треба звільнити щонайменше 42% працівників. При цьому, Яценюк посилається на перевірку, яку провів Мін’юст.

Я вимагаю в керівника ДФС невідкладно виконати закон «Про очищення влади» і звільнити 42% керівництва центрального апарату
Арсеній Яценюк

«344 особові справи вищого керівництва ДФС перевірило Міністерство юстиції. За результатами, 42% вищого керівництва центрального апарату підлягають негайному звільненню, і 15% – керівництва обласних підрозділів. Я вимагаю в керівника ДФС невідкладно виконати закон «Про очищення влади» і звільнити 42% керівництва центрального апарату і 15% обласних керівників», – віддав наказ Яценюк.

Костянтин Лікарчук
Костянтин Лікарчук

Люстрація – критично необхідна для поліпшення роботи фіскальної служби, погоджується колишній заступник її голови Костянтин Лікарчук. Він очікує, що самі лише звільнення корупціонерів можуть подвоїти бюджетні надходження. Причому, на його думку, люстрація має починатися з керівників цього відомства.

Треба звільнити більше, ніж 42%, Яценюк згадав про це аж через рік після ухвалення закону про очищення влади
Костянтин Лікарчук

«Треба починати люстрацію з самого Насірова. Його квартири в Лондоні, які не задекларовані – один з приводів. І таких посадовців у системі – багато. Треба звільнити більше, ніж 42%, про які каже прем’єр. І цікаво, що Яценюк згадав про це аж через рік після ухвалення закону про очищення влади, хоча він уже понад рік очолює уряд», – обурюється Лікарчук.


Бізнес найбільше жаліється на корупцію на митниці та у податковій – Transparency International

Податкова, митниця і суди потребують люстрації найбільше з-поміж інших українських державних інститутів, визнає в коментарі Радіо Свобода виконавчий директор Transparency International Україна Олексій Хмара.

Кожен третій опитаний нами бізнесмен, який мав справу з фактами корупції, стикався з ними у ДФС
Олексій Хмара

«На це є об’єктивні причини: закон прописує певні категорії посад та критерії, причини звільнення посадовців. Фіскали і суди найгірше виконують вимоги Закону про очищення влади. Так, кожен третій опитаний нами бізнесмен, який мав справу з фактами корупції, стикався з ними у ДФС. Бо вони не є публічними, уникають громадського контролю і користуються цим», – вважає Олексій Хмара.

За словами представника Transparency International, у ДФС посадовців не замінюють на нових людей, а переводять з однієї посади на іншу, і таким чином вони уникають відповідальності за свої дії. Люстрація у податкових та фіскальних органах має відбутися якнайшвидше, наголошує Олексій Хмара.

Натомість, Костянтин Лікарчук упевнений, що чинна влада наразі не зацікавлена у реальній люстрації працівників ДФС. За його словами, існує вертикаль управління, починаючи від корупціонерів на місцях до керівника ДФС Романа Насірова, міністра фінансів Наталії Яресько, якій він підзвітний, та до прем’єра Яценюка, якому вона підпорядковується. Люстрації та масових звільнень немає, бо всім у цій вертикалі вигідний статус-кво, вважає Лікарчук.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG