Доступність посилання

ТОП новини

Озброєння відводить і українська армія, і бойовики – перемир’я дозволяє готуватись до опалювального сезону


Українські військовослужбовці відводять танки недалеко від Маріуполя. 20 жовтня 2015 року
Українські військовослужбовці відводять танки недалеко від Маріуполя. 20 жовтня 2015 року

Деякі військові експерти побоюються ескалації з боку бойовиків: щоб повернути танки на позиції, треба кілька хвилин

Українські військові з одного боку і бойовики з іншого продовжують відводити танки й артилерію від лінії розмежування на Донбасі. Деякі експерти в Києві попереджають, що попри це неочікувані атаки цілком можливі.

Обидві сторони конфлікту відводять важке озброєння від лінії зіткнення. Це фіксують і представники України, і бойовики. Проте, як наголошує спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, в окремих випадках спостерігачів міжнародної організації не пропускають на позиції.

«20 жовтня озброєний охоронець не пропустив моніторингову місію на так звану митницю пункту Успенка на українсько-російському кордоні, який контролюється «ДНР». Також озброєнні бойовики «ДНР» не допустили місію туди, де зберігається важке озброєння. Вони посилались на наказ «вищого керівництва» не допускати туди нікого», – йдеться у доповіді моніторингової місії ОБСЄ.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

З українського боку протягом останньої доби поранення отримав один військовий. Як повідомив речник АТО Андрій Лисенко, він підірвався на гранаті в районі міста Мар’їнка Донецької області, коли проводив розмінування території.

Мартін Сайдік
Мартін Сайдік

Взагалі-то розмінування територій, де йшла війна, вважає головною проблемою спеціальний представник ОБСЄ у тристоронній контактній групі з питань урегулюванню конфлікту на сході Україні Мартін Сайдік.

Кожного дня ростуть поставки вугілля на територію, яку контролює український уряд
Мартін Сайдик

«Є значні кроки з відновлення залізничного зв’язку та ліній електропередач. Можна сказати, що кожного дня ростуть поставки вугілля на територію, яку контролює український уряд. Це дуже важливо, але повторюся, що дуже важливо вирішити проблему розмінування», – цитують Сайдіка білоруські ЗМІ.

Під час перемир’я теплоелектростанції активно отримують вугілля з окупованих територій

Як розповіла Радіо Свобода керівник прес-служби ДТЕК «Енерго» Ірина Мілютіна, останнім часом ті ділянки залізничних шляхів, де перевозять вугілля, обстрілів не зазнавали. Це дозволило наростити перевезення і зробити запаси вугілля на кількох українських електростанціях.

«Тепер можна постачати вугілля і від «Ровенькиантрациту», і «Свердловантрациту» і від «Комсомольця Донбасу». Зараз єдиним, що впливає на постачання, є дефіцит локомотивів та нестача дизельного пального. Пальне є товаром подвійного призначення, тому є певні проблеми», – розповіла Мілютіна.

За словами Мілютіної, зараз потрібний для опалювального сезону антрацит отримали і Придніпровська ТЕЦ, і Криворізька ТЕЦ – 162 тисячі тонн та 209 тисяч тонн відповідно. За словами Мілютіної, наразі НЕК «Укренерго» працює над поновленням енергетичних ліній з територій, які контролюють бойовики. Зокрема, йдеться про поновлення електропостачання з Зуївської ТЕС до Маріуполя.

У разі потреби повернути танки на передову погрожують обидві сторони

Прес-центр АТО повідомляє, що протягом ночі з 20 на 21 жовтня на Донбасі Мінських домовленостей не порушували.

Леонід Матюхін
Леонід Матюхін

«Після відведення танків на Дебальцевському напрямку, сьогодні продовжується відведення озброєння на Маріупольському. Як вчора, так і сьогодні за процесом відведення спостерігатимуть представники місії ОБСЄ», – повідомив речник АТО Леонід Матюхін.

У разі потреби озброєння може бути повернуто до лінії розмежування менш, ніж за годину
Леонід Матюхін

Раніше прес-центр повідомляв, що на Дебальцевському напрямку не менше 60 танків було відведено від лінії розмежування щонайменше на 15 кілометрів. «У разі потреби озброєння може бути повернуто до лінії розмежування менш, ніж за годину», – наголосили в прес-центрі АТО.

Цю інформацію Радіо Свобода підтвердив, зокрема, прес-офіцер 128-ї бригади Збройних сил України Петро Білян.

«Наприкінці минулого тижня стріляли в повітря «трасерами», але зараз все тихо, режим тиші дотримується», – наголосив Білян. За його словами, ситуація залишається спокійною.

«Люди потребують відпочинку, – каже агенству «Ройтерс» український військовий на позиціях на дебальцевському напрямку. – Ми б хотіли вірити, що все закінчиться миром».


Як наголосив у коментарі Радіо Свобода координатор руху «Інформаційний спротив» Костянтин Машовець, бойовики можуть використати відведення озброєння для перегрупування та можливого удару.

Танки відводяться на 15 кілометрів, артилерія на 20 чи 25. Але цю дистанцію, зокрема, танк може проїхати за кілька хвилин, а артилерія взагалі не має бути саме на передовій
Костянтин Машовець

«Це все гіпотетично, але для них це можливо. Наскільки я знаю, з боку бойовиків танки та артилерія відводяться, але відстань маленька. Танки відводяться на 15 кілометрів, артилерія на 20 чи 25. Але цю дистанцію, зокрема, танк може проїхати за кілька хвилин, а артилерія взагалі не має бути саме на передовій», – заявив Машовець. На його думку, сепаратисти можуть зробити це й самі, без кадрових російських військ, якщо отримають з-за кордону достатньо техніки.

На думку експерта, однією з імовірних ділянок прориву є район Станиці Луганської, біля кордону з Росією. Втім, Машовець наголосив, що це лише один з варіантів. Детальний аналіз він опублікував у своєму «Фейсбуці».


Дотримання режиму тиші і виконання мінських домовленостей підтвердили Радіо Свобода і в Спільному центрі припинення вогню. Як наголосили в прес-службі центру, з українського боку всі необхідні заходи виконуються. Повідомляти про виконання заходів з боку бойовиків у центрі не можуть через відсутність повноважень.

Місцеві жителі проходять повз танкової колони бойовиків угруповання «ЛНР». Луганська область, 20 жовтня 2015 року
Місцеві жителі проходять повз танкової колони бойовиків угруповання «ЛНР». Луганська область, 20 жовтня 2015 року

Зі свого боку, ЗМІ бойовиків повідомляють про відведення важкого озброєння. Зокрема, один з ватажків «ДНР» Едуард Басурін повідомив, що відведення техніки та артилерії калібром менше 100 мм планують завершити до 10 листопада. За його інформацією, лише 21 жовтня від передової в районі Дебальцева відвели 10 танків, від Донецька танки обіцяють почати відводити 22 жовтня.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG