Доступність посилання

ТОП новини

Коли Вірі Савченко дадуть слово на захист сестри Надії?


Віра Савченко під час засідання суду у справі Надії Савченко. Москва, Архівне фото
Віра Савченко під час засідання суду у справі Надії Савченко. Москва, Архівне фото

Вона єдиний свідок захисту у справі сестри

У Росії, в Донецькому міському суді Ростовської області у середу було чергове засідання у справі української громадянки, народного депутата Надії Савченко, яку звинувачують у вбивстві двох співробітників російського телебачення, котрі торік улітку незаконно перебували під Луганськом, надаючи інформаційну підтримку збройним сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів та незаконному перетині російського кордону.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

Суд 21 жовтня знову допитували свідків сторони обвинувачення, однак не погодився допитати сестру Надії Савченко, Віру, яка прибула до суду і була готова давати свідчення.

Антон Наумлюк
Антон Наумлюк

Подробиці у передачі «Свобода сьогодні» розповів кореспондент Російської редакції Радіо Свобода Антон Наумлюк, який був присутній на судовому засіданні.

– Перед початком засідання адвокат Ілля Новиков подав клопотання про те, щоб Віру Савченко як свідка допитали в суді саме цього дня, незважаючи на те, що зараз черга сторони обвинувачення представляти свої докази і своїх свідків. Адвокати мотивували це тим, що Віра Савченко добиралася до російського Донецька з проблемами – то їй забороняли в’їзд на територію Росії, то дозволяли. Адвокати побоюються, і вони про це заявили у суді, що наступного разу, коли Віра Савченко спробує в’їхати в Росію, їй знову заборонять в’їзд.

Марк Фейгін
Марк Фейгін

Адвокат Марк Фейгін розповів журналістам про цю ситуацію: «Ми розраховували на те, що після всього, що відбувалося з Вірою Савченко, нам дозволять її допитати. Ми думаємо, що перипетії, пов’язані із забороною для неї на в’їзд до Росіії, були не востаннє. Для нас дуже бажаним було, щоб її допитали сьогодні, щоб вона була присутня в залі. Але нам було відмовлено. Хочу наголосити, що процесуальних підстав для цього взагалі-то немає, тобто це на розгляд суду – суд цілком може допитати свідка, і для цього немає ніяких твердих рамок, які би не давали цього зробити».

– А що розповідає Віра Савченко? Чому її тепер пустили до Росії після того, як заборонили?

Віра Савченко – єдиний свідок захисту, і очікують, що вона буде виступати, коли настане черга адвокатів представляти свої докази

– Сама Віра Савченко заявляла про те, що її пропустили буквально – це цитата – «за вказівкою згори», тобто спершу їй офіційно в аеропорту «Пулково» оголосили про те, що їй заборонено в’їзд до 2020 року, а після цього через якийсь час, після якогось дзвінка їй все ж дозволили в’їзд. Зараз вона у Донецьку (російському), бути присутньою в залі суду не може через статус свідка і суддя відмовив їй сьогодні у виступі в ролі свідка, погодившись із прокурорами, які заявили, що думки адвоката не базуються на фактах і є лише припущенням, а доказів того, що її не пропустять наступного разу, на думку прокурорів, немає.

Якщо їй дозволять в’їзд на територію Росії, то вона виступатиме тоді, коли сторона захисту буде представляти своїх свідків і свої матеріали справи, які свідчать про невинуватість Надії Савченко. Віра Савченко – єдиний свідок захисту, і очікують, що вона буде виступати, коли настане черга адвокатів представляти свої докази.

– Чи вже відомо, коли саме може бути її виступ?

Адвокати спробували якось врегулювати процес, щоб суд наперед повідомляв, які свідки чи які матеріали будуть розглядатися на кожному засіданні, однак суд вирішив, що в цьому немає необхідності

– Дуже складно вирахувати тут за термінами, оскільки заявлено було з боку сторони обвинувачення близько 60 свідків, зараз допитано близько 15. Свідки виникають без попередження. Адвокати спробували якось врегулювати цей процес, щоб суд наперед повідомляв, які свідки чи які матеріали будуть розглядатися на кожному засіданні, однак суд вирішив, що в цьому немає необхідності.

На останньому засіданні був визначений розклад суду до кінця листопада. Можна зробити висновок, що до початку грудня судовий процес протриває точно, а ось коли сторона обвинувачення перестане представляти свої докази і своїх свідків і зачитувати матеріали справи – це зовсім незрозуміло, бо там кілька десятків томів. Вже названі документи, які сторона обвинувачення має зачитати, це дуже серйозний список, який напевно розтягнеться на кілька засідань. Це тільки читання документів із матеріалів справи, не кажучи вже про свідків, яких залишилося, якщо вони всі будуть дійсно виступати, ще кілька десятків осіб.


14 жовтня захист Надії Савченко повідомляв, що ФСБ Росії заборонила в’їзд для Віри Савченко до 2020 року. Адвокати заявили, що це є порушенням права Надії Савченко на захист, оскільки її сестра є свідком захисту. Згодом адвокати Савченко заявили клопотання в суді російського Донецька про виклик як свідка захисту її сестри Віри Савченко, а також повідомили суду про заборону від ФСБ на її в’їзд на територію Росії. У Кремлі заявляли, що не знають про заборону стосовно сестри Савченко. Пізніше, 19 жовтня, Віра Савченко повідомила, що її таки впустили до Росії.

На попередньому засіданні у справі Савченко у понеділок в суді допитували свідків звинувачення. Сама Надія Савченко та її захист раніше заявляли, що багато свідків з боку прокуратури й слідства – можливо, підставні особи.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG