Доступність посилання

ТОП новини

Антиіммігрантські сили на підйомі в Європі


Десятки тисяч прихильників руху Pegida у Дрездені. 19 жовтня 2015 року
Десятки тисяч прихильників руху Pegida у Дрездені. 19 жовтня 2015 року

Партії з антиіммігрантською риторикою набирають все більшої сили. Нинішня затяжна криза з мігрантами дає додатковий поштовх їхній популярності

Дві сторони дискусії про біженців у Європі виокремились цього тижня в Дрездені, де німецький антиміграційний рух Pegida відзначив першу річницю свого існування.

Десятки тисяч прихильників руху Pegida, який вимагає міграційної реформи та виступає проти «ісламізації Заходу», зібрались під холодним небом 19 жовтня в місті, де й постав цей рух рік тому.

Багато хто тримав німецькі прапори або прапори землі Саксонія. Дехто плакатами висміював канцлера Анґелу Меркель, яка є прихильником мігрантів, вбравши німецького лідера в «євро-нацистську» форму.

Прихильники руху Pegida у Дрездені. Квітень 2015 року
Прихильники руху Pegida у Дрездені. Квітень 2015 року

Їхні лави значно зросли за останній рік, хоча були акції, на які приходило лише дві тисячі осіб.

На противагу їм зібралося близько 14 тисяч людей, які виступали на підтримку політики відкритих дверей канцлера Анґели Меркель, яка хоче приймати біженців, котрі втікають від війни.

Дехто з альтернативної демонстрації протестував проти ножового нападу за кілька днів до виборів на нині вже новообраного мера Кельна, яка дуже активно працювала над зведенням притулків для біженців, які прибували до її міста.

Нині континент постав перед вибором на тлі хвиль мігрантів, які прибувають до Європи у масштабах, не бачених десятиліттями.

І антиіммігрантські крайні праві партії перебувають в гарній позиції під час цих дискусій.

Нинішня криза, під час якої щотижня до Німеччини прибувають десятки тисяч мігрантів, як виглядає, посилює крайню правицю.

Така ж тенденція спостерігається і в інших частинах Європи, куди прибули сотні тисяч мігрантів, втікаючи від скрути і часто знаходячи на новому місці зростання популярності ксенофобських партій та все більшу негативну налаштованість до новоприбульців.

У деяких випадках посилення позицій націоналістів та крайніх правих було результатом виборів. Так, цього місяця антиімміграційна швейцарська Народна партія здобула приблизно 30 відсотків голосів під час парламентських виборів 18 жовтня.

Австрійська Партія свободи, яка вже багато років позиціонується на «антиіммігрантській» платформі, виступаючи проти «ісламізації», набрала понад 30 відсотків під час недавніх виборів мера Відня та регіональних виборів землі Верхня Австрія, яка є потужним індустріальним регіоном.

Непевні часи європейців

Політичні експерти кажуть, що крайні праві з антиміграційними поглядами грають на побоюваннях виборців, що їхні суспільства змінюються занадто швидко і що існує втрата традиційних національних ідентичностей.

«Праві політичні партії намагаються скористатися міграційною проблемою, так само, як вони намагаються мати зиск від побоювань щодо ісламу в Європі. Ці дві теми є ключовими у їхньому прагненні збільшити кількість своїх виборців та наростити свій вплив», – каже Ралф Мелцер, експерт з крайнього правого екстремізму з Фундації Фрідріха Еберта в Берліні.

Мелцер каже, що стурбованість темою міграції віддзеркалює ширшу дезорієнтацію, яку відчувають деякі виборці у Європі, яка переживає кілька криз останніми роками, включно з кризою євро, втратою багатьох робочих місць, уповільнення економічного зростання, перетікання робочих місць до інших континентів через глобалізацію тощо.

Багато також вважають, що країни втратили суверенітет на користь ЄС і нині мають платити ціну за рішення, які ухвалюються далеко від їхніх національних столиць – чи то в Брюсселі, чи в столицях інших членів ЄС.

Багато з крайніх правих партій починалися як малі групи на маргінесі політичного життя їхніх країн. Але на тлі значного розширення своєї електоральної бази, вони все більше переходять у політичний мейнстрім і кидають виклик усталеним партіям лівого центру.

Картина на континенті

Данія від червня має правоцентристський уряд після того, як антиміграційна Данська народна партія, яка також виступає проти ЄС, була другою на виборах. Після приходу до влади, новий данський уряд розмістив у ліванських газетах попередження біженцям, щоб вони не намагалися потрапити до Данії.

У Фінляндії євроскептична антиімміграційна Партія фінів трохи хоч і зменшила свою електоральну підтримку, але на виборах цього було достатньо, щоб вона стала другою (раніше була третьою) в національному парламенті. Водночас партії з антиіммігрантськими платформами ведуть перед в опитуваннях громадської думки в Швеції та Нідерландах.

Деякі політичні оглядачі кажуть, що зростання популярності крайніх правих є реакцією на відсутність ширшого публічного обговорення. Багато європейських країн мають низький рівень народжуваності і їхні економіки, скажімо, потребують нових робочих рук. Але міграція піднімає і політично чутливі питання про те, чи житимуть європейці у такого ж самого типу суспільствах завтра, як вони живуть сьогодні.

«Що ми насправді бачимо, так це зростання націоналістичних партій в поєднанні з дуже важливими подіями і нездатність традиційних партій впоратись із сучасними викликами, включно виробленням комплексної стратегії, яка визнає масштаб проблеми», – каже Дуґлас Маррей, редактор журналу Spectator у Лондоні.

Він переконує, що правлячі центристські та правоцентристські партії дуже часто намагалися придушити голоси опонентів, тавруючи їх расистами та ксенофобами. Але він попереджає, що такий підхід ризикує створити більші проблеми у майбутньому.

«Якщо ви хочете створити буревій у Європі, треба йти таким шляхом: привезіть сотні тисяч людей з абсолютно різним культурним підґрунтям, накиньте їх народам Європи, водночас проводьте час, намагаючись заглушити законну громадську дискусію та спротив цьому», – каже Маррей.

«Ось і буревій, бо люди в Європі не можуть висловити своє невдоволення… і тоді все може статися», – додає він.

Нинішня кризи з мігрантами дала багато прикладів, наскільки крихкою є ситуація.

Заява канцлера Меркель у вересні, що її країна прийме всіх сирійських біженців була сприйнята багатьма на континенті як така, що заслуговує на довіру і повагу, як жест солідарності з людьми, які все втратили і з усіх сил намагаються розпочати нове життя на новому місці.

Але ця заява також і розлютила не лише слабкі націоналістичні партії Німеччини, але також і більш сильні націоналістичні партії в інших країнах ЄС. Вони розглядали заяву Меркель як заохочення чужинцям прибувати до Європи у все більших і більших кількостях.

«Німеччина не лише намагається керувати нашою економікою, вона хоче змусити нас прийняти сотні тисяч прохачів притулку», – заявила на мітингу у вересні лідер французького «Національного фронту» Марін Ле Пен, яка виступає за обмеження міграції. Ле Пен постійно звинувачує Берлін, чия сильна економіка потребує додаткових робочих рук, у намаганні скеровувати політику цілого ЄС у вигідному саме Німеччині напрямку.

Реакція в Угорщині, де права партія «Фідеш» перебуває при владі з 2010 року, була ще драматичнішою.

Прем’єр Віктор Орбан назвав наплив мігрантів «німецькою проблемою» і знехтував позицією Брюсселя, збудувавши антиміграційний паркан спочатку на кордоні з Сербією, а потім і Хорватією, яка є членом ЄС, але не входить до Шенгенської зони. Орбан також кинув виклик лівоцентристській ідеології нової багатокультурної Європи, говорячи, що захищає європейське християнство проти напливу мусульман.

На тлі політичного шторму, також мало місце і зростання насильства. Німецька поліція повідомила цього місяця, що зафіксувала 500 нападів на центри для прийому біженців цього року – втричі більше аніж минулого року.

Зростаючий вплив крайніх правих та правих партій, для яких міграція є важливим питанням, може зараз прискорити, як виглядає, все нагальніше обговорення в Європі щодо того, як мігранти вписуються в її майбутнє.

Дискусія може бути гарячою бо є крайні голоси на обох флангах політичного спектру. Помірковані партії з обох боків схиляються до визнання позитивів імміграції, яка приносить Європі кваліфіковану робочу силу, якої континент потребує для економічного зростання. Суперечливим питанням є масова міграція, яку важко контролювати, як показує нинішня криза, і яка спонукає до зовсім різної реакції опонуючих сторін.

За даними прикордонної служби ЄС Frontex, понад 710 тисяч мігрантів перейшли кордони ЄС за дев’ять місяців цього року. За увесь минулий рік ця цифра становила 282 тисячі людей.

Над матеріалом працювали Charles Recknagel та Ростислав Хотин

Зростання популярності крайніх правих і правих партій Європи

Вгорі: Місця в парламентах, що їх посідають Партія фінів та Народні партії в Данії та Швейцарії.

Внизу: Нинішня підтримка у суспільствах Партій свободи в Нідерландах та Австрії та «Права й справедливості» у Польщі, і як би це позначилось на кількості місць ву парламентах, якщо б вибори були зараз.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG