Доступність посилання

ТОП новини

Україна мусить змінитися – це вимога суспільства (світова преса)


«Майдан став протестом українців проти влади радянського стилю, радянської культури та радянської ідеології» – Sueddeutsche Zeitung

Німецьке видання Sueddeutsche Zeitung розмірковує над перебігом реформ в Україні та їхньою абсолютною необхідністю для виживання України як повноцінної держави. Польське видання Rzeczpospolita заторкує питання податкової реформи в Україні і ставлення до неї МВФ. Тим часом американський тижневик Newsweek повідомляє про успішну електронну петицію до президентської адміністрації, згідно з якою президент Порошенко змушений розглянути кандидатуру відомого вигаданого кіногероя на посаду прем’єр-міністра України.

Німецький часопис Sueddeutsche Zeitung опублікував матеріал із назвою «Незавершена революція». У підзаголовку зазначається: «Повстання на Майдані застигло на півдорозі, країна висить між реформами та інерцією. Вибори у неділю є випробуванням також і для Заходу».

У статті зазначено, що майже 2 роки тому розпочалось повстання на Майдані. З того часу на сході України вибухнула війна, замість того щоб країна просувалась у новому нормальному руслі розвитку. Втім, це революційне повстання, безперечно, є подією історичної ваги. Часопис додає, що існує консенсус щодо того, що ціла революція на Майдані не була подією, контрольованою політичними партіями або ж закордонними державами. Повстало ціле українське суспільство! Також, на думку видання, консенсусом постає те, що події у Києві становили собою останній протест українців проти влади радянського стилю, радянської культури та радянської ідеології. Це було висловлення щирого бажання українців долучитися до європейської сучасності.

Sueddeutsche Zeitung при цьому зазначає, що питання щодо успіху ідей Майдану вже не постає таким консенсусом. Втім, як пише часопис, Україна, попри все, таки змінюється. Вона просто мусить змінитися, аби вижити. Вижити економічно, морально, як справжня держава. Україна стала відкритішою, самокритичнішою. Зараз наспів час для українських реформаторів кинути виклик системі. Нині українські парламентарі чи не щотижня ухвалюють закони, відповідно до західних стандартів. Вони кажуть: «Нас багато і ми це можемо зробити!»

Німецьке видання підсумовує, що українські реформи поки що не йдуть аж так надто далеко, тому що громадянське суспільство ще не взяло на себе повну відповідальність. Допоки не буде повністю реформовано податкову та митну систему, судочинство та адміністрацію, нічого в Україні не зміниться.


Польський часопис Rzeczpospolita вмістив статтю «МВФ може зупинити допомогу Україні». Підзаголовок промовляє: «Якщо до парламенту потрапить новий проект податкової реформи, МВФ не надішле Україні наступний транш кредиту».

Польське видання посилається на голову парламентської комісії з митної та податкової політики, яка зустрічалася із представником місії МВФ в Україні. Часопис додає, що МВФ скептично ставиться до проекту податкової реформи, яка, на думку оглядачів, є політичним кроком перед українськими виборами.

Польський часопис пояснює, що проект української податкової реформи, між іншим, передбачає зменшення від 1 січня 2016 року податків фонду заробітної плати. Йдеться і про зміни щодо ПДВ для фермерів та сільськогосподарських фірм. Це, у свою чергу, має фінансуватися держбюджетом. На думку видання, тут існує небезпека корупції.

Rzeczpospolita повідомляє, що згідно зі списком держав щодо корумпованості Україна є найгіршою у Європі, посідаючи 142-е місце. Податкова реформа в Україні передбачає появу нової фіскальної системи з 1 січня 2016 року. Ця реформа ґрунтується на польській моделі децентралізації.


Американський тижневик Newsweek опублікував статтю «За умов неможливості панування у Галактиці, Дарт Вейдер цілиться в Україну». У матеріалі повідомляється, що президент України Петро Порошенко буде змушений «розглянути кандидатуру» Дарта Вейдера, вигаданого героя легендарної серії «Зоряні війни», на посаду прем’єр-міністра України, оскільки відповідна електронна петиція зібрала 25 тисяч підписів на президентському сайті.

Тижневик пише, що петицію на президентський сайт подав такий собі Майстер Володимирович Йода, на знак підтримки цього вигаданого кіногероя. Ця петиція зібрала 25256 підписів, відтак має бути розглянутою президентом України. Видання нагадує, що Вейдер є доволі помітною постаттю українських виборчих перегонів, і він висувався на парламентських виборах минулого жовтня. Вейдер відвідував виборчі округи разом із його помічником Степаном Чубаккою, групою охоронців-космічних стормтруперів та ще низкою персонажів серіалу «Зоряні війни».

Американське видання також додає, що під час парламентських виборів та виборів мера Одеси, Вейдер виголошував свої передвиборні обіцянки запровадити безкоштовний WiFi для всіх, а також відновити контроль над анексованим Росією Кримом.

Коментуючи новини щодо електронної петиції до президента, Вейдер висловив розчарування тим, що Йода подав петицію без його відома, проте додав, що вже спакував валізи, аби переїхати до резиденції прем’єра. Newsweek також повідомляє, що український Центрвиборчком попередньо вже повідомляв, що кандидат відомий, як Дарт Вейдер, має ту саму тотожність, що й електрик Віктор Шевченко, хоча він офіційно змінив своє ім’я на Дарт Вікторович Вейдер у березні цього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG