Доступність посилання

ТОП новини

Пам'яті жертв «Норд-Осту» (фотогалерея)

У Москві в понеділок, 26 жовтня, біля Театрального центру на Дубровці відбулася акція пам'яті загиблих 13 років тому в результаті захоплення заручників і подальшої операції щодо їхнього звільнення. 23 жовтня 2002 року під час показу мюзиклу «Норд-ост» нападники захопили 912 заручників і утримували їх протягом трьох днів. Рятувальна операція із застосуванням газу, склад якого засекречений, призвела до загибелі, за офіційними даними, 130 осіб із числа заручників. Тоді як громадська організація «Норд-Ост» називає іншу цифру – 174 особи.

У 2011 році Європейський суд з прав людини, розглянувши колективну скаргу потерпілих у результаті нападу на Дубровці, визнав, що влада Росії порушила право на життя і на справедливе судове розслідування. Колишні заручники і родичі тих, хто загинув при штурмі, переконані, що відповідальність за численні жертви лежить не тільки на нападниках, але і на російській владі. Однак Слідчий комітет Росії відмовився порушувати кримінальну справу.

Пам'ятний захід провела регіональна громадська організація «Норд-Ост». Він почався з хвилини мовчання, потім виступили свідки й очевидці тих подій. Після жалобного мітингу в небо запустили 130 білих повітряних куль – за кількістю жертв трагедії. Точно такі ж акції проходили на місці трагедії впродовж останніх років.

XS
SM
MD
LG