Доступність посилання

ТОП новини

Українського консула пустили до Клиха та Карпюка – адвокат Новиков


Адвокат Надії Савченко, а також Миколи Карпюка Ілля Новиков
Адвокат Надії Савченко, а також Миколи Карпюка Ілля Новиков

Український консул вперше за півтора року отримав дозвіл відвідати в тюрмі громадян України Станіслава Клиха та Миколу Карпюка. Про це повідомив адвокат Ілля Новіков в ефірі «Громадського».

«26 жовтня 2015 року у Верховному суді Чеченської Республіки продовжився розгляд їхньої кримінальної справи, після чого консул відвідав українців у СІЗО», – розповів Новиков.

За його словами, консул засвідчив шрами від тортур через півтора року після завдання травм. Інформація про це була подана по дипломатичних каналах.

«Це грубе порушення всіх мислимих стандартів. Ми з цього приводу будемо починати окрему процедуру подання скарги. Але консул засвідчив те, що у них у обох є відповідні шрами, про які вони говорять», – зауважив адвокат.

На його думку, «це серйозна історія, оскільки в попередніх справах на заяви захисників Олега Сенцова, що застосовувалися тортури, не було ніякої реакції, бо там не вдалося через рік знайти їх сліди».

«В даному випадку катування були такі, що навіть через рік, у разі Карпюка півтора року, все ще видно сліди», – наголосив Новіков.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО, і в кінці 1994 – на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної Чеченської Республіки Ічкерія. 12 жовтня у Верховному суді республіки Чечня, що в Грозному, розпочався розгляд по суті справи стосовно цих двох українських громадян.

XS
SM
MD
LG