Доступність посилання

ТОП новини

Касько заявляє про тиск через справу проти екс-прокурорів Корнійця і Шапакіна


Віталій Касько
Віталій Касько

Заступник Генерального прокурора України Віталій Касько заявляє про тиск на слідчих і прокурорів через справу проти колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна.

«Щодо мене вже третій місяць здійснюються негласні перевірки, до яких підключені як головне слідче управління ГПУ, так і УВБ (управління внутрішньої безпеки – ред.), які здійснюються за ініціативою Генпрокурора. Оскільки ми виявили нові факти протиправної діяльності, зокрема Корнійця, ми планували повідомляти нові підозри,тиск посилився…Після того, як 7 жовтня вийшло моє інтерв’ю про тиск у справі «діамантових прокурорів» того ж дня я отримав письмову вимогу від начальника управління внутрішньої безпеки за дорученням Генпрокурора надати письмові пояснення за зверненнями народних депутатів, через декілька днів, 12 жовтня, він вимагав пояснень повторно. 16 жовтня Генпрокурор особисто від мене вимагав особистих пояснень», – сказав Каська на засіданні антикорупційного парламентського комітету.

За його словами, тиск також здійснюється і на інших працівників ГПУ, а також співробітників СБУ, які мають відношення до справи «діамантових прокурорів».

«Висновок можна зробити один – керівництво Генпрокуратури наразі не зупиняється ні перед чим, щоб залякати слідчих іпрокурорів… робиться все, щоб відбити бажання довести цю справу до кінця і більше того – помстися і покарати тих, хто її розпочав зупинити», – вважає Касько.

Наразі у Генпрокуратурі ці заяви Каська не коментували, проте раніше подібні звинувачення спростовували.

Напередодні деякі ЗМІ з посиланням на народного депутата України Сергія Лещенка поширили інформацію про проведення внутрішньою безпекою Генеральної прокуратури України службової перевірки щодо Каська за фактом розмороження в Британії 23 мільйонів доларів екс-міністра екології Миколи Злочевського.

Проте, 12 жовтня, у ГПУ повідомили, що не проводять службової перевірки стосовно Каська, проте зазначили, що управління внутрішньої безпеки та захисту працівників прокуратурипроводять перевірку за зверненням народного депутата України Тетяни Чорновол щодо неправомірних, на її думку, дій заступника Генерального прокурора України Віталія Каська, які полягають у повідомленні Високого суду Англії про відсутність кримінального провадження щодо екс-міністра екології Миколи Злочевського, що дало змогу розморозити та вивести на Кіпрський рахунок 27 мільйонів євро, а також блокуванні процесуальних дій з повернення 80,5 млн доларів США, незаконно виведених з України Сергієм Курченком та арештованих у Латвії.

5 липня 2015 року у заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця та заступника начальника Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України Володимира Шапакіна провели обшук. Корнійця й Шапакіна затримали під час отримання хабаря на суму в понад 3 мільйони гривень. Крім того, під час обшуків у них виявлено близько 400 тисяч доларів готівкою, автомат Калашникова та холодну зброю, багато ювелірних виробів і 39 пакетів з діамантами.

Їм повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою в особливо великому розмірі) Кримінального кодексу України. Після порушення кримінального провадження таарешту Корнійця та Шапакіна повідомлялось про тискна слідчихта прокурорів у цій справі, протеу Генпрокуратурі ці звинувачення спростовували.

XS
SM
MD
LG