Доступність посилання

ТОП новини

Концерт під керівництвом російського диригента-«ватника» Гергієва пікетували у Нью-Йорку


Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та Валерій Гергієв. Архівне фото
Президент Росії Володимир Путін (праворуч) та Валерій Гергієв. Архівне фото

Активісти закликали бойкотувати виступ Гергієва через підтримку ним анексії Криму

У багатьох містах світу вже два роки гастролі декількох російських зірок супроводжуються акціями протесту. Багато громадян цих країн російського походження або росіяни, які живуть за кордоном, звинувачують артистів у підтримці режиму Путіна і створенні атмосфери ненависті в Росії. Приводом для докорів і закликів до бойкоту слугувало підписання багатьма російськими діячами мистецтва відкритого листа на виправдання анексії Криму. Всесвітньовідомий диригент Валерій Гергієв – один з тих, чий підпис під листом є. Уже не вперше його гастролі зустрічають пікетом у Нью-Йорку.


Увечері в п'ятницю шанувальники класичної музики в Нью-Йорку поспішали в Лінкольн-центр. З програмою легендарних балетних партій – від «Жар-птиці» Стравінського до «Чудового мандарина» Бартока – виступав Лондонський симфонічний оркестр.

Якщо і не всі з гостей Лінкольн-центру знали заздалегідь, хто буде стояти за диригентським пультом того вечора, то їм це повідомили безпосередньо перед входом до концертного залу.

Пікетувальники закликали «не грати путінських мелодій». Нью-Йорк, 23 жовтня 2015 року
Пікетувальники закликали «не грати путінських мелодій». Нью-Йорк, 23 жовтня 2015 року

Вечір видався не по-жовтневому холодним, але дам, що кутаються в шалі і піджаки своїх кавалерів, а також їхніх супутників, які видихали в холодне повітря хмарки пару, зустрічали пікетники з плакатами: «Валерій Гергієв підтримує війну в Україні», «Ганьба підписантам!»

За диригентським пультом Лондонського симфонічного в Нью-Йорку стояв саме маестро Валерій Гергієв, чиї музичні заслуги для десятків жителів і громадян США з певного часу стали не єдиною його характеристикою. Акції проти виступів у Нью-Йорку і взагалі в США російських зірок, які підписали відкритий лист Володимиру Путіну на підтримку анексії Криму, тривають вже другий рік.

Щоправда, зараз, коли новини про Україну практично зникли з екранів і шпальт американських ЗМІ, активістів, які називають себе SignerBusters («Мисливці за підписантами»), значно поменшало, у п'ятницю прийшли тільки дванадцять осіб. Вони вигукували англійською: «Бойкотуйте Гергієва!»

Для деяких це політичний протест, для мене – суто етични
Володимир Давиденко

Ідейний натхненник групи Володимир Давиденко, роздаючи листівки, звертався до людей, що ішли на концерт: «Ось кого ви сьогодні будете слухати». Йому, щоправда, деякі відповідали: «Ми постараємося отримати задоволення без цього вашого неподобства». Але така реакція організатора акції не бентежила: «Наша головна мета – повідомляти світові про ганебні діяння таких «підписантів». Ми їх виловлюємо під час гастролей і знеславлюємо. На щастя, нас підтримують у багатьох містах по всьому світу: в Бордо, в Мюнхені, в різних містах в Канаді. Для деяких це політичний протест, для мене – суто етичний. У нас є певний кодекс поведінки, якого ми намагаємося дотримуватися. Але емоційне напруження дуже високе, особливо коли з «ватником» опиняєшся віч-на-віч».

Гергієв – один з тих, хто створює атмосферу ненависті в Росії щодо найближчих сусідів, підтримуючи мілітаристську політику Путіна

«Гергієв – один з тих, хто створює атмосферу ненависті в Росії щодо найближчих сусідів, підтримуючи мілітаристську політику Путіна», – так пояснив свою присутність на пікеті та свій особистий бойкот іменного концерту один з учасників акції Олексій Потапов.

Ендрю Трупіа – один з тих, хто опинився того вечора у Лінкольн-центрі і застав акцію протесту у розпалі: «Повно акторів, які розмірковують про політику і політиків. А я завжди кажу «Не треба!» Але в цьому випадку так зробив музикант, це – дещо інше. Все-таки не варто нав'язувати особисту думку, вона може бути помилковою, незважаючи на силу ваших переконань».

Кріс і Чарлі зізналися у розмові з Радіо Свобода, що не такі ідейні, щоб через політичні переконання не піти на концерт, яким диригує Гергієв. На думку молодих людей, вчинки геніальних артистів і музикантів і в політиці, і в особистому житті (пригадали режисерів Вуді Аллена та Романа Поланскі) можуть викликати огиду, але потрібно відокремлювати особистість майстра від мистецтва.

Незважаючи на відсутність одностайного розуміння і схвалення їхніх пікетів, «Мисливці за підписантами» не збираються здаватися і припиняти акції. Як сказав Володимир Давиденко: «Підлість з рук спускати не можна!». Акції протесту в Нью-Йорку тривали всі вихідні.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG