Доступність посилання

ТОП новини

Активісти вимагали від Шокіна замінити 4 членів комісії антикорупційної прокуратури


Шокіна закликали посприяти безвізовому режиму або йти з посади (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Шокіна закликали посприяти безвізовому режиму або йти з посади (відео)

Біля Генпрокуратури України активісти «Центру протидії корупції» і «Автомайдану» вимагали від Генпрокурора Віктора Шокіна замінити чотирьох членів конкурсної комісії з обрання антикорупційного прокурора або піти у відставку.

Напередодні ЗМІ повідомили про нібито конфлікт між Генеральною прокуратурою України і Міністерством закордонних справ. МЗС закликало Генпрокуратуру замінити чотирьох членів комісії з обрання антикорупційного прокурора.Генпрокурор Віктор Шокін у відповідь написав міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну листа, в якому зазначив про нібито ознаки порушення закону з боку МЗС.

«Цей лист довів, що Генеральний прокурор і президент, який його толерує, не хоче бути надійним партнером, не хоче виконувати елементарні вимоги Європейського союзу», – зазначає виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарина Каленюк.

Згодом активісти прийшли до Адміністрації президента з вимогами вплинути на Віктора Шокіна, активісти передали до Адміністрації президента гамівну сорочку.

«Ситуація вийшла вже з рамок якогось непорозуміння і стала відвертим відкритим конфліктом між Україною та європейським партнером», – заявляє народний депутат Сергій Лещенко з фракції «Блок Петра Порошенка».

27 жовтня після оприлюднення в ЗМІ цього листа Шокіна міністр закордонних справ України Павло Клімкін заперечив наявність конфлікту між його відомством і Генеральною прокуратурою щодо виконання Україною плану з візової лібералізації з Євросоюзом.

Минулого місяця генеральний прокурор Віктор Шокін підписав наказ про утворення спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка має наглядати за додержанням законів під час проведення досудового розслідування, здійснюваного антикорупційним бюро України, а також підтримувати держобвинувачення у відповідних провадженнях.

Призначення на адміністративні посади в антикорупційну прокуратуру здійснюється Генпрокурором за результатами відкритого конкурсу.

Організацію та проведення конкурсу здійснює конкурсна комісія, до складу якої входять чотири особи, визначені Радою прокурорів України, та сім осіб, визначених Верховною Радою. Генпрокурор і Рада вже обрали своїх представників до цієї комісії.

За європейськими стандартами, членами таких комісій мають бути люди з бездоганною репутацією, моральним авторитетом та високим професіоналізмом. Проте, як вважають експерти Центру протидії корупції, що четвірка, призначена Віктором Шокіним від Генпрокуратури, таким критеріям не відповідає.

Загалом боротися з корупцією в Україні повинні три структури: Національне антикорупційне бюро, Спеціальна антикорупційна прокуратура і Національне агентство із запобігання корупції.

XS
SM
MD
LG