Доступність посилання

ТОП новини

Другий тур у Павлограді: ЦВК скасовує, ТВК призначає


Рішення ЦВК має ознаки законотворчості, а не роз’яснення – «Опора»

Павлоградська міська виборча комісія ухвалила рішення про проведення другого туру виборів мера міста, попри рішення ЦВК. Про це Радіо Свобода повідомив довірена особа кандидата Євгена Терехова Едуард Станько – за його даними, за рішення ТВК про другий тур проголосувало 11 членів із 17, а датою повторних виборів призначене 15 листопада. Скасування Центральною виборчою комісією другого туру виборів мера Павлограда, де лідирує представник «Опозиційного блоку» Анатолій Вершина, викликало протести прихильників кандидата від «Укропу» Євгена Терехова, який на виборах у неділю посів друге місце, а також критику експертів з виборчого права, які наголосили на незаконності такого рішення.

За логікою ЦВК, другий тур виборів міського голови у Павлограді не потрібно проводити, оскільки у місті виявилось менше, ніж 90 тисяч виборів, що потрібно для двотурової системи виборів. Станом на початок виборчого процесу в Павлограді налічувалося 90,3 тисячі виборців, проте на виборах мера 25 жовтня до списків для голосування було внесено 89,8 тисяч виборців, сказано у роз'ясненні Центрвиборчкому, ухваленому 27 жовтня.

Голова ЦВК роз’яснив ситуацію з другим туром виборів у Павлограді
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

За такого розвитку подій мером міста стає кандидат від «Опозиційного блоку» Анатолій Вершина, який тепер є першим заступником міського голови. Він уже балотувався на посаду мера в 2010 році від «Батьківщини», але програв. Його суперник з «Укропу» Євген Терехов, який посів друге місце, є демобілізованим бійцем АТО й одним із захисників Донецького аеропорту.

З цим рішенням, проте, не погодився перший заступник голови ЦВК Андрій Магера, який написав, що кількість виборців визначаєть ЦВК не пізніше, ніж за 5 днів до виборів, і виборча система відтоді вже не може змінюватись. Центрвиборчком з цією цифрою визначився 1 серпня.

У місті Павлограді зазначено 90295 виборців, і це місто віднесене до тієї категорії 35 міст, де міські голови обираються за двотуровою системою
Андрій Магера

«В газеті «Голос України» (номер 160 від 1 вересня 2015 року) станом на 1 серпня була офіційно оприлюднена інформація про кількість виборців, виборча адреса яких віднесена до території кожного міста, а також про виборчу систему, за якою проводяться вибори міського голови на чергових виборах депутатів місцевих рад та сільських селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року. Так, у місті Павлограді зазначено 90295 виборців, і це місто віднесене до тієї категорії 35 міст, де міські голови обираються за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості (двотуровою системою)», – зазначив Магера.

​У Комітеті виборців України вважають, що корегування системи виборів уже після дня голосування, виходячи з давних про кількість виборців у списках, це грубе порушення закону про місцеві вибори.

«Центральна виборча комісія підміняє поняття «виборча система» і «повторне голосування». Кількість виборців у місті 90 тисяч і більше є не підставою для проведення повторного голосування, а підставою для визначення виборчої системи для виборів певного міського голови. Повторне голосування, яке відбувається за умови, що жоден із кандидатів не отримає більше ніж 50% голосів, є вже наслідком застосування мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості», – йдеться в заяві КВУ.

«Виборча система для виборів міського голови Павлограда повинна визначатися на основі інформації, оприлюдненої ЦВК станом на 1 серпня 2015 року, тобто має застосовуватися мажоритарна система абсолютної більшості», – наголошують у КВУ.

Такі ж аргументи наводять у мережі «Опора», додаючи також, що рішення ЦВК «має ознаки законотворчості, а не роз’яснення наявних в законі України «Про місцеві вибори» положень».

Народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко написав у «Фейсбуці», що для скасування другого туру в Павлограді ЦВК не мала правових підстав.

ЦВК може надавати роз’яснення, коли закон не дає чіткого тлумачення. В даному випадку все гранично ясно
Олександр Черненко

«ЦВК може надавати своє роз’яснення у тих випадках, коли закон не дає чіткого тлумачення і є суперечливим. В даному випадку все гранично ясно – виборчу систему, за якою будуть проводитись вибори в тій чи іншій громаді, ЦВК оголошує ще напередодні кампанії, що і було зроблено», – зазначив Черненко. Він висловив сподівання, що цю постанову Центрвиборчкому «легко» скасує суд.

​Як повідомила прес-секретар партії «Укроп» Євгенія Кравчук, Терехов планує оскаржити постанову ЦВК у Київському апеляційному адміністративному суді, незважаючи на рішення тервиборчкому Павлограда, оскільки «незрозумілі подальші дії ЦВК, яка може відмінити рішення Павлоградської ТВК або розпустити місцеву комісію».

​​Про плани оскаржувати скасування павлоградського другого туру заявили і у «Блоці Петра Порошенка».

Під Павлоградським міськвиконкомом у середу відбувається акція за другий тур виборів, ініційована прихильниками кандидата Терехова; напередодні вони також збиралися під ЦВК у Києві.

Один із лідерів голосування у Павлограді приїхав під ЦВК
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

За офіційними даними міської територіальної комісії Павлограда, голоси виборців (40918 павлоградців) розподілилися так: на першому місці Анатолій Вершина («Опозиційний блок») з 34,53% (14 130 голосів), на другому – Євген Терехов («Укроп») з 17,94% (7341 голос), на третьому – Іскандер Іскандеров («Радикальна партія Олега Ляшка») з 12,7% (5198 голосів), на четвертому – Іван Метелиця («Відродження») з 10,82% (4427 голосів). Решта кандидатів набрали менше, ніж 10% голосів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG