Доступність посилання

ТОП новини

Інфраструктура для олігарха («СХЕМИ» | ВИПУСК №62)


Також у випуску: Секрети шпигуна – 2 | Інвестиційна яма на Поштовій площі

Інфраструктура для олігарха

Леонід Юрушев – не дуже відомий олігарх. Він не позує перед камерами та не афішує свої зв’язки у владі. Але з бізнесом цієї людини ви могли стикалися, навіть не усвідомлюючи цього.

Якщо ви купували щось у дьюті-фрі магазині в аеропорті Бориспіль – найімовірніше допомагали заробити саме його компанії. Якщо вам довелося їхати залізницею у нещодавно відреставрованому вагоні – то може бути так, що саме за ваші податки компанія цього бізнесмена зробила у ньому ремонт.

Такі добрі контракти не виграє будь-хто. Треба мати гарних друзів у правильних кабінетах. Про те, в яких кабінетах сидять друзі Леоніда Юрушева, розкаже Анастасія Іванцова.

Секрети шпигуна – 2

Українці вже починають звикати до присутності в інформаційному просторі Валентина Наливайченка в новій якості: з голови Служби Безпеки України він перетворився на полум’яного борця з корупцією

Робить він це з прицілом на наступні президентські вибори. До нього прислухаються закордонні посли – він на гарному рахунку.

Але за спиною Наливайченка стоять тіні олігархів – тих, хто почувався непогано за минулої влади, та тих, хто добре адаптувався після революції; у тому числі з допомогою самого Наливайченка.

Про зв’язки політика розповідає Олена Логінова у другій частині нашого розслідування. У першій частині ми розповідали, як перебування на посаді голови СБУ двічі добре позначилося на статках родини Наливайченка та перспективах його бізнесу.

Інвестиційна яма на Поштовій площі

Реконструкція транспортної розв’язки на Поштовій площі у Києві закінчилася у 2014 році. Однак будівництво на цьому не зупинилось. За рік під пішохідною зоною відкриється торговельний центр.

Ще за попередньої влади стало відомо, що інвестор цього будівництва пов’язаний зі структурами, наближеними до Віктора Януковича та його завгоспа – Андрія Кравця.

Тепер журналісти програми «Схеми» з’ясували, що бюджет Києва щомісяця втрачає принаймні 200 тисяч гривень оренди через те, що за два роки інвестор так і не отримав права користування землею – тобто і не викупив ділянку, і не взяв в оренду.

Але найгірше, мабуть, те, що будівництво зруйнує унікальну археологічну знахідку – вулицю старовинного Києва, яку просто заллють бетоном. Деталі – від Максима Савчука.​

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG