Доступність посилання

ТОП новини

Хто зірвав вибори у Маріуполі? (Огляд преси)


Можна кивати на Ахметова, однак роль ЦВК у маріупольській історії також не зрозуміла

Газета «Україна молода» у статті «Пристрасті за Маріуполем» наголошує, що ігри довкола виборів на сході країни пов’язані з підкилимними політичними домовленостями, заручником яких став півмільйонний Маріуполь Донецької області. Найприродніше пояснення того, чому не відбулися вибори у Маріуполі, полягає у звинуваченнях на адресу Ріната Ахметова – мовляв, це він зі своєю друкарнею мутив воду і заздалегідь підготував другий комплект бюлетенів – із «правильними» позначками. Звісно, можна кивати на Ахметова, однак роль ЦВК у маріупольській історії така не зрозуміла, що не варто все списувати лише на донецького олігарха. Про те, що стоїть за зривом виборів у прифронтовому місті, розповідає газета «Україна молода».

«Газета по-українськи» пише, що значна частина виборців була розгублена перед агресивною навалою політичної реклами. До того ж, свідомість виборця, як і якість політика, не може змінитися в один момент. Потрібен час, щоб прихильник Партії регіонів став на бік якоїсь демократичної сили, а на арені з’явилися професійніші політики. Однак вже очевидно, що проєвропейські партії поступово просуваються на Схід і Південь. Вже немає монополії однієї політичної сили на Донбасі. «Опозиційний блок» отримав конкурентів, констатує «Газета по-українськи».

Обрання до місцевих рад, санкції і реформи – теми, якими жила Україна останні сім днів. Місцеві вибори визнали демократичними. Але навряд чи можна назвати демократією відміну виборів у трьох містах Донбасу: Маріуполі, Красноармійську та Сватові. Про те, хто в цьому винен, газета «Сегодня» розмірковує в статті «Вибори без переможців і з трьома переможеними».

Напередодні місцевих виборів Юлія Тимошенко побувала в США, бо хотіла заручитися підтримкою Держдепартаменту. Однак там, як стверджує «Газета по-українськи», незадоволені її законодавчими ініціативами, що суперечать програмі МВФ. Видання наголошує, що Тимошенко не покращує умов ведення бізнесу, не сприяє зростанню економіки й не створює нових робочих місць. Вона намагається переглянути і зменшити тарифи на газ. Лідер «Батьківщини» хоче робити широкі жести й піаритися коштом американських платників податків, наголошує «Газета по-українськи».

У Москві вирішили, що українці вже не повинні перебувати на території Росії не тільки без реєстрації, а й без патенту на роботу. Тим часом, як інформує газета «Україна молода», українські біженці, які виїхали до Росії, продовжують скаржитися на умови, які їм створили. Люди, які працюють, залишаються ще й винні своїм роботодавцям. І борг щоденно зростає. На папері рішенням уряду Росії на допомогу українцям виділено 3,559 мільярда рублів (з розрахунку 800 рублів на день на людину). Але ніхто не отримує коштів безпосередньо – в грошовій формі. Гроші йдуть тільки на організацію тимчасових таборів. Та й то далеко не скрізь, констатує газета.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

XS
SM
MD
LG