Доступність посилання

ТОП новини

Українці самі повинні просувати бренд своєї країни – Сак


Shutterstock
Shutterstock

«Найкращими рекламними агентами бренду «Україна» є ті продукти, які виготовляють українці: винаходи, фільми, пісні, made in Ukraine»

Київ – За даними Світового банку, Україна посіла 83-є місце з-поміж усіх країн світу за легкістю ведення бізнесу. Порівняно з аналогічним дослідженням, оприлюдненим торік, Україна поліпшила свої позиції на чотири пункти. Водночас, для того, щоб стати по-справжньому привабливою країною, Україні потрібно ще подолати багато перешкод, справжніх та уявних. Наскільки привабливою є Україна в очах потенційних інвесторів і пересічних європейців? Над цим питанням міркують українські та європейські експерти.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Бренд держави – це свого роду взірець її політичної та економічної стабільності, інвестиційної привабливості та модерності. І, як зазначила політолог Тетяна Нагорняк, нині Україна асоціюється з економічною кризою, корупцією і застарілими виробництвами, через що програє «змагання» за інвестиції.

Україна викликає стійку асоціацію з чиновництвом, з корупцією
Наталя Нагорняк

«Франція є брендом високої моди та вишуканого смаку – вина, аромати, модельєри, Лувр. Швейцарія – держава банків, при цьому, банки жодного разу не були пограбовані. Країною музики нази­вають Австрію, «казковою» країною з якісним туристичним сервісом – Данію. Україна ж викликає стійку асоціацію з чиновництвом, з корупцією», – констатувала Нагорняк.

Від того, яким чином сформований, як функціонує у внутрішньому курсі держави та просувається на зовнішньополітичному ринку бренд країни, залежать її відносини з іншими державами світу та економічна перспективність.

Тож перед національним брендінгом України «стоять завдання підвищити економічний і політичний рейтинг країни і сформувати стійку позитивну міжнародну репутацію», зазначила Нагорняк.

Адріан Сливоцький – єдиний українець, який двічі входив до топ-50 бізнес-мислителів світу і визнаний одним з найкращих бізнес-консультантів сучасності – вважає, що Україна має людський ресурс для формування сучасного бренду – але лише після проведення реформ і модернізації економіки. При цьому, участь у реформуванні мають брати і влада, і приватний бізнес, упевнений професор Сливоцький.

Як швидко й ефективно бренд «Україна» буде еволюціонувати у наступному десятилітті, залежить від нас
Адріан Сливоцький

«Це залежить від нашої праці у сфері створення нових ділових, динамічних моделей і привабливих брендів для наших компаній, а тому і для нашої країни. Що означає бренд «Україна»? Подивіться, як різко і позитивно еволюціонував цей бренд за останнє десятиліття! Як швидко й ефективно бренд «Україна» буде еволюціонувати у наступному десятилітті, залежить від нас, від тих компаній, які ми будемо створювати, від тих проривів, які ми будемо осягати не тільки на нашому внутрішньому ринку, а й на ринках поза межами нашої країни», – зазначив Сливоцький у своїй лекції у Львівській школі економіки.

Бренд «Україна» дорівнює бренду «ресурси» – експерти

Креативний директор українського представництва компанії CFC Consulting Юрій Сак у розмові з Радіо Свобода відзначив, що за нинішніх обставин Україна має позиціонувати себе як держава, яка виробляє унікальний національний продукт і водночас відкрита для нових інвестицій, нових знань і сучасних технологій. Тим більше, що Україна має унікальні ресурси: людей, землю і місце розташування «з варяг у греки».

Найкращими рекламними агентами бренду «Україна» є самі українці, є ті продукти, які виготовляють українці: є винаходи, фільми, пісні, made in Ukraine
Юрій Сак

«Найкращими рекламними агентами бренду «Україна» є самі українці, є ті продукти, які виготовляють українці: є винаходи, фільми, пісні, made in Ukraine. Тобто, народ України, самі люди повинні займатись просуванням цього бренду своєю щоденною кропіткою роботою. Подивіться, у нас же унікальний людський ресурс! За рівнем освіти українці входять у топ-30 найпотужніших країн світу, останнім часом за кількістю міжнародних старт-апів (start ups) українці завойовують усе більше міжнародне визнання. І це найкраще свідчення того, що людський ресурс є нашою основною козирною картою», – зазначив Сак.

Галя Акерман – французька письменниця, історик, журналіст, фахівець із питань Росії – радить поєднати економічний та гуманітарний ребрендинг України, щоб якнайбільше європейців звернули увагу на «загублену Європу», яка повертається «в європейський дім». Українцям необхідно роз’яснювати проблеми історії та ідентичності України, паралельно проводячи глибинні реформи всередині держави.

У далекій перспективі Україна виграє боротьбу за своє місце у світі і за своє визнання у світі
Галя Акерман

«У далекій перспективі Україна виграє боротьбу за своє місце у світі і за своє визнання у світі. Але для цього необхідно провести реформи усередині країни, щоб стати цікавою для іноземців, щоб привабити іноземних фахівців та інвесторів, щоб, врешті-решт, створити позивний бренд України. Починайте з адекватної й зрозумілої для Заходу інформаційної кампанії, але наповнюйте її адекватними ж діями», – каже Акерман у розмові з Радіо Свобода.

XS
SM
MD
LG