Доступність посилання

ТОП новини

Бойовики повинні усунути перешкоди для гуманітарної допомоги – комісар Ради Європи


Пошкоджені будинки у Горлівці (окупована територія), серпень 2015 року
Пошкоджені будинки у Горлівці (окупована територія), серпень 2015 року

Треба поєднати безпеку і можливість вільного пересуватися по лінії зіткнення в будь-якому напрямку – Мужнієкс

Брюссель – Відкрити доступ гуманітарним організаціям до громад, що потерпають від конфлікту, закликає тих, хто ухвалює рішення на непідконтрольних уряду територіях Донбасу, комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс. Серед висновків, зроблених після поїдки на український схід у червні та на початку липня, – поради щодо відновлення вільного пересування людей, боротьба з безкарністю та дискримінацією внутрішньо переміщених осіб. Є у звіті комісара Ради Європи й низка рекомендацій українській владі.

Комісар Мужнієкс закликав усі сторони конфлікту поважати право на життя та припинити сутички й насилля. На його думку, вирішення конфлікту лежить у виконанні мінських угод. «Кожна зі сторін зобов’язана поважати міжнародне гуманітарне право… та утримуватися від невибіркових обстрілів населених пунктів і розміщення військових сил та озброєнь в межах або поблизу густонаселених районів. Заподіяння шкоди об’єктам, що необхідні для виживання цивільного населення (таких, як водопостачання), обстріли медичного персоналу, машин швидкої допомоги і медичних установ суперечать міжнародному гуманітарному праву», – вважає представник Ради Європи.

Нільс Мужнієкс
Нільс Мужнієкс

Враховуючи масштаби і складність проблем, що постали перед внутрішньо переміщеними особами, і гостроту гуманітарної ситуації, Нільс Мужнієкс рекомендує підготувати конкретний план дій із наголосом на найбільш актуальні потреби і проблеми захисту переміщених осіб. Особливу увагу, на його думку, необхідно приділити ґрунтовному вирішенню житлових питань та забезпеченню переселенців засобами існування.

Цей план дій має також включати заходи з інтеграції вимушених переселенців до громад, що їх приймають, та гарантій захисту цих осіб від дискримінації на місцях їхнього перебування, забезпечення їм доступу до правосуддя, а також захисту їх права на власність та права участі у виборах, підсумовує комісар.

На думку Мужнієкса, необхідно знайти відповідні рішення, які поєднали б заходи безпеки та інтереси місцевого населення, зокрема, надання їм можливості вільного пересування по лінії зіткнення в будь-якому напрямку. Існуючі обмеження на свободу пересування, зокрема, громадського транспорту і товарів, потрібно звести до мінімуму і переглядати на регулярній основі.

Усуньте перешкоди в роботі гуманітарних організацій

Особи, що ухвалюють рішення в районах Донецької та Луганської областей, непідконтрольних українському уряду, повинні усунути перешкоди для доступу гуманітарної допомоги й створити сприятливе середовище для роботи міжнародних гуманітарних організацій та місій, що надають допомогу найбільш уразливим групам населення.

Всі сторони мають невідкладно докласти активні і прагматичні зусилля для полегшення доступу гуманітарної допомоги до громад, що потерпіли внаслідок конфлікту, та інших уразливих груп населення. Процедури доступу до цієї допомоги мають бути спрощені, а перешкоди, що лежать на її шляху – усунуті. У взаємодії з гуманітарними огранізаціями необхідно створити спеціалізовані гуманітарні коридори.

Українська влада повинна без подальшого зволікання ухвалити правила спрощення та надання юридичної сили документам, що засвідчують особу, – свідоцтвам про народження та свідоцтвам про освіту неповнолітнім та батькам новонароджених дітей, які проживають в регіонах, що не контролюються урядом.

Нільс Мужнієкс приходить до висновку, що кожна зі сторін повинна розробити ефективні заходи захисту дітей від нерозірваних боєприпасів та мін. Слід провести освітню кампанію для інформування дітей та їхніх батьків щодо існуючих ризиків. По обидві сторони лінії бойового зіткнення слід провести пов’язані з цим профілактичні заходи.

Порушників прав людини слід карати

Слід боротися з безкарністю щодо тих, хто вчинив серйозні порушення прав людини, в ім’я справедливості щодо жертв та фактору стримування й запобігання нових порушень, відстоювання верховенства закону і суспільної довіри до системи правосуддя.

Комісар закликає українську владу до всеохопного й оперативного розслідування й усунення структурних недоліків у слідчих діях, виявлених Міжнародною консультативною групою у своєму звіті, пов’язаному зі слідством щодо злочинів на Майдані.

Прокуратура та інші відповідні правоохоронні органи всіх рівнів повинні добре усвідомлювати міжнародно визнані принципи ефективного розслідування і бути здатними застосовувати їх на практиці. Також існує необхідність підвищення обізнаності представників системи судочинства щодо основоположної ролі, яку вони відіграють у загальних зусиллях по боротьбі з безкарністю.

Слід докладати постійних зусиль для того, щоб притягнути до відповідальності винних у серйозних порушеннях прав людини на сході України, незалежно від того, до якої сторони конфлікту вони належать.

Розформування підрозділів, які не входять до ЗСУ і МВС

Будь-які збройні формування, які не були повністю інтегровані до регулярної армії або поліції, але продовжують дії поза межами підпорядкування, повинні бути роззброєні і розформовані без подальших зволікань.

Водночас, комісар привітав зусилля, що наразі спрямовані на реформування поліції та судової системи України. Він підкреслює, що реформи в судовій системі повинні зміцнити незалежність і неупередженість суддів і щодо законодавства, і на практиці, та забезпечити їхній захист від будь-якої форми залякування та неналежного впливу або тиску.

Нільс Мужнієкс зауважує, що співробітникам поліції слід надавати постійні курси правозахисту, особливо у питанні застосування сили.

Законодавство щодо поліції повинне включати міжнародні стандарти, що регулюють використання вогнепальної зброї, а незалежний та ефективний механізм скарг може підвищити довіру громадськості та її впевненість у поліції.

Потрібен гнучкий підхід до виплати пенсій та допомог

Окремо представник Ради Європи закликає українську владу ратифікувати Конвенцію Ради Європи щодо запобігання та боротьби з насильством над жінками та сімейним насильством (Стамбульська конвенція).

Також Нільс Мужнієкс вважає, що українська влада має тісно співпрацювати з міжнародними організаціями та гуманітарними групами для допомоги найбільш уразливим групам населення, що живуть в неконтрольованих урядом районах. На думку комісара, необхідно розробити гнучкий підхід щодо виплати пенсій та інших соціальних виплат особам, що проживають у цих районах.

Комісар вітає ухвалення Національної стратегії з прав людини і закликає владу забезпечити всеохоплюючий та спільний підхід до підготовки національного плану дій із прав людини.

Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс наприкінці червня та на початку липня побував у зоні бойових дій для ознайомлення із гуманітарною ситуацією та повагою до засадничих прав, зокрема, серед найнезахищеніших верств населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG