Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко завдасть удару по групах Ахметова і Льовочкіна? (Огляд преси)


У Верховній Раді можуть з’явитися подання на затримання інших депутатів

Експерти газети «Україна молода» прогнозують відставку генпрокурора Віктора Шокіна і можливі нові арешти політиків. Видання пише, що у Верховній Раді можуть з’явитися подання на затримання й інших депутатів від «Опоблоку» – Добкіна, Папієва та колишнього заступника голови «Нафтогазу України» Бакуліна, а за цим може послідувати і відставка самого генпрокурора. Після затримання Геннадія Корбана Петро Порошенко може завдати удару по групах Ахметова та Льовочкіна, щоб зняти звинувачення у вибірковому правосуді. Однак для того, щоб зняти з себе всі підозри в упередженості, президентові потрібно, за порадою творця «Сингапурського дива» Лі Кван Ю, посадити трьох своїх друзів. Хоча б того ж Миколу Мартиненка, на якого вже двічі прокуратура Австрії надсилала запит. Інакше всі ці затримання й арешти можуть сприйматися лише як елементи кланової війни, наголошує газета.

У цьому ж числі «Україна молода» стверджує, що найближчим часом Геннадія Корбана ніхто відпускати не збирається. Неофіційні версії причин затримання жваво обговорюються в кулуарах Верховної Ради. Одна з них – спроба натиснути на самого Ігоря Коломойського і змусити його погасити борги «Укрнафти» перед державним бюджетом на суму більше ніж 10 мільярдів гривень, оскільки вже понад 15 місяців компанія не сплачує податки.

Газета «День» пише, що арешт Корбана ставить хрест на Дніпропетровську як одному з центрів національної консолідації. Удару завдано з путінською точністю й вивіреністю. Несподіванкою стало те, що за останні два роки нова українська ідентичність отримала свій розвиток у міській культурі південного сходу, спростувавши стереотипи про архаїчне, фольклорне, селянське українство, гідне лише етнографічного вивчення. І ось зараз, як припускає газета, цю ситуацію починають виправляти.

Шанси міністра фінансів Наталії Яресько сісти у крісло прем’єра за останні три дні суттєво зменшилися, констатує газета «День». Прем’єр дав зрозуміти президенту, що спроба його зняти, означатиме розвал коаліції. Видання констатує, що Арсеній Яценюк – не перший рік в політиці, і навчився грати на випередження. Стаття називається «Високі стосунки».

А ось газета «Сегодня» стверджує, що президент хотів би бачити у прем’єрському кріслі свого близького соратника Ігоря Кононенка. Однак після арешту Корбана Кононенка не можуть перевести в Кабмін. Якщо це зроблять, то в президентській фракції звільниться місце, яке повинен зайняти наступний у списку «Блоку Порошенка» кандидат. Ним за іронією долі виявився адвокат Геннадія Корбана Андрій Богдан. І, за його словами, якщо місце звільниться, від мандата не відмовиться. Докладніше газета розповідає у статті «Заминка з відставками в Кабміні».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG