Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: найбільше «Україно-скептиків» в ЄС у Нідерландах


У Нідерландах, з-поміж інших держав Євросоюзу, найбільше скептиків у ставлення до України і найменше тих, хто знає про Україну і обізнаний з проблемою збройного конфлікту на українському сході. Про це свідчать опитування понад семи тисяч жителів Великобританії, Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, Польщі, Швеції й Нідерландів, проведені восени цього року на замовлення Інституту світової політики (ІСП, Україна).

На сьогоднішній презентації результатів опитувань провідний експерт Інституту Катерина Зарембо повідомила, що майже половина нідерландців не відповіли на запитання, чому Україна має бути в Євросоюзі.

«Також у Нідерландах найбільше респондентів, як вважають, що Україна не є частиною Європи, це 14 відсотків. Серед гарних новин те, що тільки 7 відсотків нідерландців вважають, що треба брати до уваги думку Росії у питання імовірного членства України в ЄС. Ключові асоціації щодо України у Нідерландах – це «війна», «Росія», «бідність» і «Крим», – зазначила експерт.

Опитування щодо ставлення мешканців ЄС до України та воєнної агресії Росії провела компанія TNS на замовлення ІСП у рамках проекту «Нова європейська політика: Заповнюючи прогалину в інформації», який здійснюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

14 жовтня виборча комісія Нідерландів повідомила, що підтвердила достатню кількість підписів за проведення консультативного референдуму щодо ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом.

Як очікують, референдум може відбутися навесні наступного, 2016 року. Його дата наразі не визначена, але він має відбутися не пізніше як протягом шести місяців.

Згідно з нідерландським законом про референдум, результати такого референдуму щодо вже ухваленого законодавчого акту матимуть лише консультативний характер. У разі, якщо референдум буде визнаний таким, що відбувся, а більшість учасників проголосує проти ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, уряд Нідерландів муситиме вирішити, чи знову виносити на розгляд це питання, але ніяк не буде зобов’язаний відхиляти ратифікацію.

XS
SM
MD
LG