Доступність посилання

ТОП новини

Щонайменше 150 мільйонів збитків завдав вибух у Сватові ‒ мер міста


Вибухи у Сватові: Недбалість чи диверсія?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:21:53 0:00

«Склад з боєприпасами біля Сватова був необхідний для забезпечення підрозділу на лінії оборони»

Четверо загиблих, шістнадцятеро поранених, сотні зруйнованих будинків і тисячі розбитих вікон ‒ такі наслідки трагедії на базі зберігання боєприпасів у Сватові. Великокаліберні снаряди різних модифікацій розліталися містом протягом восьми годин. Хто винен та хто мусить понести відповідальність за наслідки з’ясовували в ефірі програми «Донбас.Реалії» з начальником прес-служби Генерального штабу Збройних сил України Владиславом Селезньовим та з міським головою Сватова Євгеном Рибалкою.

‒ Так хто ж винен у скоєному та чи ведеться нині розслідування?

У районі інциденту перебуває група на чолі з керівником штабу Військової служби правопорядку Збройних сил України
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Безперечно, ведеться. У районі інциденту перебуває група на чолі з керівником штабу Військової служби правопорядку Збройних сил України, вони працюють, тривають відповідні слідчі дії. Завдання – встановити причини, які призвели до пожежі та до вибуху на польовому складі, розташованому недалеко від Сватова.

‒ Що відомо про загиблих?

У результаті трагедії загинуло чотири людини, троє з них військовослужбовці, один з них ніс службу з охорони цього об’єкту
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: У результаті трагедії загинуло чотири людини, троє з них – військовослужбовці, один з них ніс службу з охорони цього об’єкту. Тіла двох інших військовослужбовців були знайдені вчора – це сапери, які намагалися загасити пожежу на першому етапі та хотіли ліквідувати її наслідки. Жінка постраждала у результаті розриву снаряду на території магазину, де вона працювала. Відомо, що на цей момент 15 постраждалих перебувають у лікарні. Їхній стан різної ступені тяжкості. Військові перебувають у війсково-медичних закладах. З ними працюють лікарі та надають необхідну допомогу.

Сватове. Снаряди, які вбивали без команди
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

‒ Яких заходів уживають ЗСУ для ліквідації наслідків вибуху?

Місто розділене на 15 секторів, 14 з них уже зачищено. Усі рештки боєприпасів на автівках вивозяться у певне місце, де у кар’єрі підривають ті, які вціліли, щоб мінімізувати втрати та ліквідувати наслідки вибуху на складі
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Нині місто розділене на 15 секторів, 14 з них уже зачищено. 11 команд, складених із саперів та військових інженерів, беруть участь у розборі звалищ, розчищенні та зборі вибухонебезпечних предметів. Усі рештки боєприпасів на автівках вивозяться у певне місце, де у кар’єрі підривають ті, які вціліли, щоб мінімізувати втрати та ліквідувати наслідки вибуху на складі. Також працює п’ять команд, до складу яких входить близько 90 військовослужбовців. Вони допомагають місцевим жителям розчищати завали та дороги, вставляти скло у вікна.

‒ Пане Рибалко, як Ви оцінюєте нині ситуацію у Сватові та наскільки активно Збройні сили України беруть участь у ліквідації наслідків у місті?

Постачання води було відновлено на другу добу, у повному об’ємі відновлено і енергопостачання, газ ‒ більше ніж на 90%
Євген Рибалко

Євген Рибалко: Мені додати немає чого, оскільки Владислав Селезньов сказав усе, як є. Збройні сили виконують поставлені завдання спільно з представниками міліції, громадськими організаціями. Групи сформовані згідно з регламентними нормами. Вивозяться боєприпаси, працює техніка. Місто з небайдужими містянами, комунальниками, волонтерами, благодійними організаціями займається відновенням. Вважаю, що ми правильно зробили, коли припинили газопостачання з початком пожежі, а також знеструмили місто, щоб уникнути замикання та загоряння з-за розірваних систем газорпостачання. Постачання води було відновлено на другу добу, у повному об’ємі відновлено і енергопостачання, газ ‒ більш ніж на 90%.

‒ Чи міг бути вибух наслідком халатності посадовців або це випадковість?

Додаткові кошти виділені з резервного фонду, щоб надати допомогу людям
Євген Рибалко

Євген Рибалко: Я не можу оцінити, що трапилось. Багато факторів вказують на те, що це була не випадковість і не звичайна халатність. Нині є багато розмов про те, хто дозволив розміщення складів біля міста, хто мусить понести відповідальність. Я вважаю, що паралельно повинні працювати слідчі органи, прокуратура, є державна комісія, повинні працювати експерти, які мають зробити висновки. Вдячний, що допомагає обласна адміністрація: і перші гроші виділені, і додаткові кошти виділені з резервного фонду, щоб надати допомогу людям. Ми займаємося дослідженням житлових приміщень, до того як був дозвіл на проведення будь-яких робіт ми займалися дворовим та квартирним обходами. Усі люди були задіяні у допомозі.

‒ Владиславе, яка Ваша думка щодо причин вибуху та пожежі на складі?

Основна версія, яка нині розглядається слідчими органами ‒ це терористичний акт
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Основна версія, яка нині розглядається слідчими органами ‒ це терористичний акт, здійснений або диверсійно-розвідувальною групою противника, або певними силами, які перебували у консервації і, отримавши завдання, реалізували їх. Також у ході роботи комісії попередньо встановлені певні недоліки в організації несення служби, охорони і оборони цього об’єкту. Утім ці недоліки не могли призести до тієї трагедії, яка сталася.

‒ Чи розглядаються інші версії?

Владислав Селезньов: Так, зокрема, халатне відношення при виконанні службових обов’язків, вибух під впливом вогню. Утім ці версії не є первинними і не є основними, оскільки є низка факторів, які свідчать про планомірний вибух за допомогою спеціальних засобів для підпалу боєприпасів, які зберігалися на цьому складі.

‒ Пане Рибалко, наскільки сьогодні чутні голоси проросійських активістів у місті?

Напередодні цих подій три кілометри провідного зв’язку, яким сповіщають містян щодо питань цивільної оборони, було ліквідовано
Євген Рибалко

Євген Рибалко: Сватове завжди виступало за єдність країни. Ми викривали різноманітні посягання на єдність України. Нині один депутат Сватівської міської ради, ще чинного корпусу, є послідовником Комуністичної партії. З ним проводять слідчі дії за певними статтями. Ви запитуєте: чому стався вибух? Напередодні цих подій три кілометри провідного зв’язку, яким сповіщають містян щодо питань цивільної оборони, було ліквідовано. Це було зроблено, щоб дестабілізувати ситуацію, щоб неможливо було сповіщати людей, попереджувати їх. Не може бути стільки випадкових збігів. Ви ж знаєте, де розташований склад, можна було бачити ротацію там війскових і загалом, що там відбувалося, багато мобілізованих було звідти. Інформацію щодо небезпеки цього об’єкту можна було брати з різних джерел, зокрема за допомогою «сарафанного радіо».

‒ Яких збитків зазнало місто?

Сьогодні уже була озвучена цифра у 150 мільйонів збитків
Євген Рибалко

Євген Рибалко: На сесії районної ради попередньо було заявлено про 50 мільйонів. Я з цим не погодився. Сьогодні уже була озвучена цифра у 150 мільйонів збитків. Працює державна експертна комісія, ведуться дефектні акти. Вони врахують і втрати Міністерства оборони, ми порахуємо інфраструктуру міста, об’єктів приватного сектору.

‒ Владиславе, на якому рівні знаходиться інформаційна безпека у регіоні, наскільки убезпечені інформаційно місцеві жителі від ворога?

Ситуація у Сватові показує, що ці процеси, пов’язані із підривом наших складів, планувалися завчасно, були здійснені високопрофесійними підготовленими групами
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: У цьому напрямку комплексно працює кілька організмів на чолі з Міністерством інформаційної політики. Генштаб Міністерства оборони представлений у цих процесах прес-центром АТО. У ті дні, коли сталася трагедія у Сватові, працювали наші представники, які допомагали журналістам висвітлювати подію таким чином, щоб задовольнити їхній інтерес та забезпечити безпеку працівників медіа. Ситуація доволі складна, оскільки ми перебуваємо в інформаційно-силовій операції з боку Росії стосовно України. Тому ще дуже багато заходів у цьому напрямку слід вжити. Зокрема, ситуація у Сватові показує, що ці процеси, пов’язані із підривом наших складів, планувалися завчасно, були здійснені високопрофесійними підготовленими групами. Ми провели профілактичні зходи на інших подібних об’єктах після інциденту, щоб не допускати подібних ситуацій у майбутньому.

‒ Подібні випадки уже мали місце раніше.

Владислав Селезньов: Довоєнний досвід нам каже про те, що подібні ситації були в Артемівську, у Новобогданівці, у Лозовій. Утім результати і висновки комісій дали зрозуміти, що ситуація там не настільки однозначна.

‒ Чому тоді не було зролено висновків з таких аналогічних ситуацій?

Склад був необхідний для забезпечення підрозділу на лінії оборони, який стримував агресію супротивника. Якби він був розташований в умовах іншого рельєфу місцевості, то наслідки були б набагато трагічнішими
Владислав Селезньов

Владислав Селезньов: Склади у районі Сватова створювалися відповідно до ситуації, яка складалася тоді у секторі «А». Склад був необхідний для забезпечення підрозділу на лінії оборони, який стримував агресію супротивника, зокрема з використанням ракетно-артелерійської зброї. При його створенні до уваги бралися рельєф місцевості, кар’єри поруч населеного пункту. На той момент це було найоптимальніше рішення. Наслідки на складі біля Сватова показали: якби він був розташований в умовах іншого рельєфу місцевості, якби військові не використовували ті кар’єри, то наслідки були б набагато трагічнішими.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG