Доступність посилання

ТОП новини

Представники партій заявляють про фальшування результатів виборів до Черкаської облради


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Черкасах представники різних політичних сил прийшли до голови Черкаської облдержадміністрації Юрія Ткаченка із вимогою встановити законний результат на виборах до обласної ради.

Сьогодні вночі відбулося засідання Черкаської обласної територіальної виборчої комісії, на якому ухвалили підсумковий протокол.

Згідно із ним, до Черкаської обласної ради проходить «Опозиційний блок», який набрав 6 відсотків. Однак, згідно із паралельним підрахунком голосів кількох партій та попередніми результатами, «Опозиційний блок» набирав близько чотирьох відсотків, збільшилися відсотки голосів виборців і «Блоку Петра Порошенка-«Солідарність» – замість прогнозованих 18 в обласній раді буде 24 депутати від цієї політичної сили.

Водночас у новий склад ради мали увійти представники «Укропу» та «Партії ветеранів Афганістану», утім після нічного засідання обласної ТВК вони не долають прохідний бар’єр.

«Уже не проходить партія «афганців», уже не проходить «Укроп», у «Свободи» вже не 7 гарантованих депутатів, а шість. Я розумію, що протоколи уточнювали, відвозили на районні ТВК. Можливо, різниця по цифрі по області може бути в 500 голосів. Але не в майже 40 тисяч», – зазначив голова обласного осередку всеукраїнського об’єднання «Свобода» Андрій Куча.

Очільник управління МВС України у Черкаській області Владислав Пустовар під час зустрічі наголосив, що щодо можливих фальсифікацій відкриють кримінальне провадження.

«Буде відкрито кримінальне провадження і проведені слідчі дії. Запевняю, що це буде об’єктивно. Будемо проводити все за участю ваших представників. Є протоколи з мокрими печатками від дільниць і є підсумковий протокол. Звіряємо: якщо не збігається, то значить хтось його підробив», – зазначив Пустовар.

Представники політичних сил уже вдруге за сьогодні звернулися до голови Черкаської ОДА Юрія Ткаченка із вимогою змусити обласну комісію зібратися на засідання.

«Ми зараз готуємо скарги та заяви в міліцію. Також уже вдруге звернулися до Юрія Ткаченка і він пообіцяв, що до 15:00 комісія збереться. Але у це мало віриться», – говорить представник об’єднання «Свобода» Ярослав Нищик і додає, що політичні сили збираються провести спільний паралельний підрахунок.

Згідно з оприлюдненим протоколом обласної ТВК, до Черкаської обласної ради увійдуть депутати від партій: «Блок Петра Порошенка-«Солідарність», партії «Черкащани», «Батьківщини», «Радикальної партії», «Відродження», «Свободи» та «Опозиційного блоку».

XS
SM
MD
LG